Dietetyka, semestr II, tryb stacjonarny (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk o Zdrowiu)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2020L - Semestr letni 2020/2021 2021L - Semestr letni 2021/2022 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
2020L | 2021L | |||||
0201-DIET-1-2031S |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z budową chemiczną najważniejszych składników żywności. Wykształcenie umiejętności oceny funkcjonalnych właściwości składników żywności oraz przemian chemicznych dokonujących się w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności. |
|
||
0201-DIET-1-2091S |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
LEKTORAT WYMAGANIA WSTĘPNE: Znajomość języka OBCEGO (angielski, rosyjski, niemiecki) na poziomie co najmniej A2+/B1 według Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego w oparciu o podstawowe sprawności językowe. CELE ZAJĘĆ: Celem lektoratu z języka obcego (angielski, rosyjski, niemiecki) jest nauczanie języka specjalistycznego, tj. kształcenie sprawności językowych pozwalających na: 1) rozumienie tekstów o tematyce zawodowej, 2) tłumaczenie tekstów specjalistycznych z języka obcego na polski i z języka polskiego na obcy z wykorzystaniem słownika, 3) rozumienie ze słuchu nagrań audio, video, wykładów i prezentacji, 4) komunikowanie się w środowisku zawodowym. Semestry 1 i 2 kończą się zaliczeniem na ocenę. W semestrze 3 odbywają się egzamin pisemny i ustny. Egzamin pisemny testuje umiejętność słuchania, pisania, czytania ze zrozumieniem oraz znajomość słownictwa kierunkowego. Część ustna to prezentacja wybranego przez studenta tematu związanego z kierunkiem studiów. |
|
||
0201-DIET-1-2041S |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami z zakresu mikrobiologii ogólnej ze szczególnym uwzględnieniem treści związanych z mikrobiologią żywności. Zdobycie przez studentów wiedzy o bakteriach, wirusach, archeonach i grzybach. Przekazanie studentom podstawowej wiedzy o drobnoustrojach wywołujących choroby u człowieka. |
|
||
0201-DIET-1-2081S |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Główną funkcją tego przedmiotu jest zapoznanie studentów dietetyki z pojęciem dobrej organizacji pracy z uwzględnieniem przykładowych stanowisk, np. w przedszkolu, w placówkach żywienia zbiorowego i klinicznego, jako przedsiębiorcy i innych. |
|
||
0201-DIET-1-2051S |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Studenci w ramach przedmiotu zapoznają się ze zjawiskiem pasożytnictwa. Studenci poznają systematykę pasożytów oraz najistotniejszych przedstawicieli należących do poszczególnych gromad. W ramach przedmiotu omawiane są cykle ontogenetyczne pasożytów ze szczególnym uwzględnieniem organizmów, których transmisja przebiega drogą fekalno-oralną. |
|
||
0201-DIET-1-2021S |
![]() |
brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
0201-DIET-1-2101S |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
0201-DIET-1-2071S |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
0201-DIET-1-2011S |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Studenci w ramach wychowania fizycznego mają możliwość uczestniczenia w zajęciach w których mogą się realizować, sprawiają im przyjemność, chętnie w takich zajęciach biorą udział, są aktywni. |
|
||
0201-DIET-1-2061S |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||