"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dietetyka, semestr II, tryb stacjonarny (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk o Zdrowiu)

Jednostka: Instytut Nauk o Zdrowiu Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Dietetyka, semestr II, tryb stacjonarny
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2020L - Semestr letni 2020/2021
2021L - Semestr letni 2021/2022
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2020L 2021L
0201-DIET-1-2031S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 23 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 23 godzin
  • Wykład - 14 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie studentów z budową chemiczną najważniejszych składników żywności. Wykształcenie umiejętności oceny funkcjonalnych właściwości składników żywności oraz przemian chemicznych dokonujących się w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.

Strona przedmiotu
0201-DIET-1-2091S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 25 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 25 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

LEKTORAT

WYMAGANIA WSTĘPNE:

Znajomość języka OBCEGO (angielski, rosyjski, niemiecki) na poziomie co najmniej A2+/B1 według Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego w oparciu o podstawowe sprawności językowe.

CELE ZAJĘĆ:

Celem lektoratu z języka obcego (angielski, rosyjski, niemiecki) jest nauczanie języka specjalistycznego, tj. kształcenie sprawności językowych pozwalających na: 1) rozumienie tekstów o tematyce zawodowej, 2) tłumaczenie tekstów specjalistycznych z języka obcego na polski i z języka polskiego na obcy z wykorzystaniem słownika, 3) rozumienie ze słuchu nagrań audio, video, wykładów i prezentacji, 4) komunikowanie się w środowisku zawodowym.

Semestry 1 i 2 kończą się zaliczeniem na ocenę. W semestrze 3 odbywają się egzamin pisemny i ustny. Egzamin pisemny testuje umiejętność słuchania, pisania, czytania ze zrozumieniem oraz znajomość słownictwa kierunkowego. Część ustna to prezentacja wybranego przez studenta tematu związanego z kierunkiem studiów.

Strona przedmiotu
0201-DIET-1-2041S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Laboratorium - 23 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Laboratorium - 23 godzin
  • Wykład - 14 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami z zakresu mikrobiologii ogólnej ze szczególnym uwzględnieniem treści związanych z mikrobiologią żywności. Zdobycie przez studentów wiedzy o bakteriach, wirusach, archeonach i grzybach. Przekazanie studentom podstawowej wiedzy o drobnoustrojach wywołujących choroby u człowieka.

Strona przedmiotu
0201-DIET-1-2081S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 25 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 25 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Główną funkcją tego przedmiotu jest zapoznanie studentów dietetyki z pojęciem dobrej organizacji pracy z uwzględnieniem przykładowych stanowisk, np. w przedszkolu, w placówkach żywienia zbiorowego i klinicznego, jako przedsiębiorcy i innych.

Strona przedmiotu
0201-DIET-1-2051S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 15 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 15 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Studenci w ramach przedmiotu zapoznają się ze zjawiskiem pasożytnictwa. Studenci poznają systematykę pasożytów oraz najistotniejszych przedstawicieli należących do poszczególnych gromad. W ramach przedmiotu omawiane są cykle ontogenetyczne pasożytów ze szczególnym uwzględnieniem organizmów, których transmisja przebiega drogą fekalno-oralną.

Strona przedmiotu
0201-DIET-1-2021S brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Wykład - 25 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
0201-DIET-1-2101S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 125 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 125 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
0201-DIET-1-2071S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 38 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 38 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
0201-DIET-1-2011S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Studenci w ramach wychowania fizycznego mają możliwość uczestniczenia w zajęciach w których mogą się realizować, sprawiają im przyjemność, chętnie w takich zajęciach biorą udział, są aktywni.

Strona przedmiotu
0201-DIET-1-2061S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 45 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)