Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk Przyrodniczych)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2021L - Semestr letni 2021/2022 2022L - Semestr letni 2022/2023 2023L - Semestr letni 2023/2024 2024L - Semestr letni 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2021L | 2022L | 2023L | 2024L | |||||
0203-OGR-1-6201S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny PO
Skrócony opis
Przedmiot ten ma zapoznać studentów z funkcjonowaniem, znaczeniem oraz możliwością rozwoju gospodarstw agroturystycznych i permakulturowych. Studenci w ramach tego przedmiotu poznają etykę i podstawy zasad projektowania permakulturowego, zgodnie z zasadami PDC. |
|
||||
0203-OGR-1-6171S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny PO
Skrócony opis
Biologiczne metody ochrony maja specjalną pozycję w zintegrowanej ochronie roślin, która w Polsce obowiązuje wszystkich rolników i ogrodników od 1.01.2014 roku. Są to metody w zasadzie zupełnie bezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Stanowią one co prawda ingerencję w układy stosunków biocentrycznych, jej skutki są jednak dla nas korzystne. Metody polegają na bezpośrednim wykorzystywaniu pożytecznych organizmów metodą introdukcji, wykorzystaniu prawidłowo prowadzonej agrotechniki, zastosowaniu metod fizycznych, mechanicznych, biochemicznych i ziół. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych , entomologii stosowanej. |
|
||||
0203-OGR-1-6061S | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny KTZ
Skrócony opis
Celem kształcenia jest przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu budowli ogrodowych oraz budowy i wykonania ogrodów. Nabycie umiejętności posługiwania się tą wiedzą w praktyce oraz w terenie. Umiejętność wyboru odpowiednich materiałów, obliczenia potrzebnej ich ilości, zastosowania w ogrodach. Umiejętność projektowania budowli ogrodowych, znajomość wymogów prawnych w zakresie małej architektury. |
|
|||||
0203-OGR-1-6131S |
Historia sztuki ogrodowej (od 2025-02-17)
|
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny KTZ
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest: Zapoznanie studenta z podstawowymi pojęciami i zagadnieniami z zakresu historii sztuki ogrodowej Nauczenie studenta przeprowadzania analizy kompozycyjnej założeń ogrodowych (rezydencjonalnych, miejskich, klasztornych i zamkowych) w poszczególnych okresach stylistycznych. |
|
||
0203-OGR-1-6191S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny PO
Skrócony opis
Przedmiot Nasiennictwo warzywnicze realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń, w tym także praktycznych. Tematyka zajęć obejmuje zakres wiedzy związanej z produkcją materiału rozmnożeniowego warzyw i jego znaczenia dla uprawy roślin warzywnych. Wymagania wstępne i dodatkowe; znajomość podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, warzywnictwa |
|
||||
0203-OGR-1-6181S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny PO
Skrócony opis
Ogólne informacje i podstawowa wiedza dotycząca uprawy mało znanych gatunków (aktinidia, rokitnik, bez czarny, świdośliwa, jagoda kamczacka i cytryniec chiński ). Rozpoznawanie tych gatunków na na podstawie cech morfologicznych pędów w okresie bezlistnym oraz kwitów , liści, i owoców, Podstawowe zabiegi agrotechniczne ( ciecie , nawożenie ) wykonywane w czasie uprawy tych gatunków. Choroby i szkodnik oraz ich zwalczanie |
|
||||
0203-OGR-1-6071S | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny KTZ
Skrócony opis
Przedmiot obejmuje treści z zakresu pielęgnowania terenów zieleni ( poszczególnych elementów ożywionych i nieożywionych - drzew, krzewów, roślin rabatowych, trawników, elementów małej architektury ogrodowej). Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z podstawowymi zabiegami pielęgnacyjnymi stosowanymi w terenach zieleni oraz nabycie przez studenta umiejętności oceny i analizy poszczególnych elementów terenów zieleni pod kątem ich potrzeb pielęgnacyjnych. |
|
|||||
0203-OGR-1-6091S |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny KTZ
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny PO
Skrócony opis
Przedmiot jest powiązany z wszystkimi przedmiotami, nauczanymi na studiach inżynierskich kierunku ogrodnictwo. Celem przedmiotu jest 1) zrozumienie przez studentów charakteru i roli wiedzy naukowej oraz badań naukowych na przykładach własnych prac dyplomowych 2) uczenie i doskonalenie umiejętności studentów w poszukiwaniu i wykorzystywaniu literatury naukowej do własnych prac inżynierskich oraz w przygotowaniu i prezentowaniu referatów naukowych, a także w podejmowaniu dyskusji i obrony własnych poglądów, 3) rozwój umiejętności krytycznej oceny posiadanych zasobów wiedzy (refleksja studenta nad tym, ile wie i jak dużo nie wie) oraz wykorzystania tej wiedzy interdyscyplinarnej i innych umiejętności przy samodzielnym i wspomaganym rozwiązywaniu problemów zawodowych i badawczych. Seminarium dyplomowe jest prowadzone w każdym z trzech semestrów, zaś niniejszy Sylabus dotyczy w treści i ideologii dydaktycznej w każdym semestrze. |
|
||||||
0203-OGR-1-6031S | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny KTZ
Skrócony opis
Celem kształcenia jest przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu komputerowego projektowania ogrodów. Nabycie umiejętności posługiwania się tą wiedzą w praktyce oraz w terenie. Umiejętność skalowania podkładów, przygotowania inwentaryzacji i przygotowania projektu. Umiejętność czytania projektu oraz posługiwania się skalą. Druk planów i widoków projektu. |
|
|||||
0203-OGR-1-6081S | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny KTZ
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami projektowania rabat w krajobrazie historycznym i współczesnym. |
|
|||||
0203-OGR-1-6041S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem kształcenia jest przekazanie wiedzy z zakresu projektowania terenów zieleni miejskiej. Nabycie umiejętności posługiwania się tą wiedzą w praktyce oraz w terenie. Umiejętność wymiarowania działek, przygotowania inwentaryzacji i przygotowania projektu. Umiejętność czytania projektu oraz posługiwania się skalą. |
|
||||
0203-OGR-1-6161S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny PO
Skrócony opis
Tematyka przedmiotu dotyczy metod pozbiorczego zagospodarowania produktów ogrodniczych, w tym, podstaw przechowalnictwa i przetwórstwa. Podstawy teoretyczne obejmują procesy biochemiczne w owocach i warzywach w czasie przechowywania oraz założenia technologiczne przechowywania niektórych gatunków warzyw i owoców. W zakresie technologii przetwórstwa przedstawiane są operacje i procesy techniczne związane z wstępną obróbką i przetwarzaniem. Podstawy przetwórstwa owoców i warzywnych dotyczą także przydatności do przetwórstwa niektórych gatunków owoców i warzyw. Efektem nauczania jest znajomość przez studenta naukowych podstaw przechowalnictwa i konserwowania warzyw i owoców, procesów wstępnej obróbki, przetwarzania i utrwalania surowców ogrodniczych. Zrozumienie i znajomość założeń technologicznych przechowywania i przetwarzania niektórych gatunków warzyw i owoców |
|
||||
0203-OGR-1-6021S | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny KTZ
Skrócony opis
Sztuka poznania roślin rabatowych i balkonowych: jednorocznych, dwuletnich oraz bylin. Przedstawienie wymagań, sposobu rozmnażania, technik produkcji i pielęgnacji. |
|
|||||
0203-OGR-1-6121S |
Rysunek odręczny i techniczny (od 2025-02-17)
|
brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny KTZ
Skrócony opis
Celem kształcenia jest przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu rysunku oraz podstawowych materiałów kreślarskich. Nabycie umiejętności posługiwania przyborami kreślarskimi oraz umiejętności przedstawiania wizji ogrodu w rzucie aksonometrycznym czy pespektywicznym. Wiedza co to są za rodzaje rysunków i czemu służą. Pobudzenie wyobraźni przestrzennej, rozwiniecie wiedzy o pokrojach roślin. |
|
||
0203-OGR-1-6101S | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
0203-OGR-1-6111S | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
0203-OGR-1-6051S | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny KTZ
Skrócony opis
Celem kształcenia jest przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu rozmnażania ozdobnych drzew, krzewów i bylin, przekazanie wiedzy na temat technologii uprawy pojemnikowej i gruntowej. Nabycie umiejętności posługiwania się tą wiedzą w praktyce oraz w terenie. Nabycie umiejętności technik samodzielnego rozmnażania. |
|
|||||
0203-OGR-1-6011S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest zapoznanie studentów ze środkami technicznymi wykorzystywanymi w nowoczesnych technologiach produkcji roślin ogrodniczych. Zakresem obejmowały będą wszystkie etapy produkcji (od przygotowania stanowisk, uprawę i pielęgnację do zbioru i transportu plonów) oraz środki energetyczne (ciągniki specjalistyczne i uniwersalne), maszyny rolnicze i stacjonarne urządzenia techniczne. Szczególny nacisk położony zostanie na aspekty związane z ochroną środowiska naturalnego. Dotyczyło to będzie zapoznania się i uzyskania praktycznych umiejętności doboru ciągników pod kątem minimalnego zużycia paliwa, wyboru optymalnych wydajności pracy agregatów oraz ograniczenia nakładów pracy ręcznej. |
|
||||
0203-OGR-1-6151S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny PO
Skrócony opis
Zagadnienia obejmują tematykę z zakresu bioróżnorodności roślin warzywnych, szczególnie gatunków mało popularnych i całkowicie nie znanych w Polsce.. Wymagania wstępne i dodatkowe; znajomość botaniki, warzywnictwa |
|
||||
0203-OGR-1-6141S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
- (od 2025-02-17) Ogrodnictwo, semestr VI, tryb stacjonarny PO
Skrócony opis
Zagadnienia dotyczące znajomości roślin zielarskich, ich wartości, pozyskiwania, uprawy, wykorzystania, uwarunkowań prawnych i środowiskowych. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość technik pracy umysłowej, chemii, botaniki, fizjologii roślin, podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin |
|
||||