Ogrodnictwo, semestr VI, tryb niestacjonarny (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk Przyrodniczych)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2021L - Semestr letni 2021/2022 2022L - Semestr letni 2022/2023 2023L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2021L | 2022L | 2023L | |||||
0203-OGR-1-6051N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Biologiczne metody ochrony mają specjalną pozycję w zintegrowanej ochronie roślin, która w Polsce obowiązuje wszystkich rolników i ogrodników od 1.01.2014 roku. Są to metody w zasadzie zupełnie bezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Stanowią one co prawda ingerencję w układy stosunków biocentrycznych, jej skutki są jednak dla nas korzystne. Metody polegają na bezpośrednim wykorzystywaniu pożytecznych organizmów metodą introdukcji, wykorzystaniu prawidłowo prowadzonej agrotechniki, zastosowaniu metod fizycznych, mechanicznych, biochemicznych i ziół. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych , entomologii stosowanej. |
|
|||||
0203-OGR-1-6061N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot Nasiennictwo warzywnicze realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń, w tym także praktycznych. Tematyka zajęć obejmuje zakres wiedzy związanej z produkcją materiału rozmnożeniowego warzyw i jego znaczenia dla uprawy roślin warzywnych. Wymagania wstępne i dodatkowe; znajomość podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, warzywnictwa |
|
|||||
0203-OGR-1-6071N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot jest powiązany z wszystkimi przedmiotami, nauczanymi na studiach inżynierskich kierunku ogrodnictwo. Celem przedmiotu jest 1) zrozumienie przez studentów charakteru i roli wiedzy naukowej oraz badań naukowych na przykładach własnych prac dyplomowych 2) uczenie i doskonalenie umiejętności studentów w poszukiwaniu i wykorzystywaniu literatury naukowej do własnych prac inżynierskich oraz w przygotowaniu i prezentowaniu referatów naukowych, a także w podejmowaniu dyskusji i obrony własnych poglądów, 3) rozwój umiejętności krytycznej oceny posiadanych zasobów wiedzy (refleksja studenta nad tym, ile wie i jak dużo nie wie) oraz wykorzystania tej wiedzy interdyscyplinarnej i innych umiejętności przy samodzielnym i wspomaganym rozwiązywaniu problemów zawodowych i badawczych. Seminarium dyplomowe jest prowadzone w każdym z trzech semestrów, zaś niniejszy Sylabus dotyczy w treści i ideologii dydaktycznej w każdym semestrze. |
|
|||||
0203-OGR-1-6041N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Tematyka przedmiotu dotyczy metod pozbiorczego zagospodarowania produktów ogrodniczych, w tym, podstaw przechowalnictwa i przetwórstwa. Podstawy teoretyczne obejmują procesy biochemiczne w owocach i warzywach w czasie przechowywania oraz założenia technologiczne przechowywania niektórych gatunków warzyw i owoców. W zakresie technologii przetwórstwa przedstawiane są operacje i procesy techniczne związane z wstępną obróbką i przetwarzaniem. Podstawy przetwórstwa owoców i warzywnych dotyczą także przydatności do przetwórstwa niektórych gatunków owoców i warzyw. Efektem nauczania jest znajomość przez studenta naukowych podstaw przechowalnictwa i konserwowania warzyw i owoców, procesów wstępnej obróbki, przetwarzania i utrwalania surowców ogrodniczych. Zrozumienie i znajomość założeń technologicznych przechowywania i przetwarzania niektórych gatunków warzyw i owoców |
|
|||||
0203-OGR-1-6091N | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Praktyka jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa, a jej celem ogólnym jest zdobycie wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze sektora rolno-ogrodniczego oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie samodzielnego prowadzenia gospodarstw. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka zawodowa stanowi integralną część kształcenia i wychowania przyszłych ogrodników |
|
||||
0203-OGR-1-6021N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest zapoznanie studentów ze środkami technicznymi wykorzystywanymi w nowoczesnych technologiach produkcji roślin ogrodniczych. Zakresem obejmowały będą wszystkie etapy produkcji (od przygotowania stanowisk, uprawę i pielęgnację do zbioru i transportu plonów) oraz środki energetyczne (ciągniki specjalistyczne i uniwersalne), maszyny rolnicze i stacjonarne urządzenia techniczne. Szczególny nacisk położony zostanie na aspekty związane z ochroną środowiska naturalnego. Dotyczyło to będzie zapoznania się i uzyskania praktycznych umiejętności doboru ciągników pod kątem minimalnego zużycia paliwa, wyboru optymalnych wydajności pracy agregatów oraz ograniczenia nakładów pracy ręcznej. W zagadnienia dot. aparatury ochrony studenci zapoznają się z budową opryskiwaczy sadowniczych i polowych. Najważniejszą częścią tego zakresu wiedzy będzie nabycie praktycznej umiejętności regulacji parametrów pracy opryskiwaczy w celu uzyskania zakładanych dawek cieczy roboczej. |
|
|||||
0203-OGR-1-6011N | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie z biologią i występowaniem chwastów, ich szkodliwością oraz metodami regulowania zachwaszczenia. Kształtowanie umiejętności rozpoznawania pokrojów i nasion chwastów oraz dobór metod (w tym herbicydów) do ich zwalczania. |
|
||||
0203-OGR-1-6031N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zagadnienia obejmują tematykę z zakresu bioróżnorodności roślin warzywnych, szczególnie gatunków mało popularnych i całkowicie nie znanych w Polsce.. Wymagania wstępne i dodatkowe; znajomość botaniki, warzywnictwa |
|
|||||