Ogrodnictwo, semestr V, tryb stacjonarny PO (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk Przyrodniczych)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2021Z - Semestr zimowy 2021/2022 2022Z - Semestr zimowy 2022/2023 2023Z - Semestr zimowy 2023/2024 2024Z - Semestr zimowy 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2021Z | 2022Z | 2023Z | 2024Z | |||||
0203-OGR-1-5121S | brak | brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student powinien posiadać umiejętność rozpoznawania gatunków roślin sadowniczych. Posiadać wiedze na temat wymagań glebowych i klimatycznych tych roślin. Wiedzieć jakie wymagania muszą spełniać nasiona, zrazy oraz podkładki do zakładania mateczników. Celem kształcenia jest zapoznanie studentów z produkcją drzewek i roślin jagodowych przeznaczonych do zakładania sadów. Obejmuje ono wszystkie etapy produkcji drzewek owocowych i roślin jagodowych począwszy od zbioru nasion poprzez produkcje podkładek generatywnych , wegetatywnych. zrazów i sadzonek aż do wyprodukowania dobrze wyrośniętych drzewek i krzewów owocowych |
|
||
0203-OGR-1-5091S | brak | brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot dotyczy uprawy grzybów uprawnych. Wymagana znajomość botaniki, mikrobiologii i gleboznawstwa oraz technik pracy umysłowej w zakresie przewidzianym dla kursu podstawowego na kierunku Ogrodnictwo w ANSB. Znajomość podstaw fitopatologii i entomologii. |
|
||
0203-OGR-1-5141S |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot jest powiązany z wszystkimi przedmiotami, nauczanymi na studiach inżynierskich kierunku ogrodnictwo. Celem przedmiotu jest 1) zrozumienie przez studentów charakteru i roli wiedzy naukowej oraz badań naukowych na przykładach własnych prac dyplomowych 2) uczenie i doskonalenie umiejętności studentów w poszukiwaniu i wykorzystywaniu literatury naukowej do własnych prac inżynierskich oraz w przygotowaniu i prezentowaniu referatów naukowych, a także w podejmowaniu dyskusji i obrony własnych poglądów, 3) rozwój umiejętności krytycznej oceny posiadanych zasobów wiedzy (refleksja studenta nad tym, ile wie i jak dużo nie wie) oraz wykorzystania tej wiedzy interdyscyplinarnej i innych umiejętności przy samodzielnym i wspomaganym rozwiązywaniu problemów zawodowych i badawczych. Seminarium dyplomowe jest prowadzone w każdym z trzech semestrów, zaś niniejszy Sylabus dotyczy w treści i ideologii dydaktycznej w każdym semestrze. |
|
||
0203-OGR-1-5111S | brak | brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Tematyka przedmiotu dotyczy metod pozbiorczego zagospodarowania produktów ogrodniczych, w tym, podstaw przechowalnictwa i przetwórstwa. Podstawy teoretyczne obejmują procesy biochemiczne w owocach i warzywach w czasie przechowywania oraz założenia technologiczne przechowywania niektórych gatunków warzyw i owoców. W zakresie technologii przetwórstwa przedstawiane są operacje i procesy techniczne związane z wstępną obróbką i przetwarzaniem. Podstawy przetwórstwa owoców i warzywnych dotyczą także przydatności do przetwórstwa niektórych gatunków owoców i warzyw. Efektem nauczania jest znajomość przez studenta naukowych podstaw przechowalnictwa i konserwowania warzyw i owoców, procesów wstępnej obróbki, przetwarzania i utrwalania surowców ogrodniczych. Zrozumienie i znajomość założeń technologicznych przechowywania i przetwarzania niektórych gatunków warzyw i owoców. |
|
||
0203-OGR-1-5101S | brak | brak |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zakładanie plantacji krzewów jadowych. Charakterystyka czynników przyrodniczych i ekonomicznych. Przygotowanie gleby pod nasadzenia i pielęgnacja gleby w okresie prowadzenia prowadzenia plantacji. Zabiegi agrotechniczne ( nawożenie ,ciecie i nawadnianie 0. |
|
||
0203-OGR-1-5011S |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zakładanie sadu , wybór stanowiska z uwzględnieniem zastoisk mrozowych oraz poziomu wód gruntowych, Przygotowanie pola na stanowisku wcześniej uprawianym rolniczo i po starym sadzie- choroba replantacji i usuwanie jej.Zabiegi agrotechniczne nawożenie i cięcie w pierwszym roku i w latach następnych prowadzenia sadu.Wyznaczanie optymalnego terminu zbioru owoców. |
|
||
0203-OGR-1-5241S | brak |
![]() |
brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Praktyka jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa, a jej celem ogólnym jest zdobycie wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze sektora rolno-ogrodniczego oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie samodzielnego prowadzenia gospodarstw. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka zawodowa stanowi integralną część kształcenia i wychowania przyszłych ogrodników i jej cele można sformułować w sposób ogólny na: • uczestnictwo w wybranych procesach produkcji ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej, roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni • nabycie umiejętności praktycznych w zakresie czynności technologicznych i uprawowych w działach produkcji ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni |
|
||
0203-OGR-1-5201S | brak | brak | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zagadnienia dotyczące uprawy roślin warzywnych pod osłonami. Wymagania wstępne i dodatkowe: -znajomość technik pracy umysłowej, matematyki, chemii, botaniki, fizjologii roślin, genetyki i hodowli, gleboznawstwa Znajomość podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin, fitopatologii i entomologii |
|
||