Ogrodnictwo, semestr V, tryb niestacjonarny (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk Przyrodniczych)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2021Z - Semestr zimowy 2021/2022 2022Z - Semestr zimowy 2022/2023 2023Z - Semestr zimowy 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2021Z | 2022Z | 2023Z | |||||
0203-OGR-1-5161N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Jest to przedmiot mający dostarczyć podstawowej wiedzy na temat zależności pomiędzy ożywionymi i nieożywionymi składnikami ekosystemu oraz uświadomić zastosowanie tych informacji w ogrodnictwie i rolnictwie. Przedmiot ten ma również na celu zaznajomić studentów uczestniczących w zajęciach z aktualnymi zagrożeniami środowiskowymi, stanem środowiska naturalnego świata, stanem zasobów, nowoczesnymi technologiami ochrony środowiska, konserwatorską ochroną przyrody, prawem ochrony przyrody i środowiska. Student uczestnicząc w zajęciach dowiaduje się również jaki jest wpływ ogrodnictwa i rolnictwa na środowisko (pozytywny i negatywny) |
|
|||||
0203-OGR-1-5191N | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest: Zapoznanie studenta z podstawowymi pojęciami i zagadnieniami z zakresu historii sztuki ogrodowej Nauczenie studenta przeprowadzania analizy kompozycyjnej założeń ogrodowych (rezydencjonalnych, miejskich, klasztornych i zamkowych) w poszczególnych okresach stylistycznych. |
|
|||
0203-OGR-1-5121N | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Student powinien posiadać umiejętność rozpoznawania gatunków roślin sadowniczych. Posiadać wiedze na temat wymagań glebowych i klimatycznych tych roślin. Wiedzieć jakie wymagania muszą spełniać nasiona, zrazy oraz podkładki do zakładania mateczników. Założenia i cele zajęć Celem kształcenia jest zapoznanie studentów z produkcją drzewek i roślin jagodowych przeznaczonych do zakładania sadów. Obejmuje ono wszystkie etapy produkcji drzewek owocowych i roślin jagodowych począwszy od zbioru nasion poprzez produkcje podkładek generatywnych , wegetatywnych. zrazów i sadzonek aż do wyprodukowania dobrze wyrośniętych drzewek i krzewów owocowych |
|
|||
0203-OGR-1-5181N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest : • przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych szkodników roślin, • zapoznanie studentów z oceną szkodliwości szkodników roślin, • kształcenie umiejętności rozpoznawania szkodników na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów żerowania występujących na roślinach, • zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych szkodników roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych. |
|
|||||
0203-OGR-1-5061N | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem kształcenia jest przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu projektowania ogrodów. Nabycie umiejętności posługiwania się tą wiedzą w praktyce oraz w terenie. Umiejętność wymiarowania działek, przygotowania inwentaryzacji i przygotowania projektu. Umiejętność czytania projektu oraz posługiwania się skalą. |
|
|||
0203-OGR-1-5111N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Tematyka przedmiotu dotyczy metod pozbiorczego zagospodarowania produktów ogrodniczych, w tym, podstaw przechowalnictwa i przetwórstwa. Podstawy teoretyczne obejmują procesy biochemiczne w owocach i warzywach w czasie przechowywania oraz założenia technologiczne przechowywania niektórych gatunków warzyw i owoców. W zakresie technologii przetwórstwa przedstawiane są operacje i procesy techniczne związane z wstępną obróbką i przetwarzaniem. Podstawy przetwórstwa owoców i warzywnych dotyczą także przydatności do przetwórstwa niektórych gatunków owoców i warzyw. Efektem nauczania jest znajomość przez studenta naukowych podstaw przechowalnictwa i konserwowania warzyw i owoców, procesów wstępnej obróbki, przetwarzania i utrwalania surowców ogrodniczych. Zrozumienie i znajomość założeń technologicznych przechowywania i przetwarzania niektórych gatunków warzyw i owoców |
|
|||||
0203-OGR-1-5101N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Ogólne informacje i podstawowa wiedza dotycząca powszechnie uprawianych gatunków roślin jagodowych, jak truskawka porzeczka ( czarna i czerwona )agrest, malina, jeżyna, aronia, Wymagania dotyczące siedliska, przygotowanie gleby pod nasadzenia. Zabiegi agrotechniczne (cięcie , nawożenie, ochrona )wykonywane w trakcie prowadzenia plantacji. |
|
|||||
0203-OGR-1-5031N | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
0203-OGR-1-5011N |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wybór stanowiska pod sad z uwzględnieniem zastoiska mrozowego, poziomu wód gruntowych rodzaju gleby.Przygotowanie gleby pod sad na terenie wcześniej użytkowanym rolniczo i po starym sadzie.Choroba replantacji -przyczyny i usuwanie jej. Zabiegi agrotechniczne wykonywane w pierwszym roku prowadzenia sadu i w latach następnych ( nawożenie ,cięcie.przerzedzanie zawiązków, dokarmianie solami wapnia ) |
|
|||||
0203-OGR-1-5211N | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
0203-OGR-1-5151N | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Ze względu na możliwe zmiany treści uczenia się, zmiany przepisów (stosownie do sytuacji), szczegółowe treści uczenia się, efekty uczenia się oraz metody i kryteria oceniania podane są na poziomie „Zajęcia w cyklu” oraz na stronie Uczelni (dokument Szczegółowy program praktyk zawodowych)”. |
|
||||
0203-OGR-1-5171N | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z uwarunkowaniami siedliskowymi i uprawowymi produkcji rolniczej oraz możliwościami ich regulowania. Wyjaśnienie funkcji i znaczenia podstawowych czynników przyrodniczych i agrotechnicznych wpływających na elementy zmianowań i konstruowanie płodozmianów. Przekazanie wiedzy dotyczącej ekologii i biologii chwastów oraz metod regulacji zachwaszczenia w ramach zasad zrównoważonego rozwoju i zachowania bioróżnorodności pól. Kształcenie umiejętności planowania produkcji roślinnej w określonym siedlisku w ramach płodozmianów, uwzględniając zasady uprawy roli i roślin oraz metody regulacji zachwaszczenia pól. |
|
||||