"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ogrodnictwo, semestr V, tryb niestacjonarny (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk Przyrodniczych)

Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Ogrodnictwo, semestr V, tryb niestacjonarny
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2021Z - Semestr zimowy 2021/2022
2022Z - Semestr zimowy 2022/2023
2023Z - Semestr zimowy 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2021Z 2022Z 2023Z
0203-OGR-1-5161N
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 15 godzin
  • Wykład - 7 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 15 godzin
  • Wykład - 7 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 11 godzin
  • Wykład - 4 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Jest to przedmiot mający dostarczyć podstawowej wiedzy na temat zależności pomiędzy ożywionymi i nieożywionymi składnikami ekosystemu oraz uświadomić zastosowanie tych informacji w ogrodnictwie i rolnictwie. Przedmiot ten ma również na celu zaznajomić studentów uczestniczących w zajęciach z aktualnymi zagrożeniami środowiskowymi, stanem środowiska naturalnego świata, stanem zasobów, nowoczesnymi technologiami ochrony środowiska, konserwatorską ochroną przyrody, prawem ochrony przyrody i środowiska. Student uczestnicząc w zajęciach dowiaduje się również jaki jest wpływ ogrodnictwa i rolnictwa na środowisko (pozytywny i negatywny)

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5191N brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 8 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest:

Zapoznanie studenta z podstawowymi pojęciami i zagadnieniami z zakresu historii sztuki ogrodowej

Nauczenie studenta przeprowadzania analizy kompozycyjnej założeń

ogrodowych (rezydencjonalnych, miejskich, klasztornych i zamkowych) w poszczególnych okresach stylistycznych.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5121N brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 16 godzin
  • Wykład - 8 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Student powinien posiadać umiejętność rozpoznawania gatunków roślin sadowniczych. Posiadać wiedze na temat wymagań glebowych i klimatycznych tych roślin. Wiedzieć jakie wymagania muszą spełniać nasiona, zrazy oraz podkładki do zakładania mateczników.

Założenia i cele zajęć

Celem kształcenia jest zapoznanie studentów z produkcją drzewek i roślin jagodowych przeznaczonych do zakładania sadów. Obejmuje ono wszystkie etapy produkcji drzewek owocowych i roślin jagodowych począwszy od zbioru nasion poprzez produkcje podkładek generatywnych , wegetatywnych. zrazów i sadzonek aż do wyprodukowania dobrze wyrośniętych drzewek i krzewów owocowych

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5181N
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 22 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 22 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 20 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest :

• przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych szkodników roślin,

• zapoznanie studentów z oceną szkodliwości szkodników roślin,

• kształcenie umiejętności rozpoznawania szkodników na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów żerowania występujących na roślinach,

• zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych szkodników roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych.

Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5061N brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 15 godzin
  • Wykład - 8 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem kształcenia jest przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu projektowania ogrodów. Nabycie umiejętności posługiwania się tą wiedzą w praktyce oraz w terenie. Umiejętność wymiarowania działek, przygotowania inwentaryzacji i przygotowania projektu. Umiejętność czytania projektu oraz posługiwania się skalą.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5111N
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 15 godzin
  • Wykład - 8 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 15 godzin
  • Wykład - 8 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 12 godzin
  • Wykład - 9 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Tematyka przedmiotu dotyczy metod pozbiorczego zagospodarowania produktów ogrodniczych, w tym, podstaw przechowalnictwa i przetwórstwa. Podstawy teoretyczne obejmują procesy biochemiczne w owocach i warzywach w czasie przechowywania oraz założenia technologiczne przechowywania niektórych gatunków warzyw i owoców. W zakresie technologii przetwórstwa przedstawiane są operacje i procesy techniczne związane z wstępną obróbką i przetwarzaniem. Podstawy przetwórstwa owoców i warzywnych dotyczą także przydatności do przetwórstwa niektórych gatunków owoców i warzyw. Efektem nauczania jest znajomość przez studenta naukowych podstaw przechowalnictwa i konserwowania warzyw i owoców, procesów wstępnej obróbki, przetwarzania i utrwalania surowców ogrodniczych. Zrozumienie i znajomość założeń technologicznych przechowywania i przetwarzania niektórych gatunków warzyw i owoców

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5101N
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 22 godzin
  • Wykład - 8 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 22 godzin
  • Wykład - 8 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 10 godzin
  • Wykład - 8 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Ogólne informacje i podstawowa wiedza dotycząca powszechnie uprawianych gatunków roślin jagodowych, jak truskawka porzeczka ( czarna i czerwona )agrest, malina, jeżyna, aronia, Wymagania dotyczące siedliska, przygotowanie gleby pod nasadzenia. Zabiegi agrotechniczne (cięcie , nawożenie, ochrona )wykonywane w trakcie prowadzenia plantacji.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5031N brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 8 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5011N
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 23 godzin
  • Wykład - 7 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 23 godzin
  • Wykład - 7 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 15 godzin
  • Wykład - 7 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wybór stanowiska pod sad z uwzględnieniem zastoiska mrozowego, poziomu wód gruntowych rodzaju gleby.Przygotowanie gleby pod sad na terenie wcześniej użytkowanym rolniczo i po starym sadzie.Choroba replantacji -przyczyny i usuwanie jej. Zabiegi agrotechniczne wykonywane w pierwszym roku prowadzenia sadu i w latach następnych ( nawożenie ,cięcie.przerzedzanie zawiązków, dokarmianie solami wapnia )

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5211N brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 125 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5151N brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 125 godzin
Semestr zimowy 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 125 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Ze względu na możliwe zmiany treści uczenia się, zmiany przepisów (stosownie do sytuacji), szczegółowe treści uczenia się, efekty uczenia się oraz metody i kryteria oceniania podane są na poziomie „Zajęcia w cyklu” oraz na stronie Uczelni (dokument Szczegółowy program praktyk zawodowych)”.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-5171N brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Semestr zimowy 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 15 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z uwarunkowaniami siedliskowymi i uprawowymi produkcji rolniczej oraz możliwościami ich regulowania. Wyjaśnienie funkcji i znaczenia podstawowych czynników przyrodniczych i agrotechnicznych wpływających na elementy zmianowań i konstruowanie płodozmianów. Przekazanie wiedzy dotyczącej ekologii i biologii chwastów oraz metod regulacji zachwaszczenia w ramach zasad zrównoważonego rozwoju i zachowania bioróżnorodności pól. Kształcenie umiejętności planowania produkcji roślinnej w określonym siedlisku w ramach płodozmianów, uwzględniając zasady uprawy roli i roślin oraz metody regulacji zachwaszczenia pól.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)