"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ogrodnictwo, semestr IV, tryb stacjonarny (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk Przyrodniczych)

Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych Zestaw przedmiotów, który widzisz poniżej został zdefiniowany przez tę jednostkę. Jednostka ta nie musi mieć jednak związku z organizacją wymienionych przedmiotów (jednostką odpowiedzialną za organizację przedmiotu jest jednostka wymieniona w odpowiedniej kolumnie w tabeli poniżej). Więcej o tym przeczytasz w Pomocy.
Grupa przedmiotów: Ogrodnictwo, semestr IV, tryb stacjonarny
wybierz inną grupę zobacz plany zajęć tej grupy
Filtry
Zaloguj się, aby uzyskać dostęp do dodatkowych opcji

Konkretniej - pokazuj tylko te przedmioty, dla których istnieje otwarta rejestracja taka, że możesz w jej ramach zarejestrować się na przedmiot.

Dodatkowo pokazywane są również te przedmioty, na które jesteś już zarejestrowany (lub składałeś prośbę o zarejestrowanie).

Jeśli chcesz zmienić te ustawienia na stałe, edytuj swoje preferencje w menu Mój USOSweb.
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
niedostępny (zaloguj się!) - nie jesteś zalogowany
niedostępny - aktualnie nie możesz się rejestrować
zarejestruj - możesz się zarejestrować
wyrejestruj - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę)
prośba - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać)
zarejestrowany - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.

2020L - Semestr letni 2020/2021
2021L - Semestr letni 2021/2022
2022L - Semestr letni 2022/2023
2023L - Semestr letni 2023/2024
(zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne)
Opcje
2020L 2021L 2022L 2023L
0203-OGR-1-4031S brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 25 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 25 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Wiedza z zakresu biologii roślin w szczególności cytologii, morfologii i fizjologii. Wiedza matematyczna na poziomie szkoły średniej.

Podczas wykładów i ćwiczeń z przedmiotu kształcenia Genetyka i Hodowla student zdobędzie wiedzę z zakresu genetycznych podstaw dziedziczenia roślin uprawnych. Pozna prawa Mendla i odchylenia o tych praw. Zrozumie ciąg przyczynowo skutkowy pomiędzy molekularnymi mechanizmami dziedziczenia a ekspresja cech jakościowych i ilościowych. Ważnym aspektem kształcenia jest poznanie technik hodowlanych i zrozumienie genetycznych oraz morfologicznych uwarunkowań metod hodowli.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4061S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 50 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 50 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 50 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 50 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem przedmiotu jest :

• przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych i chorób roślin,

• zapoznanie studentów z oceną szkodliwości chorób roślin,

• kształcenie umiejętności rozpoznawania chorób na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach,

• zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych chorób roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych.

Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4011S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Warsztat - 25 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Warsztat - 25 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Warsztat - 25 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Warsztat - 25 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

W trakcie zajęć studenci zdobędą aktualną wiedzę o poruszaniu się po rynku pracy. Ze względu na specyfikę kierunki szczególna uwaga poświęcona zostanie tematyce przedsiębiorczości. Większość studentów ogrodnictwa to osoby które pracują w rodzinnych gospodarstwach lub prowadzą własną działalność gospodarczą bądź są zainteresowani otworzeniem firmy w przyszłości.

Zajęcia mają charakter praktyczny i odnoszą się do realiów rynku pracy.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4041S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 37 godzin
  • Wykład - 13 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 37 godzin
  • Wykład - 13 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 25 godzin
  • Wykład - 13 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 25 godzin
  • Wykład - 13 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Stan i perspektywy rozwoju polskiego sadownictwa . Wstępne zagadnienia z pomologi. Definicje . Opis morfologiczny owoców . Charakterystyka gatunków ziarnkowych jabłoni i grusz oraz pestkowych wiśni , czereśni, śliw , brzoskwiń i moreli.ii

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4161S brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 125 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 125 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Praktyka jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa, a jej celem ogólnym jest zdobycie wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze sektora rolno-ogrodniczego oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie samodzielnego prowadzenia gospodarstw. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka zawodowa stanowi integralną część kształcenia i wychowania przyszłych ogrodników .

Ze względu na możliwe zmiany treści uczenia się, zmiany

przepisów (stosownie do sytuacji), szczegółowe treści uczenia się, efekty uczenia się oraz metody i kryteria oceniania podane są na poziomie „Zajęcia w cyklu” oraz na stronie Uczelni (dokument Szczegółowy program praktyk zawodowych).

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4111S brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 125 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 125 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Cele ogólne:

1. poznanie od strony praktycznej i organizacyjnej funkcjonowania gospodarstwa rolno-ogrodniczego.

2. uczestnictwo w procesach produkcji rolno-ogrodniczej

3. pogłębienie wiedzy zdobywanej na studiach o aspekty praktyczne zdobyte w działach rolno-ogrodniczym, warzywniczym, sadowniczym i kwiaciarskim

4. umiejętność samodzielnego i krytycznego spojrzenia na praktykę ogrodniczą w porównaniu do zdobywanej wiedzy teoretycznej

5. obserwację organizacji pracy w gospodarstwach, nauka pracy w zespole, budowa należytego stosunku do pracy i innych współpracowników,

6. poznanie etyki zawodowej, oddziaływania gospodarstw na środowisko lokalne, klimat, glebę, zasoby wodne.

7. nabycie umiejętności praktycznych, technologicznych i uprawowych w działach produkcji rolno-ogrodniczej, warzywniczej, sadowniczej i kwiaciarskiej i ich odtworzenie

8. obserwację procesów produkcyjnych w odniesieniu do sytuacji ekonomicznej na rynku, analiza procesów rynkowych i ekonomicznych

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4121S brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 125 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4151S brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 50 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 50 godzin
  • Wykład - 30 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Celem zajęć jest zapoznanie ze środkami technicznymi wykorzystywanymi w nowoczesnych, przyjaznych środowisku, technologiach produkcji roślin ogrodniczych. Zakresem obejmowały będą wszystkie etapy produkcji (od przygotowania stanowisk, uprawę i pielęgnację do zbioru i transportu plonów) oraz środki energetyczne (ciągniki specjalistyczne i uniwersalne), maszyny rolnicze i stacjonarne urządzenia techniczne. Szczególny nacisk położony zostanie na aspekty związane z ochroną środowiska naturalnego. Dotyczyło to będzie uzyskania praktycznych umiejętności doboru ciągników pod kątem minimalnego zużycia paliwa, wyboru optymalnych wydajności pracy agregatów oraz ograniczenia nakładów pracy ręcznej. W zagadnienia dot. aparatury ochrony studenci zapoznają się z budową opryskiwaczy sadowniczych i polowych. Najważniejszą częścią tego zakresu wiedzy będzie nabycie praktycznej umiejętności regulacji parametrów pracy opryskiwaczy w celu uzyskania zakładanych dawek cieczy roboczej.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4021S
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 26 godzin
  • Wykład - 12 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 26 godzin
  • Wykład - 12 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 30 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 30 godzin
  • Wykład - 10 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Zapoznanie z biologią i występowaniem chwastów, ich szkodliwością oraz metodami regulowania zachwaszczenia. Kształtowanie umiejętności rozpoznawania pokrojów i nasion chwastów oraz dobór metod (w tym herbicydów) do ich zwalczania.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4051S brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
  • Ćwiczenia praktyczne - 37 godzin
  • Wykład - 13 godzin
Semestr letni 2021/2022
  • Ćwiczenia praktyczne - 37 godzin
  • Wykład - 13 godzin
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 35 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot Warzywnictwo gruntowe realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń, w tym także praktycznych. Tematyka zajęć obejmuje zakres wiedzy dotyczący poznania przedmiotu jako kierunku produkcji rolnej, jej znaczenia dla gospodarki kraju i produkcji żywności oraz strukturę krajowej produkcji warzyw gruntowych, kierunki jej rozwoju i trendy rynkowe. Przedstawia też wpływ czynników środowiska na rozwój roślin oraz ich znaczenie dla uprawy warzyw gruntowych. Omawia także nowoczesne technologie uprawy warzyw gruntowych i stosowane środki produkcji (nowe narzędzia i techniki) oraz trendy i kierunki rozwoju, znaczenie jakości plonu i certyfikacji w produkcji i obrocie warzywami, a także znaczenie technik stosowanych w produkcji dla środowiska przyrodniczego i rozwoju obszarów wiejskich.

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4141S brak brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 35 godzin
  • Wykład - 15 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Przedmiot Warzywnictwo I obejmuje zagadnienia ogólne związane z uprawą warzyw polowych i realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń, w tym także praktycznych.

Wymagania wstępne i dodatkowe;

znajomość technik pracy umysłowej, znajomość podstaw propedeutyki

produkcji roślinnej, agrometeorologii,

Strona przedmiotu
0203-OGR-1-4131S brak brak
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
  • Ćwiczenia praktyczne - 30 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Semestr letni 2023/2024
  • Ćwiczenia praktyczne - 30 godzin
  • Wykład - 25 godzin
Grupy przedmiotu

Skrócony opis

Głównym celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studenta z tymi działami wiadomości o glebie, roślinach i nawozach, które niezbędne są do "optymalizacji nawożenia". Optymalizacja, to ustalenie takich dawek, form i terminów stosowania nawozów, które prowadzą do osiągnięcia maksymalnych plonów, dobrej jakości, przy wysokiej efektywności i opłacalności nawożenia oraz bez ujemnego wpływy na środowisko.

W części ćwiczeniowej celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studenta z podstawowymi nawozami mineralnymi, metodami ich rozpoznawania oraz metodami oznaczania zawartości podstawowych składników w nawozach glebie i roślinie. Na podstawie wyników analiz studenci poznają podstawy ustalania potrzeb pokarmowych i nawozowych dla podstawowych grup roślin w produkcji polowej.

Strona przedmiotu
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)