Ogrodnictwo, semestr IV, tryb stacjonarny (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Nauk Przyrodniczych)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2020L - Semestr letni 2020/2021 2021L - Semestr letni 2021/2022 2022L - Semestr letni 2022/2023 2023L - Semestr letni 2023/2024 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2020L | 2021L | 2022L | 2023L | |||||
0203-OGR-1-4031S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Wiedza z zakresu biologii roślin w szczególności cytologii, morfologii i fizjologii. Wiedza matematyczna na poziomie szkoły średniej. Podczas wykładów i ćwiczeń z przedmiotu kształcenia Genetyka i Hodowla student zdobędzie wiedzę z zakresu genetycznych podstaw dziedziczenia roślin uprawnych. Pozna prawa Mendla i odchylenia o tych praw. Zrozumie ciąg przyczynowo skutkowy pomiędzy molekularnymi mechanizmami dziedziczenia a ekspresja cech jakościowych i ilościowych. Ważnym aspektem kształcenia jest poznanie technik hodowlanych i zrozumienie genetycznych oraz morfologicznych uwarunkowań metod hodowli. |
|
||||
0203-OGR-1-4061S |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest : • przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych i chorób roślin, • zapoznanie studentów z oceną szkodliwości chorób roślin, • kształcenie umiejętności rozpoznawania chorób na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach, • zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych chorób roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych. |
|
||||||
0203-OGR-1-4011S |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
W trakcie zajęć studenci zdobędą aktualną wiedzę o poruszaniu się po rynku pracy. Ze względu na specyfikę kierunki szczególna uwaga poświęcona zostanie tematyce przedsiębiorczości. Większość studentów ogrodnictwa to osoby które pracują w rodzinnych gospodarstwach lub prowadzą własną działalność gospodarczą bądź są zainteresowani otworzeniem firmy w przyszłości. Zajęcia mają charakter praktyczny i odnoszą się do realiów rynku pracy. |
|
||||||
0203-OGR-1-4041S |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Stan i perspektywy rozwoju polskiego sadownictwa . Wstępne zagadnienia z pomologi. Definicje . Opis morfologiczny owoców . Charakterystyka gatunków ziarnkowych jabłoni i grusz oraz pestkowych wiśni , czereśni, śliw , brzoskwiń i moreli.ii |
|
||||||
0203-OGR-1-4161S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Praktyka jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa, a jej celem ogólnym jest zdobycie wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze sektora rolno-ogrodniczego oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie samodzielnego prowadzenia gospodarstw. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka zawodowa stanowi integralną część kształcenia i wychowania przyszłych ogrodników . Ze względu na możliwe zmiany treści uczenia się, zmiany przepisów (stosownie do sytuacji), szczegółowe treści uczenia się, efekty uczenia się oraz metody i kryteria oceniania podane są na poziomie „Zajęcia w cyklu” oraz na stronie Uczelni (dokument Szczegółowy program praktyk zawodowych). |
|
||||
0203-OGR-1-4111S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Cele ogólne: 1. poznanie od strony praktycznej i organizacyjnej funkcjonowania gospodarstwa rolno-ogrodniczego. 2. uczestnictwo w procesach produkcji rolno-ogrodniczej 3. pogłębienie wiedzy zdobywanej na studiach o aspekty praktyczne zdobyte w działach rolno-ogrodniczym, warzywniczym, sadowniczym i kwiaciarskim 4. umiejętność samodzielnego i krytycznego spojrzenia na praktykę ogrodniczą w porównaniu do zdobywanej wiedzy teoretycznej 5. obserwację organizacji pracy w gospodarstwach, nauka pracy w zespole, budowa należytego stosunku do pracy i innych współpracowników, 6. poznanie etyki zawodowej, oddziaływania gospodarstw na środowisko lokalne, klimat, glebę, zasoby wodne. 7. nabycie umiejętności praktycznych, technologicznych i uprawowych w działach produkcji rolno-ogrodniczej, warzywniczej, sadowniczej i kwiaciarskiej i ich odtworzenie 8. obserwację procesów produkcyjnych w odniesieniu do sytuacji ekonomicznej na rynku, analiza procesów rynkowych i ekonomicznych |
|
||||
0203-OGR-1-4121S | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
0203-OGR-1-4151S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest zapoznanie ze środkami technicznymi wykorzystywanymi w nowoczesnych, przyjaznych środowisku, technologiach produkcji roślin ogrodniczych. Zakresem obejmowały będą wszystkie etapy produkcji (od przygotowania stanowisk, uprawę i pielęgnację do zbioru i transportu plonów) oraz środki energetyczne (ciągniki specjalistyczne i uniwersalne), maszyny rolnicze i stacjonarne urządzenia techniczne. Szczególny nacisk położony zostanie na aspekty związane z ochroną środowiska naturalnego. Dotyczyło to będzie uzyskania praktycznych umiejętności doboru ciągników pod kątem minimalnego zużycia paliwa, wyboru optymalnych wydajności pracy agregatów oraz ograniczenia nakładów pracy ręcznej. W zagadnienia dot. aparatury ochrony studenci zapoznają się z budową opryskiwaczy sadowniczych i polowych. Najważniejszą częścią tego zakresu wiedzy będzie nabycie praktycznej umiejętności regulacji parametrów pracy opryskiwaczy w celu uzyskania zakładanych dawek cieczy roboczej. |
|
||||
0203-OGR-1-4021S |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie z biologią i występowaniem chwastów, ich szkodliwością oraz metodami regulowania zachwaszczenia. Kształtowanie umiejętności rozpoznawania pokrojów i nasion chwastów oraz dobór metod (w tym herbicydów) do ich zwalczania. |
|
||||||
0203-OGR-1-4051S | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2020/2021
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot Warzywnictwo gruntowe realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń, w tym także praktycznych. Tematyka zajęć obejmuje zakres wiedzy dotyczący poznania przedmiotu jako kierunku produkcji rolnej, jej znaczenia dla gospodarki kraju i produkcji żywności oraz strukturę krajowej produkcji warzyw gruntowych, kierunki jej rozwoju i trendy rynkowe. Przedstawia też wpływ czynników środowiska na rozwój roślin oraz ich znaczenie dla uprawy warzyw gruntowych. Omawia także nowoczesne technologie uprawy warzyw gruntowych i stosowane środki produkcji (nowe narzędzia i techniki) oraz trendy i kierunki rozwoju, znaczenie jakości plonu i certyfikacji w produkcji i obrocie warzywami, a także znaczenie technik stosowanych w produkcji dla środowiska przyrodniczego i rozwoju obszarów wiejskich. |
|
|||||
0203-OGR-1-4141S | brak | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiot Warzywnictwo I obejmuje zagadnienia ogólne związane z uprawą warzyw polowych i realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń, w tym także praktycznych. Wymagania wstępne i dodatkowe; znajomość technik pracy umysłowej, znajomość podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, |
|
|||
0203-OGR-1-4131S | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2022/2023
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Głównym celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studenta z tymi działami wiadomości o glebie, roślinach i nawozach, które niezbędne są do "optymalizacji nawożenia". Optymalizacja, to ustalenie takich dawek, form i terminów stosowania nawozów, które prowadzą do osiągnięcia maksymalnych plonów, dobrej jakości, przy wysokiej efektywności i opłacalności nawożenia oraz bez ujemnego wpływy na środowisko. W części ćwiczeniowej celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studenta z podstawowymi nawozami mineralnymi, metodami ich rozpoznawania oraz metodami oznaczania zawartości podstawowych składników w nawozach glebie i roślinie. Na podstawie wyników analiz studenci poznają podstawy ustalania potrzeb pokarmowych i nawozowych dla podstawowych grup roślin w produkcji polowej. |
|
||||