"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Studenckie praktyki zawodowe

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0203-OGR-1-8311N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0812) Ogrodnictwo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Studenckie praktyki zawodowe
Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 10.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Praktyka jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa, a jej celem ogólnym jest zdobycie wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze sektora rolno-ogrodniczego oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie samodzielnego prowadzenia gospodarstw. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka zawodowa stanowi integralną część kształcenia i wychowania przyszłych ogrodników i jej cele można sformułować w sposób ogólny na:

• uczestnictwo w wybranych procesach produkcji ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej , roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni

• nabycie umiejętności praktycznych w zakresie czynności technologicznych i uprawowych w działach produkcji ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej , roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni

Pełny opis:

Cele praktyk (ogólne i szczegółowe)

Praktyka jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa, a jej celem ogólnym jest zdobycie wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze sektora rolno-ogrodniczego oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie samodzielnego prowadzenia gospodarstw. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka zawodowa stanowi integralną część kształcenia i wychowania przyszłych ogrodników i jej cele można sformułować w sposób ogólny na:

• uczestnictwo w wybranych procesach produkcji ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej , roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni

• nabycie umiejętności praktycznych w zakresie czynności technologicznych i uprawowych w działach produkcji ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej , roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni

• poznanie od strony organizacyjnej funkcjonowania gospodarstwa/zakładu pracy w zakresie działalności ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej, roślin ozdobnych i projektowo-wykonawczej terenów zieleni

• uczestnictwo w pracach badawczych w jednostkach naukowo-badawczych o profilu ogrodniczym (instytuty i uczelnie)

• pogłębienie wiedzy teoretycznej zdobywanej na studiach o aspekty praktyczne poznane w działach ogrodniczych: warzywniczym, sadowniczym, roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni

• umiejętność samodzielnego i krytycznego spojrzenia na praktykę ogrodniczą w porównaniu do zdobywanej wiedzy teoretycznej

• obserwację organizacji pracy w gospodarstwach, nauka pracy w zespole, budowa należytego stosunku do pracy i innych współpracowników,

• poznanie etyki zawodowej, oddziaływania gospodarstw na środowisko lokalne, klimat, glebę, zasoby wodne.

• obserwację procesów produkcyjnych w odniesieniu do sytuacji ekonomicznej na rynku danych produktów, zapotrzebowania na nie, analiza procesów rynkowych i ekonomicznych

• Praktyki pogłębiające specjalizacyjne odbywają się w ciągu 3 kolejnych semestrów, z możliwością wyboru 3 preferowanych kierunków działalności (praktyka sadownicza, warzywnicza, rośliny ozdobne, tereny zieleni, administracyjno-organizacyjna)

Szczegółowymi celami praktyki pogłębiającej są:

1. Nabycie praktycznej wiedzy i umiejętności w zakresie

- produkcji sadowniczej (szkółkarstwo sadownicze i produkcja owoców),

- warzywniczej, grzybów uprawnych lub roślin zielarskich,

- roślin ozdobnych

w aspekcie:

a/ metod i warunków rozmnazania, uprawy, zbioru, przygotowania do obrotu, magazynowania itp, nabycie/poszerzenie wiedzy i umiejętności prowadzenia prac przygotowawczych do uprawy, nawożenia gleby, żywienia i ochrony roślin, zabiegów pielęgnacyjnych, metod i okresów zbiorów, klasyfikacji jakościowej plonów, sposobów i warunków magazynowania i przygotowania produktów do obrotu itp.

b/ wymogów prawnych i prowadzenia upraw integrowanych i ekologicznych,

c/ metodologii prowadzenia prac badawczych i umiejętności posługiwania się narzędziami badawczymi w celu diagnostyki uprawowej (w przypadku praktyki w jednostkach naukowo-badawczych, ośrodkach doradztwa rolniczego)

d/ oceny stanu upraw, zapobiegania i minimalizowania strat spowodowanych przez patogeny, warunki klimatyczne itp.

- projektowania, kształtowanie i pielęgnacji terenów zielonych (dla specjalizacji KTZ)

w aspekcie:

a/ doboru gatunków pod kątem ich preferencji klimatyczno-glebowych, terminów uprawy i okresów największej atrakcyjności, odporności na patogeny, itp. oraz w zależności od wymagań zleceniodawców

b/ wykonawstwa projektów, pielęgnacji założeń ogrodowych

c/ wymogów prawnych w w.wym. zakresach

- działań organizacyjnych i administracyjnych w sektorze rolno-ogrodniczym

W aspekcie:

a/organizacji produkcji i obrotu w produkcji roślinnej (sadowniczą, warzywniczą, zielarską, branży grzybów jadalnych lub w zakresie roślin ozdobnych) w zakresie rzeczowym, osobowym, czasowym i finansowym,

b/organizacji prac w terenach zieleni

c/ wiedzy i umiejętności planowania asortymentu, prac, magazynowania i obrotu

d/prowadzenia prac przygotowawczych do obrotu, klasyfikacji ilościowej i jakościowej plonów i materiałów nasadzeniowych

e/ podstawowej analizy rynku producenta i konsumenta

f/ wyszukiwania i dostosowywania się do wymogów prawnych obowiązujących w ogrodnictwie i działalnościach powiązanych (przetwórstwo, przechowalnictwo, transport, obrót itp.)

g/ metodologii prowadzenia prac badawczych i umiejętności posługiwania się narzędziami analitycznymi do oceny efektywności upraw i procesów (w przypadku praktyki w jednostkach naukowo-badawczych, ośrodkach doradztwa rolniczego)

2. Nabycie kompetencji w zakresie pracy w zespole, odpowiedzialności za prace wykonywane samodzielnie, kontaktów ze współpracownikami oraz klientami, a także w zakresie poszukiwania informacji branżowych i specjalistycznych.

Miejsce odbywania praktyk

Praktyka powinna odbywać się w:

• gospodarstwa o profilu sadowniczym (szkółkarstwo, produkcja owoców)

• gospodarstwa o profilu warzywniczym w tym m.in. produkcja rozsad, uprawy gruntowe, pod osłonami, uprawy nasienne)

• gospodarstwach o profilu zielarskim,

• pieczarkarniach i zakładach powiązanych

• gospodarstwach o profilu zgodnym z segmentem „rośliny ozdobne” (produkcja rozsad, szkółki krzewów i drzew ozdobnych, uprawy roślin ciętych i doniczkowych)

• zespołach projektowania terenów zieleni i firmach wykonawczych (specjalizacja KTZ)

• jednostkach naukowo-badawczych z działalnością w zakresie sadownictwa, warzywnictwa, zielarstwa, grzybów jadalnych i roślin ozdobnych

• ośrodkach doradztwa rolniczego z działalnościa j.w.

• firmach komercyjnych sektora ogrodnicznego

• jednostkach samorządowych (w ramach praktyki organizacyjno-administracyjnej)

• firmach handlowych i produkcyjnych w pionie zarządzania i kontroli (w ramach praktyki organizacyjno-administracyjnej)

Wymagania dotyczące infrastruktury i wyposażenia dostępnego w czasie odbywania praktyki:

1. podstawowe narzędzia pracy w ogrodnictwie, pracy w polu lub obiektach szklarniowych, tunelach tzn. szpadle, sekatory, piłki do cięcia, wiadra, grabie, gracki, skrzynki, taczki i wózki transportowe ręczne itp

2. proste maszyny i mikromaszyny nie wymagające dodatkowych uprawnień i szkoleń poza instrukcją obsługi i przepisami bhp,

3. proste urządzenia pomiarowe (termometry, wilgotnościomierz, jędrnościomierz owoców, miernik uniwersalny pH, EC, itp.), komputery klimatyczne, dozowniki nawozowe, elementy nawadniania itp.

4. stacjonarne miejsce pracy biurowej (praktyka organizacyjno-administracyjna)

5. dostęp lub wyznaczenie miejsca na szatnię w miejscu odbywania praktyk, dostęp do toalety i zapewnienie bieżącej wody

Literatura:

Regulamin praktyk studenckich

Efekty uczenia się:

OPIS EFEKTU UCZENIA SIĘ SYMBOL PRK (odniesienie do kierunkowych efektów uczenia się)

WIEDZA

(„Student zna i rozumie...”)

1 zakres działalności gospodarstwa sadowniczego, w tym: produkcji i uprawy roślin jagodowych, szkółkarstwa sadowniczego, K_W01

2 zakres działalności warzywnictwa, w tym: upraw gruntowych, upraw pod osłonami, produkcji grzybów jadalnych, zielarstwa K_W01

3 zakres działalności produkcji roślin ozdobnych, w tym: upraw gruntowych, upraw pod osłonami, szkółkarstwa ozdobnego, bukieciarstwa i florystyki, projektowania i urządzania trenów zieleni K_W01

4 oddziaływanie klimatu, czynników pogodowych i warunków glebowych na wzrost i plonowanie roślin ogrodniczych K_W05

5 techniki stosowane w ogrodnictwie i rozumie ich znaczenie dla produkcji ogrodniczej, środowiska przyrodniczego i rozwoju obszarów wiejskich K_W04

6 podstawowe narzędzia i maszyny oraz technologie wykorzystywane w ogrodnictwie K_W07

7 podstawy rolnictwa ekologicznego, integrowanej produkcji owoców i warzyw, produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności K_W12

8 jak w praktyce wykorzystać zdobytą wiedzę matematyczno-fizyczną, chemiczną i informatyczną do obsługi nowych technologii, urządzeń pomiarowych, opracowywania potrzeb nawozowych i wodnych K_W02

9 uwarunkowania ekonomiczno-prane funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych, K_W11

10 uwarunkowania ekonomiczno-prawne funkcjonowania, firm terenów zieleni, kwiaciarni, centrów ogrodniczych i sklepów zaopatrzenia ogrodniczego K_W03

11 uwarunkowania i zakres wsparcia instytucji działających na rzecz rolnictwa jak np. ARiMR K_W03

12 potrzebę istnienia grup producenckich i związków branżowych oraz podstawy ich funkcjonowania K_W03

13 kodeks dobrych praktyk ogrodniczych w odniesieniu do obcych gatunków inwazyjnych K_W06

14 kodeks dobrych praktyk stosowania środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu i nawozów w ogrodnictwie K_W10

UMIEJĘTNOŚCI

(„Student potrafi…”)

1 obsługiwać podstawowe narzędzia i maszyny stosowane w sadownictwie, warzywnictwie, w kwiaciarstwie, terenach zieleni K_U03

2 ocenić priorytety służące produkcji żywności, kwiatów i innych roślin w zgodzie z ochroną środowiska i klimatu K_U02

3 współdziałać i pracować w grupie lub większym zespole, przyjmując tam różne role i zadania K_U11

4 myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dla dobra i rozwoju pojedynczego gospodarstwa, pośrednio dla rozwoju obszarów wiejskich, ogrodnictwa oraz produkcji bezpiecznej żywności K_U12

5 ocenić ryzyko wpływu wykonywanej pracy rolno-ogrodniczej i odziaływania na środowisko K_U08

6 ocenić ryzyko wpływu wykonywanej pracy ogrodniczej i odziaływania na glebę, klimat i zasoby wodne K_U10

7 ocenić ryzyko wpływu wykonywanej pracy na krajobraz szczególnie w odniesieniu do obcych gatunków inwazyjnych K_U07

8 ocenić ryzyko i zagrożenia jakie wynikają z nieterminowo wykonanych zabiegów w produkcji ogrodniczej, a w szczególności związane z wykorzystaniem pestycydów, środków wspomagających i nawozów K_U09

9 korzystać z norm, przepisów i standardów dla planowania procesów technologicznych w ogrodnictwie K_U12

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

(„Student jest gotów do…”)

1 właściwej identyfikacji potencjalnych zagrożeń związanych z podejmowaną działalnością ogrodniczą. Zagrożeń wewnętrznych wynikających z procesów produkcji czy warunków uprawy oraz zewnętrznych wynikających z otoczenia, a w szczególności dotyczących konkurencji i działania gospodarstwa na rynku K_K05

2 dalszego dokształcania się i odbywania szkoleń specjalistycznych K_K08

3 współdziałania w grupach producenckich, związkach i organizacjach branżowych K_K09

Metody i kryteria oceniania:

A. Efekty w zakresie wiedzy weryfikuje się na zakończenie praktyk na podstawie:

1. analizy i oceny prowadzonego dziennika praktyk obowiązkowego dla wszystkich – ocena z dziennika praktyk (ocena 2,0-5,0)

2. egzaminu komisyjnego na zakończenie praktyk obowiązkowego dla wszystkich, włącznie z osobami które uzyskały całkowite lub częściowe zaliczenia np. na podstawie pracy zawodowej. Egzamin składa się z następujących elementów:

• autoprezentacja ok. 10-15 minut z przebiegu praktyk zawodowych z omówieniem szczegółowym poszczególnych rodzajów praktyki i miejsc (gospodarstw, zakładów, firm) odbywania praktyk oraz zdobytej wiedzy i wniosków płynących ze zgromadzonych doświadczeń; - ocena autoprezentacji studenta przez komisję egzaminacyjną (ocena 2,0-5,0)

• odpowiedzi na 3 pytania członków komisji sprawdzające nabytą wiedzę praktyczną na różnych poziomach – ocena (2,0-5,0) z odpowiedzi osobno za każde pytanie

…………………………………………………………………………………………………………………………… ocena średnia x 0,4

B. Efekty w zakresie umiejętności weryfikuje się na zakończenie praktyk na podstawie:

a. analizy pisemnego sprawozdania z realizacji poszczególnych rodzajów praktyki – sprawozdania wpisane do dziennika praktyk, potwierdzone podpisem opiekuna po każdym etapie praktyk (ocena 2,0-5,0)

b. egzaminu końcowego w zakresie odpowiedzi na pytania komisji egzaminacyjnej (ocena 2,0-5,0 za każde pytanie).

…………………………………………………………………………………………………………………………… ocena średnia x 0,4

B. Efekty w zakresie kompetencji społecznych weryfikuje się po każdym etapie praktyk na podstawie:

a. opinii lub oceny opisowej opiekuna zakładowego wpisanej do dziennika praktyk studenta

b. pisemnej samooceny studenta i wrażeń z pobytu na praktyce także wpinanych do dziennika praktyk

c. rozmowy uczelnianego opiekuna praktyk ze studentem potwierdzonej wpisem do dziennika praktyk po zakończonym etapie praktyki.

…………………………………………………………………………………………………………………….ocena (od 2,0-5,0) x 0,2

Przeliczenie wartości oceny na skalę ocen:.

bardzo dobry 4,75-5,0,

dobry plus 4,5-4,74,

dobry 4,0-4,49,

dostateczny plus 3,5-3,99,

dostateczny 3,0-3,49

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2025-02-17 - 2025-09-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 250 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Stępowska
Prowadzący grup: Agnieszka Stępowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Egzamin
Skrócony opis:

Praktyka dyplomowa jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa w zakresie najbardziej odpowiadającym ich zainteresowaniom. Jej celem ogólnym jest zdobycie ukierunkowanej wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem wybranej gałęzi ogrodnictwa. W trakcie trwania praktyki student powinien umocnić w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat.

Praktyka dyplomowa odbywa się na ostatnim, 8. semestrze w zakresie dotyczącym tematyki pracy dyplomowej, w wymiarze 250 godz. dydaktycznych 9tj. 188 godz. zegarowe), w czasie wolnym od innych zajęć dydaktycznych.

Pełny opis:

Studenci poszerzają praktyczną wiedzę i umiejętności w wybranym sektorze ogrodniczym, zgodnie z zaplanowaną tematyką projektu inżynierskiego:

• dla specjalizacji Produkcja Ogrodnicza):

- w segmencie sadownictwo (szkółkarstwo sadownicze i produkcja owoców),

- w segmencie warzywnictwo, grzyby uprawne lub rośliny zielarskie,

- w segmencie roślin ozdobnych

• dla specjalizacji Kształtowanie terenów Zieleni:

w segmencie związanym z inwentaryzacją, projektowaniem, wykonawstwem i pielęgnacją terenów zieleni

Studenci nabywają kompetencje w zakresie pracy w zespole, odpowiedzialności za prace wykonywane samodzielnie, kontaktów ze współpracownikami oraz klientami, a także w zakresie poszukiwania informacji branżowych i specjalistycznych.

Praktyka DYPLOMOWA odbywa się pod nadzorem Zakładowego opiekuna praktyk

Nakład pracy studenta (bilans punktów ECTS):

Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady 0 godz.

Udział w zajęciach praktycznych –250 godz.

Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 250 godz.

Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 0 godz.

Suma punktów ECTS: 10 ECTS

Literatura:

Ramowy program praktyk zawodowych na kierunku Ogrodnicwo, studia I stopnia

Uwagi:

Miejsce odbywania praktyk dla specjalizacji PO:

• gospodarstwa o profilu sadowniczym (szkółkarstwo, produkcja owoców), warzywniczym w tym m.in. produkcja rozsad, uprawy gruntowe, pod osłonami, uprawy nasienne), zielarskim, w pieczarkarniach i zakładach powiązanych, o profilu zgodnym z segmentem „rośliny ozdobne” (produkcja rozsad, szkółki krzewów i drzew ozdobnych, uprawy roślin ciętych i doniczkowych)

• jednostki naukowo-badawcze, ośrodki doradztwa rolniczego i firmy komercyjne z działalnością w zakresie sadownictwa, warzywnictwa, zielarstwa, grzybów jadalnych i roślin ozdobnych

Miejsce odbywania praktyk dla specjalizacji KTZ

• zespoły projektowania terenów zieleni i firmy wykonawcze

• ośrodki doradztwa rolniczego i firmy komercyjne działające w sektorze

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2026-02-01 - 2026-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 250 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Julian Krakowiak
Prowadzący grup: Julian Krakowiak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.2.0.0-6 (2025-09-29)