Studenckie praktyki zawodowe
Informacje ogólne
| Kod przedmiotu: | 0203-OGR-1-8311N |
| Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0812) Ogrodnictwo
|
| Nazwa przedmiotu: | Studenckie praktyki zawodowe |
| Jednostka: | Instytut Nauk Przyrodniczych |
| Grupy: | |
| Punkty ECTS i inne: |
10.00
|
| Język prowadzenia: | polski |
| Skrócony opis: |
Praktyka jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa, a jej celem ogólnym jest zdobycie wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze sektora rolno-ogrodniczego oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie samodzielnego prowadzenia gospodarstw. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka zawodowa stanowi integralną część kształcenia i wychowania przyszłych ogrodników i jej cele można sformułować w sposób ogólny na: • uczestnictwo w wybranych procesach produkcji ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej , roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni • nabycie umiejętności praktycznych w zakresie czynności technologicznych i uprawowych w działach produkcji ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej , roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni |
| Pełny opis: |
Cele praktyk (ogólne i szczegółowe) Praktyka jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa, a jej celem ogólnym jest zdobycie wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze sektora rolno-ogrodniczego oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie samodzielnego prowadzenia gospodarstw. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka zawodowa stanowi integralną część kształcenia i wychowania przyszłych ogrodników i jej cele można sformułować w sposób ogólny na: • uczestnictwo w wybranych procesach produkcji ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej , roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni • nabycie umiejętności praktycznych w zakresie czynności technologicznych i uprawowych w działach produkcji ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej , roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni • poznanie od strony organizacyjnej funkcjonowania gospodarstwa/zakładu pracy w zakresie działalności ogrodniczej: warzywniczej, sadowniczej, roślin ozdobnych i projektowo-wykonawczej terenów zieleni • uczestnictwo w pracach badawczych w jednostkach naukowo-badawczych o profilu ogrodniczym (instytuty i uczelnie) • pogłębienie wiedzy teoretycznej zdobywanej na studiach o aspekty praktyczne poznane w działach ogrodniczych: warzywniczym, sadowniczym, roślin ozdobnych i kształtowania terenów zieleni • umiejętność samodzielnego i krytycznego spojrzenia na praktykę ogrodniczą w porównaniu do zdobywanej wiedzy teoretycznej • obserwację organizacji pracy w gospodarstwach, nauka pracy w zespole, budowa należytego stosunku do pracy i innych współpracowników, • poznanie etyki zawodowej, oddziaływania gospodarstw na środowisko lokalne, klimat, glebę, zasoby wodne. • obserwację procesów produkcyjnych w odniesieniu do sytuacji ekonomicznej na rynku danych produktów, zapotrzebowania na nie, analiza procesów rynkowych i ekonomicznych • Praktyki pogłębiające specjalizacyjne odbywają się w ciągu 3 kolejnych semestrów, z możliwością wyboru 3 preferowanych kierunków działalności (praktyka sadownicza, warzywnicza, rośliny ozdobne, tereny zieleni, administracyjno-organizacyjna) Szczegółowymi celami praktyki pogłębiającej są: 1. Nabycie praktycznej wiedzy i umiejętności w zakresie - produkcji sadowniczej (szkółkarstwo sadownicze i produkcja owoców), - warzywniczej, grzybów uprawnych lub roślin zielarskich, - roślin ozdobnych w aspekcie: a/ metod i warunków rozmnazania, uprawy, zbioru, przygotowania do obrotu, magazynowania itp, nabycie/poszerzenie wiedzy i umiejętności prowadzenia prac przygotowawczych do uprawy, nawożenia gleby, żywienia i ochrony roślin, zabiegów pielęgnacyjnych, metod i okresów zbiorów, klasyfikacji jakościowej plonów, sposobów i warunków magazynowania i przygotowania produktów do obrotu itp. b/ wymogów prawnych i prowadzenia upraw integrowanych i ekologicznych, c/ metodologii prowadzenia prac badawczych i umiejętności posługiwania się narzędziami badawczymi w celu diagnostyki uprawowej (w przypadku praktyki w jednostkach naukowo-badawczych, ośrodkach doradztwa rolniczego) d/ oceny stanu upraw, zapobiegania i minimalizowania strat spowodowanych przez patogeny, warunki klimatyczne itp. - projektowania, kształtowanie i pielęgnacji terenów zielonych (dla specjalizacji KTZ) w aspekcie: a/ doboru gatunków pod kątem ich preferencji klimatyczno-glebowych, terminów uprawy i okresów największej atrakcyjności, odporności na patogeny, itp. oraz w zależności od wymagań zleceniodawców b/ wykonawstwa projektów, pielęgnacji założeń ogrodowych c/ wymogów prawnych w w.wym. zakresach - działań organizacyjnych i administracyjnych w sektorze rolno-ogrodniczym W aspekcie: a/organizacji produkcji i obrotu w produkcji roślinnej (sadowniczą, warzywniczą, zielarską, branży grzybów jadalnych lub w zakresie roślin ozdobnych) w zakresie rzeczowym, osobowym, czasowym i finansowym, b/organizacji prac w terenach zieleni c/ wiedzy i umiejętności planowania asortymentu, prac, magazynowania i obrotu d/prowadzenia prac przygotowawczych do obrotu, klasyfikacji ilościowej i jakościowej plonów i materiałów nasadzeniowych e/ podstawowej analizy rynku producenta i konsumenta f/ wyszukiwania i dostosowywania się do wymogów prawnych obowiązujących w ogrodnictwie i działalnościach powiązanych (przetwórstwo, przechowalnictwo, transport, obrót itp.) g/ metodologii prowadzenia prac badawczych i umiejętności posługiwania się narzędziami analitycznymi do oceny efektywności upraw i procesów (w przypadku praktyki w jednostkach naukowo-badawczych, ośrodkach doradztwa rolniczego) 2. Nabycie kompetencji w zakresie pracy w zespole, odpowiedzialności za prace wykonywane samodzielnie, kontaktów ze współpracownikami oraz klientami, a także w zakresie poszukiwania informacji branżowych i specjalistycznych. Miejsce odbywania praktyk Praktyka powinna odbywać się w: • gospodarstwa o profilu sadowniczym (szkółkarstwo, produkcja owoców) • gospodarstwa o profilu warzywniczym w tym m.in. produkcja rozsad, uprawy gruntowe, pod osłonami, uprawy nasienne) • gospodarstwach o profilu zielarskim, • pieczarkarniach i zakładach powiązanych • gospodarstwach o profilu zgodnym z segmentem „rośliny ozdobne” (produkcja rozsad, szkółki krzewów i drzew ozdobnych, uprawy roślin ciętych i doniczkowych) • zespołach projektowania terenów zieleni i firmach wykonawczych (specjalizacja KTZ) • jednostkach naukowo-badawczych z działalnością w zakresie sadownictwa, warzywnictwa, zielarstwa, grzybów jadalnych i roślin ozdobnych • ośrodkach doradztwa rolniczego z działalnościa j.w. • firmach komercyjnych sektora ogrodnicznego • jednostkach samorządowych (w ramach praktyki organizacyjno-administracyjnej) • firmach handlowych i produkcyjnych w pionie zarządzania i kontroli (w ramach praktyki organizacyjno-administracyjnej) Wymagania dotyczące infrastruktury i wyposażenia dostępnego w czasie odbywania praktyki: 1. podstawowe narzędzia pracy w ogrodnictwie, pracy w polu lub obiektach szklarniowych, tunelach tzn. szpadle, sekatory, piłki do cięcia, wiadra, grabie, gracki, skrzynki, taczki i wózki transportowe ręczne itp 2. proste maszyny i mikromaszyny nie wymagające dodatkowych uprawnień i szkoleń poza instrukcją obsługi i przepisami bhp, 3. proste urządzenia pomiarowe (termometry, wilgotnościomierz, jędrnościomierz owoców, miernik uniwersalny pH, EC, itp.), komputery klimatyczne, dozowniki nawozowe, elementy nawadniania itp. 4. stacjonarne miejsce pracy biurowej (praktyka organizacyjno-administracyjna) 5. dostęp lub wyznaczenie miejsca na szatnię w miejscu odbywania praktyk, dostęp do toalety i zapewnienie bieżącej wody |
| Literatura: |
Regulamin praktyk studenckich |
| Efekty uczenia się: |
OPIS EFEKTU UCZENIA SIĘ SYMBOL PRK (odniesienie do kierunkowych efektów uczenia się) WIEDZA („Student zna i rozumie...”) 1 zakres działalności gospodarstwa sadowniczego, w tym: produkcji i uprawy roślin jagodowych, szkółkarstwa sadowniczego, K_W01 2 zakres działalności warzywnictwa, w tym: upraw gruntowych, upraw pod osłonami, produkcji grzybów jadalnych, zielarstwa K_W01 3 zakres działalności produkcji roślin ozdobnych, w tym: upraw gruntowych, upraw pod osłonami, szkółkarstwa ozdobnego, bukieciarstwa i florystyki, projektowania i urządzania trenów zieleni K_W01 4 oddziaływanie klimatu, czynników pogodowych i warunków glebowych na wzrost i plonowanie roślin ogrodniczych K_W05 5 techniki stosowane w ogrodnictwie i rozumie ich znaczenie dla produkcji ogrodniczej, środowiska przyrodniczego i rozwoju obszarów wiejskich K_W04 6 podstawowe narzędzia i maszyny oraz technologie wykorzystywane w ogrodnictwie K_W07 7 podstawy rolnictwa ekologicznego, integrowanej produkcji owoców i warzyw, produkcji zdrowej i bezpiecznej żywności K_W12 8 jak w praktyce wykorzystać zdobytą wiedzę matematyczno-fizyczną, chemiczną i informatyczną do obsługi nowych technologii, urządzeń pomiarowych, opracowywania potrzeb nawozowych i wodnych K_W02 9 uwarunkowania ekonomiczno-prane funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych, K_W11 10 uwarunkowania ekonomiczno-prawne funkcjonowania, firm terenów zieleni, kwiaciarni, centrów ogrodniczych i sklepów zaopatrzenia ogrodniczego K_W03 11 uwarunkowania i zakres wsparcia instytucji działających na rzecz rolnictwa jak np. ARiMR K_W03 12 potrzebę istnienia grup producenckich i związków branżowych oraz podstawy ich funkcjonowania K_W03 13 kodeks dobrych praktyk ogrodniczych w odniesieniu do obcych gatunków inwazyjnych K_W06 14 kodeks dobrych praktyk stosowania środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu i nawozów w ogrodnictwie K_W10 UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”) 1 obsługiwać podstawowe narzędzia i maszyny stosowane w sadownictwie, warzywnictwie, w kwiaciarstwie, terenach zieleni K_U03 2 ocenić priorytety służące produkcji żywności, kwiatów i innych roślin w zgodzie z ochroną środowiska i klimatu K_U02 3 współdziałać i pracować w grupie lub większym zespole, przyjmując tam różne role i zadania K_U11 4 myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dla dobra i rozwoju pojedynczego gospodarstwa, pośrednio dla rozwoju obszarów wiejskich, ogrodnictwa oraz produkcji bezpiecznej żywności K_U12 5 ocenić ryzyko wpływu wykonywanej pracy rolno-ogrodniczej i odziaływania na środowisko K_U08 6 ocenić ryzyko wpływu wykonywanej pracy ogrodniczej i odziaływania na glebę, klimat i zasoby wodne K_U10 7 ocenić ryzyko wpływu wykonywanej pracy na krajobraz szczególnie w odniesieniu do obcych gatunków inwazyjnych K_U07 8 ocenić ryzyko i zagrożenia jakie wynikają z nieterminowo wykonanych zabiegów w produkcji ogrodniczej, a w szczególności związane z wykorzystaniem pestycydów, środków wspomagających i nawozów K_U09 9 korzystać z norm, przepisów i standardów dla planowania procesów technologicznych w ogrodnictwie K_U12 KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”) 1 właściwej identyfikacji potencjalnych zagrożeń związanych z podejmowaną działalnością ogrodniczą. Zagrożeń wewnętrznych wynikających z procesów produkcji czy warunków uprawy oraz zewnętrznych wynikających z otoczenia, a w szczególności dotyczących konkurencji i działania gospodarstwa na rynku K_K05 2 dalszego dokształcania się i odbywania szkoleń specjalistycznych K_K08 3 współdziałania w grupach producenckich, związkach i organizacjach branżowych K_K09 |
| Metody i kryteria oceniania: |
A. Efekty w zakresie wiedzy weryfikuje się na zakończenie praktyk na podstawie: 1. analizy i oceny prowadzonego dziennika praktyk obowiązkowego dla wszystkich – ocena z dziennika praktyk (ocena 2,0-5,0) 2. egzaminu komisyjnego na zakończenie praktyk obowiązkowego dla wszystkich, włącznie z osobami które uzyskały całkowite lub częściowe zaliczenia np. na podstawie pracy zawodowej. Egzamin składa się z następujących elementów: • autoprezentacja ok. 10-15 minut z przebiegu praktyk zawodowych z omówieniem szczegółowym poszczególnych rodzajów praktyki i miejsc (gospodarstw, zakładów, firm) odbywania praktyk oraz zdobytej wiedzy i wniosków płynących ze zgromadzonych doświadczeń; - ocena autoprezentacji studenta przez komisję egzaminacyjną (ocena 2,0-5,0) • odpowiedzi na 3 pytania członków komisji sprawdzające nabytą wiedzę praktyczną na różnych poziomach – ocena (2,0-5,0) z odpowiedzi osobno za każde pytanie …………………………………………………………………………………………………………………………… ocena średnia x 0,4 B. Efekty w zakresie umiejętności weryfikuje się na zakończenie praktyk na podstawie: a. analizy pisemnego sprawozdania z realizacji poszczególnych rodzajów praktyki – sprawozdania wpisane do dziennika praktyk, potwierdzone podpisem opiekuna po każdym etapie praktyk (ocena 2,0-5,0) b. egzaminu końcowego w zakresie odpowiedzi na pytania komisji egzaminacyjnej (ocena 2,0-5,0 za każde pytanie). …………………………………………………………………………………………………………………………… ocena średnia x 0,4 B. Efekty w zakresie kompetencji społecznych weryfikuje się po każdym etapie praktyk na podstawie: a. opinii lub oceny opisowej opiekuna zakładowego wpisanej do dziennika praktyk studenta b. pisemnej samooceny studenta i wrażeń z pobytu na praktyce także wpinanych do dziennika praktyk c. rozmowy uczelnianego opiekuna praktyk ze studentem potwierdzonej wpisem do dziennika praktyk po zakończonym etapie praktyki. …………………………………………………………………………………………………………………….ocena (od 2,0-5,0) x 0,2 Przeliczenie wartości oceny na skalę ocen:. bardzo dobry 4,75-5,0, dobry plus 4,5-4,74, dobry 4,0-4,49, dostateczny plus 3,5-3,99, dostateczny 3,0-3,49 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (zakończony)
| Okres: | 2025-02-17 - 2025-09-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
| Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 250 godzin
|
|
| Koordynatorzy: | Agnieszka Stępowska | |
| Prowadzący grup: | Agnieszka Stępowska | |
| Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
| Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Egzamin |
|
| Skrócony opis: |
Praktyka dyplomowa jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa w zakresie najbardziej odpowiadającym ich zainteresowaniom. Jej celem ogólnym jest zdobycie ukierunkowanej wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem wybranej gałęzi ogrodnictwa. W trakcie trwania praktyki student powinien umocnić w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka dyplomowa odbywa się na ostatnim, 8. semestrze w zakresie dotyczącym tematyki pracy dyplomowej, w wymiarze 250 godz. dydaktycznych 9tj. 188 godz. zegarowe), w czasie wolnym od innych zajęć dydaktycznych. |
|
| Pełny opis: |
Studenci poszerzają praktyczną wiedzę i umiejętności w wybranym sektorze ogrodniczym, zgodnie z zaplanowaną tematyką projektu inżynierskiego: • dla specjalizacji Produkcja Ogrodnicza): - w segmencie sadownictwo (szkółkarstwo sadownicze i produkcja owoców), - w segmencie warzywnictwo, grzyby uprawne lub rośliny zielarskie, - w segmencie roślin ozdobnych • dla specjalizacji Kształtowanie terenów Zieleni: w segmencie związanym z inwentaryzacją, projektowaniem, wykonawstwem i pielęgnacją terenów zieleni Studenci nabywają kompetencje w zakresie pracy w zespole, odpowiedzialności za prace wykonywane samodzielnie, kontaktów ze współpracownikami oraz klientami, a także w zakresie poszukiwania informacji branżowych i specjalistycznych. Praktyka DYPLOMOWA odbywa się pod nadzorem Zakładowego opiekuna praktyk Nakład pracy studenta (bilans punktów ECTS): Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady 0 godz. Udział w zajęciach praktycznych –250 godz. Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 250 godz. Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 0 godz. Suma punktów ECTS: 10 ECTS |
|
| Literatura: |
Ramowy program praktyk zawodowych na kierunku Ogrodnicwo, studia I stopnia |
|
| Uwagi: |
Miejsce odbywania praktyk dla specjalizacji PO: • gospodarstwa o profilu sadowniczym (szkółkarstwo, produkcja owoców), warzywniczym w tym m.in. produkcja rozsad, uprawy gruntowe, pod osłonami, uprawy nasienne), zielarskim, w pieczarkarniach i zakładach powiązanych, o profilu zgodnym z segmentem „rośliny ozdobne” (produkcja rozsad, szkółki krzewów i drzew ozdobnych, uprawy roślin ciętych i doniczkowych) • jednostki naukowo-badawcze, ośrodki doradztwa rolniczego i firmy komercyjne z działalnością w zakresie sadownictwa, warzywnictwa, zielarstwa, grzybów jadalnych i roślin ozdobnych Miejsce odbywania praktyk dla specjalizacji KTZ • zespoły projektowania terenów zieleni i firmy wykonawcze • ośrodki doradztwa rolniczego i firmy komercyjne działające w sektorze |
|
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)
| Okres: | 2026-02-01 - 2026-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
| Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 250 godzin
|
|
| Koordynatorzy: | Julian Krakowiak | |
| Prowadzący grup: | Julian Krakowiak | |
| Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
| Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
