"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Studenckie praktyki zawodowe (PO)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0203-OGR-1-7181N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0811) Produkcja roślinna i zwierzęca Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Studenckie praktyki zawodowe (PO)
Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych
Grupy: Ogrodnictwo, semestr VII, tryb niestacjonarny
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Praktyka w zakresie ROŚLIN OZDOBNYCH jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa, a jej celem ogólnym jest zdobycie wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze sektora rolno-ogrodniczego oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie samodzielnego prowadzenia gospodarstw. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka zawodowa stanowi integralną część kształcenia i wychowania przyszłych ogrodników .

Pełny opis:

SZCZEGÓŁOWYMI CELAMI PRAKTYKI w zakresie ROŚLIN OZDOBNYCH są:

• nabycie praktycznej wiedzy na temat produkcji roślin ozdobnych w aspekcie metod i warunków rozmnazania, uprawy, zbioru, przygotowania do obrotu, magazynowania itp,

• nabycie/poszerzenie wiedzy i umiejętności prowadzenia prac przygotowawczych do uprawy, nawożenia gleby, żywienia i ochrony roślin, zabiegów pielęgnacyjnych, metod i okresów zbiorów, klasyfikacji jakościowej plonów, sposobów i warunków magazynowania i przygotowania produktów do obrotu itp.

• nabycie/poszerzenie wiedzy na temat wymogów prawnych prowadzenia upraw i obrotu materiałem z tego segmentu (kwiaty i zieleń cięta, doniczkowa, materiał rozmnożeniowy i nasadzeniowy)

• nabycie wiedzy na temat metodologii prowadzenia prac badawczych i umiejętności posługiwania się narzędziami badawczymi w celu diagnostyki uprawowej (w przypadku praktyki w jednostkach naukowo-badawczych, ośrodkach doradztwa rolniczego)

• nabycie umiejętności oceny stanu upraw, zapobiegania i minimalizowania strat spowodowanych przez patogeny, warunki klimatyczne itp.

• nabycie kompetencji w zakresie pracy w zespole, odpowiedzialności za prace wykonywane samodzielnie, kontaktów ze współpracownikami oraz klientami, a także w zakresie poszukiwania informacji branżowych i specjalistycznych.

Literatura:

Regulamin studenckich praktyk zawodowych

Efekty uczenia się:

WIEDZA („Student zna i rozumie...”)

1. zakres działalności produkcji roślin ozdobnych, w tym: upraw gruntowych, upraw pod osłonami, szkółkarstwa ozdobnego, bukieciarstwa i florystyki, projektowania i urządzania trenów zieleni (K_W01)

2.oddziaływanie klimatu, czynników pogodowych i warunków glebowych na wzrost i plonowanie roślin ogrodniczych (K_W05)

3. techniki stosowane w ogrodnictwie i rozumie ich znaczenie dla produkcji ogrodniczej, środowiska przyrodniczego i rozwoju obszarów wiejskich (K_W04)

4. podstawowe narzędzia i maszyny oraz technologie wykorzystywane w ogrodnictwie (K_W07)

5. jak w praktyce wykorzystać zdobytą wiedzę matematyczno-fizyczną, chemiczną i informatyczną do obsługi nowych technologii, urządzeń pomiarowych, opracowywania potrzeb nawozowych i wodnych (K_W02)

6. kodeks dobrych praktyk ogrodniczych w odniesieniu do obcych gatunków inwazyjnych (K_W06)

7. kodeks dobrych praktyk stosowania środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu i nawozów w ogrodnictwie (K_W10)

UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”)

1. obsługiwać podstawowe narzędzia i maszyny stosowane w sadownictwie (K_U03)

2. ocenić priorytety służące produkcji żywności, kwiatów i innych roślin w zgodzie z ochroną środowiska i klimatu (K_U02)

3. współdziałać i pracować w grupie lub większym zespole, przyjmując tam różne role i zadania (K_U11)

4. myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dla dobra i rozwoju pojedynczego gospodarstwa, pośrednio dla rozwoju obszarów wiejskich, ogrodnictwa oraz produkcji bezpiecznej żywności (K_U12)

5. ocenić ryzyko wykonywanej pracy ogrodniczej i odziaływania na glebę, klimat i zasoby wodne (K_U10)

6. ocenić ryzyko wykonywanej pracy kwiaciarskiej na krajobraz szczególnie w odniesieniu do obcych gatunków inwazyjnych (K_U07)

7. ocenić ryzyko i zagrożenia jakie wynikają z nieterminowo wykonanych zabiegów w produkcji ogrodniczej, a w szczególności związane z wykorzystaniem pestycydów, regulatorów i nawozów (K_U09)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”)

1. samodzielnego podjęcia pracy w gospodarstwie roślin ozdobnych lub poprowadzenia własnego gospodarstwa roślin ozdobnych (K_K03)

2. samodzielnego założenia i prowadzenia firmy projektującej, urządzającej i pielęgnującej zieleń (K_K02)

3. pracy w zespole w przedsiębiorstwie ogrodniczym, firmie terenów zieleni, zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego, lub innym zakładzie ogrodniczym (K_K01)

4. właściwej identyfikacji potencjalnych zagrożeń związanych z podejmowaną działalnością ogrodniczą. Zagrożeń wewnętrznych wynikających z procesów produkcji czy warunków uprawy oraz zewnętrznych wynikających z otoczenia, a w szczególności dotyczących konkurencji i działania gospodarstwa na rynku (K_K05)

5. dalszego dokształcania się i odbywania szkoleń specjalistycznych (K_K08)

6. współdziałania w grupach producenckich, związkach i organizacjach branżowych (K_K09)

Metody i kryteria oceniania:

A. Efekty w zakresie wiedzy weryfikuje się na zakończenie praktyk na podstawie:

1. analizy i oceny prowadzonego dziennika praktyk obowiązkowego dla wszystkich, włącznie z osobami które uzyskały całkowite lub częściowe zaliczenia np. na podstawie wykonywanej pracy zawodowej – ocena z dziennika praktyk (ocena 2,0-5,0)

2. egzaminu komisyjnego na zakończenie praktyk obowiązkowego dla wszystkich, włącznie z osobami które uzyskały całkowite lub częściowe zaliczenia np. na podstawie pracy zawodowej. Egzamin składa się z następujących elementów:

• autoprezentacja ok. 10-15 minut z przebiegu praktyk zawodowych z omówieniem szczegółowym poszczególnych rodzajów praktyki i miejsc (gospodarstw, zakładów, firm) odbywania praktyk oraz zdobytej wiedzy i wniosków płynących ze zgromadzonych doświadczeń; - ocena autoprezentacji studenta przez komisję egzaminacyjną (ocena 2,0-5,0)

• odpowiedzi na 3 pytania członków komisji sprawdzające nabytą wiedzę praktyczną na różnych poziomach – ocena (2,0-5,0) z odpowiedzi osobno za każde pytanie

…………………………………………………………………………………………………………………………… ocena średnia x 0,4

B. Efekty w zakresie umiejętności weryfikuje się na zakończenie praktyk na podstawie:

a. analizy pisemnego sprawozdania z realizacji poszczególnych rodzajów praktyki – sprawozdania wpisane do dziennika praktyk, potwierdzone podpisem opiekuna po każdym etapie praktyk (ocena 2,0-5,0)

b. egzaminu końcowego - odpowiedzi na pytania komisji egzaminacyjnej (ocena 2,0-5,0 za każde pytanie).

…………………………………………………………………………………………………………………………… ocena średnia x 0,4

B. Efekty w zakresie kompetencji społecznych weryfikuje się po każdym etapie praktyk na podstawie:

a. opinii lub oceny opisowej opiekuna zakładowego wpisanej do dziennika praktyk studenta

b. pisemnej samooceny studenta i wrażeń z pobytu na praktyce także wpinanych do dziennika praktyk

c. rozmowy uczelnianego opiekuna praktyk ze studentem potwierdzonej wpisem do dziennika praktyk po zakończonym etapie praktyki.

…………………………………………………………………………………………………………………….ocena (od 2,0-5,0) x 0,2

Praktyka w wymiarze 125 godz. (5 ECTS)

Praktyki zawodowe:

Praktyka powinna odbywać się w:

• Gospodarstwa o profilu zgodnym z segmentem „rośliny ozdobne”

• Jednostkach naukowo-badawczych z działalnością jw.

• Ośrodki doradztwa rolniczego z działalnością j.w.

• Firmy komercyjne sektora jw.

Wymagania dotyczące infrastruktury i wyposażenia dostępnego w czasie odbywania praktyki:

1. Podstawowe narzędzia pracy w ogrodnictwie, pracy w polu lub obiektach szklarniowych, tunelach tzn. szpadle, łopaty, sekatory, piłki do cięcia, wiadra, grabie, gracki, skrzynki, taczki i wózki transportowe ręczne itp

2. Dostęp lub wyznaczenie miejsca na szatnię w miejscu odbywania praktyk, dostęp do toalety i zapewnienie bieżącej wody

3. Proste maszyny i mikromaszyny nie wymagające dodatkowych uprawnień i szkoleń poza instrukcją obsługi i przepisami bhp,

4. Proste urządzenia pomiarowe (termometry, wilgotnościomierz, binokular itp.), komputery klimatyczne, dozowniki nawozowe, elementy nawadniania itp.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 125 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Stępowska
Prowadzący grup: Adam Marosz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 125 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Adam Marosz
Prowadzący grup: Adam Marosz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.2.0.0-6 (2025-09-29)