Studenckie praktyki zawodowe (PO)
Informacje ogólne
| Kod przedmiotu: | 0203-OGR-1-7181N |
| Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0811) Produkcja roślinna i zwierzęca
|
| Nazwa przedmiotu: | Studenckie praktyki zawodowe (PO) |
| Jednostka: | Instytut Nauk Przyrodniczych |
| Grupy: |
Ogrodnictwo, semestr VII, tryb niestacjonarny |
| Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
| Język prowadzenia: | polski |
| Skrócony opis: |
Praktyka w zakresie ROŚLIN OZDOBNYCH jest formą przygotowania zawodowego studentów ogrodnictwa, a jej celem ogólnym jest zdobycie wiedzy praktycznej związanej z funkcjonowaniem różnorodnych instytucji/firm działających w obszarze sektora rolno-ogrodniczego oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie samodzielnego prowadzenia gospodarstw. W trakcie trwania praktyki student powinien również rozwinąć w sobie świadomość znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pracę własną i innych oraz odpowiedzialność za środowisko i klimat. Praktyka zawodowa stanowi integralną część kształcenia i wychowania przyszłych ogrodników . |
| Pełny opis: |
SZCZEGÓŁOWYMI CELAMI PRAKTYKI w zakresie ROŚLIN OZDOBNYCH są: • nabycie praktycznej wiedzy na temat produkcji roślin ozdobnych w aspekcie metod i warunków rozmnazania, uprawy, zbioru, przygotowania do obrotu, magazynowania itp, • nabycie/poszerzenie wiedzy i umiejętności prowadzenia prac przygotowawczych do uprawy, nawożenia gleby, żywienia i ochrony roślin, zabiegów pielęgnacyjnych, metod i okresów zbiorów, klasyfikacji jakościowej plonów, sposobów i warunków magazynowania i przygotowania produktów do obrotu itp. • nabycie/poszerzenie wiedzy na temat wymogów prawnych prowadzenia upraw i obrotu materiałem z tego segmentu (kwiaty i zieleń cięta, doniczkowa, materiał rozmnożeniowy i nasadzeniowy) • nabycie wiedzy na temat metodologii prowadzenia prac badawczych i umiejętności posługiwania się narzędziami badawczymi w celu diagnostyki uprawowej (w przypadku praktyki w jednostkach naukowo-badawczych, ośrodkach doradztwa rolniczego) • nabycie umiejętności oceny stanu upraw, zapobiegania i minimalizowania strat spowodowanych przez patogeny, warunki klimatyczne itp. • nabycie kompetencji w zakresie pracy w zespole, odpowiedzialności za prace wykonywane samodzielnie, kontaktów ze współpracownikami oraz klientami, a także w zakresie poszukiwania informacji branżowych i specjalistycznych. |
| Literatura: |
Regulamin studenckich praktyk zawodowych |
| Efekty uczenia się: |
WIEDZA („Student zna i rozumie...”) 1. zakres działalności produkcji roślin ozdobnych, w tym: upraw gruntowych, upraw pod osłonami, szkółkarstwa ozdobnego, bukieciarstwa i florystyki, projektowania i urządzania trenów zieleni (K_W01) 2.oddziaływanie klimatu, czynników pogodowych i warunków glebowych na wzrost i plonowanie roślin ogrodniczych (K_W05) 3. techniki stosowane w ogrodnictwie i rozumie ich znaczenie dla produkcji ogrodniczej, środowiska przyrodniczego i rozwoju obszarów wiejskich (K_W04) 4. podstawowe narzędzia i maszyny oraz technologie wykorzystywane w ogrodnictwie (K_W07) 5. jak w praktyce wykorzystać zdobytą wiedzę matematyczno-fizyczną, chemiczną i informatyczną do obsługi nowych technologii, urządzeń pomiarowych, opracowywania potrzeb nawozowych i wodnych (K_W02) 6. kodeks dobrych praktyk ogrodniczych w odniesieniu do obcych gatunków inwazyjnych (K_W06) 7. kodeks dobrych praktyk stosowania środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu i nawozów w ogrodnictwie (K_W10) UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”) 1. obsługiwać podstawowe narzędzia i maszyny stosowane w sadownictwie (K_U03) 2. ocenić priorytety służące produkcji żywności, kwiatów i innych roślin w zgodzie z ochroną środowiska i klimatu (K_U02) 3. współdziałać i pracować w grupie lub większym zespole, przyjmując tam różne role i zadania (K_U11) 4. myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy dla dobra i rozwoju pojedynczego gospodarstwa, pośrednio dla rozwoju obszarów wiejskich, ogrodnictwa oraz produkcji bezpiecznej żywności (K_U12) 5. ocenić ryzyko wykonywanej pracy ogrodniczej i odziaływania na glebę, klimat i zasoby wodne (K_U10) 6. ocenić ryzyko wykonywanej pracy kwiaciarskiej na krajobraz szczególnie w odniesieniu do obcych gatunków inwazyjnych (K_U07) 7. ocenić ryzyko i zagrożenia jakie wynikają z nieterminowo wykonanych zabiegów w produkcji ogrodniczej, a w szczególności związane z wykorzystaniem pestycydów, regulatorów i nawozów (K_U09) KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”) 1. samodzielnego podjęcia pracy w gospodarstwie roślin ozdobnych lub poprowadzenia własnego gospodarstwa roślin ozdobnych (K_K03) 2. samodzielnego założenia i prowadzenia firmy projektującej, urządzającej i pielęgnującej zieleń (K_K02) 3. pracy w zespole w przedsiębiorstwie ogrodniczym, firmie terenów zieleni, zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego, lub innym zakładzie ogrodniczym (K_K01) 4. właściwej identyfikacji potencjalnych zagrożeń związanych z podejmowaną działalnością ogrodniczą. Zagrożeń wewnętrznych wynikających z procesów produkcji czy warunków uprawy oraz zewnętrznych wynikających z otoczenia, a w szczególności dotyczących konkurencji i działania gospodarstwa na rynku (K_K05) 5. dalszego dokształcania się i odbywania szkoleń specjalistycznych (K_K08) 6. współdziałania w grupach producenckich, związkach i organizacjach branżowych (K_K09) |
| Metody i kryteria oceniania: |
A. Efekty w zakresie wiedzy weryfikuje się na zakończenie praktyk na podstawie: 1. analizy i oceny prowadzonego dziennika praktyk obowiązkowego dla wszystkich, włącznie z osobami które uzyskały całkowite lub częściowe zaliczenia np. na podstawie wykonywanej pracy zawodowej – ocena z dziennika praktyk (ocena 2,0-5,0) 2. egzaminu komisyjnego na zakończenie praktyk obowiązkowego dla wszystkich, włącznie z osobami które uzyskały całkowite lub częściowe zaliczenia np. na podstawie pracy zawodowej. Egzamin składa się z następujących elementów: • autoprezentacja ok. 10-15 minut z przebiegu praktyk zawodowych z omówieniem szczegółowym poszczególnych rodzajów praktyki i miejsc (gospodarstw, zakładów, firm) odbywania praktyk oraz zdobytej wiedzy i wniosków płynących ze zgromadzonych doświadczeń; - ocena autoprezentacji studenta przez komisję egzaminacyjną (ocena 2,0-5,0) • odpowiedzi na 3 pytania członków komisji sprawdzające nabytą wiedzę praktyczną na różnych poziomach – ocena (2,0-5,0) z odpowiedzi osobno za każde pytanie …………………………………………………………………………………………………………………………… ocena średnia x 0,4 B. Efekty w zakresie umiejętności weryfikuje się na zakończenie praktyk na podstawie: a. analizy pisemnego sprawozdania z realizacji poszczególnych rodzajów praktyki – sprawozdania wpisane do dziennika praktyk, potwierdzone podpisem opiekuna po każdym etapie praktyk (ocena 2,0-5,0) b. egzaminu końcowego - odpowiedzi na pytania komisji egzaminacyjnej (ocena 2,0-5,0 za każde pytanie). …………………………………………………………………………………………………………………………… ocena średnia x 0,4 B. Efekty w zakresie kompetencji społecznych weryfikuje się po każdym etapie praktyk na podstawie: a. opinii lub oceny opisowej opiekuna zakładowego wpisanej do dziennika praktyk studenta b. pisemnej samooceny studenta i wrażeń z pobytu na praktyce także wpinanych do dziennika praktyk c. rozmowy uczelnianego opiekuna praktyk ze studentem potwierdzonej wpisem do dziennika praktyk po zakończonym etapie praktyki. …………………………………………………………………………………………………………………….ocena (od 2,0-5,0) x 0,2 Praktyka w wymiarze 125 godz. (5 ECTS) |
| Praktyki zawodowe: |
Praktyka powinna odbywać się w: • Gospodarstwa o profilu zgodnym z segmentem „rośliny ozdobne” • Jednostkach naukowo-badawczych z działalnością jw. • Ośrodki doradztwa rolniczego z działalnością j.w. • Firmy komercyjne sektora jw. Wymagania dotyczące infrastruktury i wyposażenia dostępnego w czasie odbywania praktyki: 1. Podstawowe narzędzia pracy w ogrodnictwie, pracy w polu lub obiektach szklarniowych, tunelach tzn. szpadle, łopaty, sekatory, piłki do cięcia, wiadra, grabie, gracki, skrzynki, taczki i wózki transportowe ręczne itp 2. Dostęp lub wyznaczenie miejsca na szatnię w miejscu odbywania praktyk, dostęp do toalety i zapewnienie bieżącej wody 3. Proste maszyny i mikromaszyny nie wymagające dodatkowych uprawnień i szkoleń poza instrukcją obsługi i przepisami bhp, 4. Proste urządzenia pomiarowe (termometry, wilgotnościomierz, binokular itp.), komputery klimatyczne, dozowniki nawozowe, elementy nawadniania itp. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
| Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
| Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 125 godzin
|
|
| Koordynatorzy: | Agnieszka Stępowska | |
| Prowadzący grup: | Adam Marosz | |
| Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
| Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
| Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
| Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 125 godzin
|
|
| Koordynatorzy: | Adam Marosz | |
| Prowadzący grup: | Adam Marosz | |
| Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
| Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
