"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zielarstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0203-OGR-1-7151N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0811) Produkcja roślinna i zwierzęca Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Zielarstwo
Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych
Grupy: Ogrodnictwo, semestr VII, tryb niestacjonarny
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zagadnienia dotyczące znajomości roślin zielarskich, ich wartości, pozyskiwania, uprawy, wykorzystania, uwarunkowań prawnych i środowiskowych.

Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość technik pracy umysłowej, chemii, botaniki, fizjologii roślin, podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin

Pełny opis:

•Historia zielarstwa i ziołolecznictwa

• Związki biologicznie czynne– rodzaje i działanie

• Surowce i produkty zielarskie

• Uwarunkowania prawne, zasady i metody pozyskiwania ziół

• Naturalne stanowiska roślin zielarskich, rozpoznawanie gatunków

• Występowanie i rejonizacja produkcji, rozpoznawanie gatunków

uprawnych , uprawa ziół, zbiór, utrwalanie, przechowywanie, pożytki

pszczele

Egzotyczne rośliny zielarskie- przegląd gatunków,

• Lecznicze zastosowanie roślin zielarskich

• Kosmetyczne zastosowanie roślin zielarskich

• Kulinarne zastosowanie roślin zielarskich

• Sensoryczne rozpoznawanie wybranych cech surowca i produktu

• Gospodarcze i dekoratorskie wykorzystanie ziół –

• Ogrody ziołowe

Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części „Informacje o zajęciach w cyklu.

Efekty uczenia się:

WIEDZA („Student zna i rozumie...”)

• w stopniu zaawansowanym fakty, pojęcia, zjawiska procesy i zależności

dotyczące roślin zielarskich, ich pozyskiwania, uprawy oraz wykorzystania

(OGR_W01)

• istotę umiejętnego i zgodnego z prawem korzystania ze środowiska

naturalnego jako źródła surowców zielarskich oraz podstawowe kierunki

współczesnego rozwoju produkcji i konsumpcji roślin zielarskich

(OGR_W05, OGR_W06)

UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”)

• dokonać krytycznej oceny, analizy i syntezy informacji, dobrać

odpowiednie metody i techniki pozyskiwania i obróbki ziół oraz potrafi

zakwalifikować gatunki do różnych kierunków wykorzystania (OGR_U01),

• zaplanować i ocenić efektywność działań w zakresie pozyskiwania i

uprawy ziół i (OGR_U06, OGR_U10

• posługiwać się językiem fachowym i poprawną polszczyzną, ze

znajomością tradycji zielarskich ( OGR_U16)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”)

• poszerzania i propagowania wiedzy w zakresie produkcji warzyw, z

uwzględnieniem aspektów poznawczych i praktycznych, krytycznej

interpretacji treści zewnętrznych oraz kreatywnej dyskusji i wdrażania

nabytej wiedzy i umiejętności w życie (OGR_K01)

• odpowiedzialności za obowiązki zawodowe i postawę etyczną oraz

budowania efektywnych relacji zawodowych i społecznych (OGR_K04, )

Metody i kryteria oceniania:

Ocena ogólna ustalana jest na podstawie średniej z ocen poszczególnych form zajęciowych

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 22 godzin więcej informacji
Wykład, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Stępowska
Prowadzący grup: Agnieszka Stępowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Zagadnienia dotyczące znajomości roślin zielarskich, ich wartości, pozyskiwania, uprawy, wykorzystania, uwarunkowań prawnych i środowiskowych.

Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość technik pracy umysłowej, chemii, botaniki, fizjologii roślin, genetyki i hodowli, gleboznawstwa w zakresie przewidzianym na kierunku Ogrodnictwo PUSB

Znajomość podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin

Pełny opis:

Historia zielarstwa i ziołolecznictwa

• Związki biologicznie czynne– rodzaje i działanie

• Surowce i produkty zielarskie

• Uwarunkowania prawne, zasady i metody pozyskiwania ziół• Naturalne stanowiska roślin zielarskich, rozpoznawanie gatunków (spacer dydaktyczny)

• Występowanie i rejonizacja produkcji, rozpoznawanie gatunków uprawnych (spacer dydaktyczny), uprawa ziół, zbiór, utrwalanie, przechowywanie, pożytki pszczele

• Egzotyczne rośliny zielarskie- przegląd gatunków,

• Lecznicze zastosowanie roślin zielarskich: med. konwencjonalna, ziołolecznictwo, homeopatia

• Kosmetyczne zastosowanie roślin zielarskich, aromatoterapia i przemysł perfumeryjny

• Kulinarne zastosowanie roślin zielarskich

• Sensoryczne rozpoznawanie wybranych cech surowca i produktu

• Gospodarcze i dekoratorskie (min. florystyka) wykorzystanie ziół –

• Ogrody ziołowe i zioła w pojemnikach, zasady projektowania

Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS):

(1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 10 godz.

(2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia: 30 godz.

(3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego

(1+2): 40 godz.

(4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 60 godz.

(5) Suma punktów ECTS: 4 ECTS

Literatura:

Literatura podstawowa:

Burkhard B., Peter D., Rośliny lecznicze od A do Z. Wyd. KDC

Sobieralski K. 2006. Warzywa przyprawowe w naszym ogrodzie. Wyd. „Kurpisz”

Sikora E. 2008. Ogród ziołowy. Wyd. Działkowiec

„Panacea” Kwartalnik Centrum Fitoterapii ,wyd. IWFL „Labofarm”

Literatura uzupełniająca:

Wszelkie dostępne publikacje (w tym strony WWW.) związane z tematem

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 22 godzin więcej informacji
Wykład, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Stępowska
Prowadzący grup: Agnieszka Stępowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Zagadnienia dotyczące znajomości roślin zielarskich, ich wartości, pozyskiwania, uprawy, wykorzystania, uwarunkowań prawnych i środowiskowych.

Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość technik pracy umysłowej, chemii, botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa , podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin

Pełny opis:

Historia zielarstwa i ziołolecznictwa

• Związki biologicznie czynne– rodzaje i działanie

• Surowce i produkty zielarskie

• Uwarunkowania prawne, zasady i metody pozyskiwania ziół• Naturalne

stanowiska roślin zielarskich, rozpoznawanie gatunków (spacer

dydaktyczny)

• Występowanie i rejonizacja produkcji, rozpoznawanie gatunków

uprawnych (spacer dydaktyczny), uprawa ziół, zbiór, utrwalanie,

przechowywanie, pożytki pszczele

• Egzotyczne rośliny zielarskie- przegląd gatunków,

• Lecznicze zastosowanie roślin zielarskich: med. konwencjonalna,

ziołolecznictwo, homeopatia

• Kosmetyczne zastosowanie roślin zielarskich, aromatoterapia i przemysł

perfumeryjny

• Kulinarne zastosowanie roślin zielarskich

• Sensoryczne rozpoznawanie wybranych cech surowca i produktu

• Gospodarcze i dekoratorskie (min. florystyka) wykorzystanie ziół –

• Ogrody ziołowe i zioła w pojemnikach, zasady projektowania

Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS):

(1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 10 godz.

(2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia: 30 godz.

(3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego

(1+2): 40 godz.

(4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 60 godz.

(5) Suma punktów ECTS: 4 ECTS

Literatura:

Literatura podstawowa:

Burkhard B., Peter D., Rośliny lecznicze od A do Z. Wyd. KDC

Sobieralski K. 2006. Warzywa przyprawowe w naszym ogrodzie. Wyd. „Kurpisz”

Sikora E. 2008. Ogród ziołowy. Wyd. Działkowiec

„Panacea” Kwartalnik Centrum Fitoterapii ,wyd. IWFL „Labofarm”

Literatura uzupełniająca:

Wszelkie dostępne publikacje (w tym strony WWW.) związane z tematem

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 18 godzin więcej informacji
Wykład, 6 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Stępowska
Prowadzący grup: Agnieszka Stępowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Zagadnienia dotyczące znajomości roślin zielarskich, ich wartości, pozyskiwania, uprawy, wykorzystania, uwarunkowań prawnych i środowiskowych.

Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość technik pracy umysłowej, chemii, botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa , podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin

Pełny opis:

Historia zielarstwa i ziołolecznictwa

• Związki biologicznie czynne– rodzaje i działanie

• Surowce i produkty zielarskie

• Uwarunkowania prawne, zasady i metody pozyskiwania ziół• Naturalne

stanowiska roślin zielarskich, rozpoznawanie gatunków (spacer

dydaktyczny)

• Występowanie i rejonizacja produkcji, rozpoznawanie gatunków

uprawnych (spacer dydaktyczny), uprawa ziół, zbiór, utrwalanie,

przechowywanie, pożytki pszczele

• Egzotyczne rośliny zielarskie- przegląd gatunków,

• Lecznicze zastosowanie roślin zielarskich: med. konwencjonalna,

ziołolecznictwo, homeopatia

• Kosmetyczne zastosowanie roślin zielarskich, aromatoterapia i przemysł

perfumeryjny

• Kulinarne zastosowanie roślin zielarskich

• Sensoryczne rozpoznawanie wybranych cech surowca i produktu

• Gospodarcze i dekoratorskie (min. florystyka) wykorzystanie ziół –

• Ogrody ziołowe i zioła w pojemnikach, zasady projektowania

Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS):

(1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 10 godz.

(2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia: 30 godz.

(3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego

(1+2): 40 godz.

(4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 60 godz.

(5) Suma punktów ECTS: 4 ECTS

Literatura:

Literatura podstawowa:

Burkhard B., Peter D., Rośliny lecznicze od A do Z. Wyd. KDC

Sobieralski K. 2006. Warzywa przyprawowe w naszym ogrodzie. Wyd. „Kurpisz”

Sikora E. 2008. Ogród ziołowy. Wyd. Działkowiec

„Panacea” Kwartalnik Centrum Fitoterapii ,wyd. IWFL „Labofarm”

Literatura uzupełniająca:

Wszelkie dostępne publikacje (w tym strony WWW.) związane z tematem

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)