Zielarstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0203-OGR-1-7151N |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0811) Produkcja roślinna i zwierzęca
|
Nazwa przedmiotu: | Zielarstwo |
Jednostka: | Instytut Nauk Przyrodniczych |
Grupy: |
Ogrodnictwo, semestr VII, tryb niestacjonarny |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zagadnienia dotyczące znajomości roślin zielarskich, ich wartości, pozyskiwania, uprawy, wykorzystania, uwarunkowań prawnych i środowiskowych. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość technik pracy umysłowej, chemii, botaniki, fizjologii roślin, podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin |
Pełny opis: |
•Historia zielarstwa i ziołolecznictwa • Związki biologicznie czynne– rodzaje i działanie • Surowce i produkty zielarskie • Uwarunkowania prawne, zasady i metody pozyskiwania ziół • Naturalne stanowiska roślin zielarskich, rozpoznawanie gatunków • Występowanie i rejonizacja produkcji, rozpoznawanie gatunków uprawnych , uprawa ziół, zbiór, utrwalanie, przechowywanie, pożytki pszczele Egzotyczne rośliny zielarskie- przegląd gatunków, • Lecznicze zastosowanie roślin zielarskich • Kosmetyczne zastosowanie roślin zielarskich • Kulinarne zastosowanie roślin zielarskich • Sensoryczne rozpoznawanie wybranych cech surowca i produktu • Gospodarcze i dekoratorskie wykorzystanie ziół – • Ogrody ziołowe Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części „Informacje o zajęciach w cyklu. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA („Student zna i rozumie...”) • w stopniu zaawansowanym fakty, pojęcia, zjawiska procesy i zależności dotyczące roślin zielarskich, ich pozyskiwania, uprawy oraz wykorzystania (OGR_W01) • istotę umiejętnego i zgodnego z prawem korzystania ze środowiska naturalnego jako źródła surowców zielarskich oraz podstawowe kierunki współczesnego rozwoju produkcji i konsumpcji roślin zielarskich (OGR_W05, OGR_W06) UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”) • dokonać krytycznej oceny, analizy i syntezy informacji, dobrać odpowiednie metody i techniki pozyskiwania i obróbki ziół oraz potrafi zakwalifikować gatunki do różnych kierunków wykorzystania (OGR_U01), • zaplanować i ocenić efektywność działań w zakresie pozyskiwania i uprawy ziół i (OGR_U06, OGR_U10 • posługiwać się językiem fachowym i poprawną polszczyzną, ze znajomością tradycji zielarskich ( OGR_U16) KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”) • poszerzania i propagowania wiedzy w zakresie produkcji warzyw, z uwzględnieniem aspektów poznawczych i praktycznych, krytycznej interpretacji treści zewnętrznych oraz kreatywnej dyskusji i wdrażania nabytej wiedzy i umiejętności w życie (OGR_K01) • odpowiedzialności za obowiązki zawodowe i postawę etyczną oraz budowania efektywnych relacji zawodowych i społecznych (OGR_K04, ) |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena ogólna ustalana jest na podstawie średniej z ocen poszczególnych form zajęciowych |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
ĆW-P
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 22 godzin
Wykład, 8 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Stępowska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Stępowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Zagadnienia dotyczące znajomości roślin zielarskich, ich wartości, pozyskiwania, uprawy, wykorzystania, uwarunkowań prawnych i środowiskowych. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość technik pracy umysłowej, chemii, botaniki, fizjologii roślin, genetyki i hodowli, gleboznawstwa w zakresie przewidzianym na kierunku Ogrodnictwo PUSB Znajomość podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin |
|
Pełny opis: |
Historia zielarstwa i ziołolecznictwa • Związki biologicznie czynne– rodzaje i działanie • Surowce i produkty zielarskie • Uwarunkowania prawne, zasady i metody pozyskiwania ziół• Naturalne stanowiska roślin zielarskich, rozpoznawanie gatunków (spacer dydaktyczny) • Występowanie i rejonizacja produkcji, rozpoznawanie gatunków uprawnych (spacer dydaktyczny), uprawa ziół, zbiór, utrwalanie, przechowywanie, pożytki pszczele • Egzotyczne rośliny zielarskie- przegląd gatunków, • Lecznicze zastosowanie roślin zielarskich: med. konwencjonalna, ziołolecznictwo, homeopatia • Kosmetyczne zastosowanie roślin zielarskich, aromatoterapia i przemysł perfumeryjny • Kulinarne zastosowanie roślin zielarskich • Sensoryczne rozpoznawanie wybranych cech surowca i produktu • Gospodarcze i dekoratorskie (min. florystyka) wykorzystanie ziół – • Ogrody ziołowe i zioła w pojemnikach, zasady projektowania Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS): (1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 10 godz. (2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia: 30 godz. (3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 40 godz. (4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 60 godz. (5) Suma punktów ECTS: 4 ECTS |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Burkhard B., Peter D., Rośliny lecznicze od A do Z. Wyd. KDC Sobieralski K. 2006. Warzywa przyprawowe w naszym ogrodzie. Wyd. „Kurpisz” Sikora E. 2008. Ogród ziołowy. Wyd. Działkowiec „Panacea” Kwartalnik Centrum Fitoterapii ,wyd. IWFL „Labofarm” Literatura uzupełniająca: Wszelkie dostępne publikacje (w tym strony WWW.) związane z tematem |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N W
ĆW-P
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 22 godzin
Wykład, 8 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Stępowska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Stępowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Zagadnienia dotyczące znajomości roślin zielarskich, ich wartości, pozyskiwania, uprawy, wykorzystania, uwarunkowań prawnych i środowiskowych. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość technik pracy umysłowej, chemii, botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa , podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin |
|
Pełny opis: |
Historia zielarstwa i ziołolecznictwa • Związki biologicznie czynne– rodzaje i działanie • Surowce i produkty zielarskie • Uwarunkowania prawne, zasady i metody pozyskiwania ziół• Naturalne stanowiska roślin zielarskich, rozpoznawanie gatunków (spacer dydaktyczny) • Występowanie i rejonizacja produkcji, rozpoznawanie gatunków uprawnych (spacer dydaktyczny), uprawa ziół, zbiór, utrwalanie, przechowywanie, pożytki pszczele • Egzotyczne rośliny zielarskie- przegląd gatunków, • Lecznicze zastosowanie roślin zielarskich: med. konwencjonalna, ziołolecznictwo, homeopatia • Kosmetyczne zastosowanie roślin zielarskich, aromatoterapia i przemysł perfumeryjny • Kulinarne zastosowanie roślin zielarskich • Sensoryczne rozpoznawanie wybranych cech surowca i produktu • Gospodarcze i dekoratorskie (min. florystyka) wykorzystanie ziół – • Ogrody ziołowe i zioła w pojemnikach, zasady projektowania Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS): (1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 10 godz. (2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia: 30 godz. (3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 40 godz. (4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 60 godz. (5) Suma punktów ECTS: 4 ECTS |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Burkhard B., Peter D., Rośliny lecznicze od A do Z. Wyd. KDC Sobieralski K. 2006. Warzywa przyprawowe w naszym ogrodzie. Wyd. „Kurpisz” Sikora E. 2008. Ogród ziołowy. Wyd. Działkowiec „Panacea” Kwartalnik Centrum Fitoterapii ,wyd. IWFL „Labofarm” Literatura uzupełniająca: Wszelkie dostępne publikacje (w tym strony WWW.) związane z tematem |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N W
W
ĆW-P
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 18 godzin
Wykład, 6 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Stępowska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Stępowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Zagadnienia dotyczące znajomości roślin zielarskich, ich wartości, pozyskiwania, uprawy, wykorzystania, uwarunkowań prawnych i środowiskowych. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość technik pracy umysłowej, chemii, botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa , podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin |
|
Pełny opis: |
Historia zielarstwa i ziołolecznictwa • Związki biologicznie czynne– rodzaje i działanie • Surowce i produkty zielarskie • Uwarunkowania prawne, zasady i metody pozyskiwania ziół• Naturalne stanowiska roślin zielarskich, rozpoznawanie gatunków (spacer dydaktyczny) • Występowanie i rejonizacja produkcji, rozpoznawanie gatunków uprawnych (spacer dydaktyczny), uprawa ziół, zbiór, utrwalanie, przechowywanie, pożytki pszczele • Egzotyczne rośliny zielarskie- przegląd gatunków, • Lecznicze zastosowanie roślin zielarskich: med. konwencjonalna, ziołolecznictwo, homeopatia • Kosmetyczne zastosowanie roślin zielarskich, aromatoterapia i przemysł perfumeryjny • Kulinarne zastosowanie roślin zielarskich • Sensoryczne rozpoznawanie wybranych cech surowca i produktu • Gospodarcze i dekoratorskie (min. florystyka) wykorzystanie ziół – • Ogrody ziołowe i zioła w pojemnikach, zasady projektowania Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS): (1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 10 godz. (2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia: 30 godz. (3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 40 godz. (4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 60 godz. (5) Suma punktów ECTS: 4 ECTS |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Burkhard B., Peter D., Rośliny lecznicze od A do Z. Wyd. KDC Sobieralski K. 2006. Warzywa przyprawowe w naszym ogrodzie. Wyd. „Kurpisz” Sikora E. 2008. Ogród ziołowy. Wyd. Działkowiec „Panacea” Kwartalnik Centrum Fitoterapii ,wyd. IWFL „Labofarm” Literatura uzupełniająca: Wszelkie dostępne publikacje (w tym strony WWW.) związane z tematem |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".