Produkcja grzybów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0203-OGR-1-7061N |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0812) Ogrodnictwo
|
Nazwa przedmiotu: | Produkcja grzybów |
Jednostka: | Instytut Nauk Przyrodniczych |
Grupy: |
Ogrodnictwo, semestr VII, tryb niestacjonarny |
Punkty ECTS i inne: |
3.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot dotyczy uprawy grzybów uprawnych. Wymagana znajomość botaniki, mikrobiologii i gleboznawstwa oraz technik pracy umysłowej w zakresie przewidzianym dla kursu podstawowego na kierunku Ogrodnictwo w ANSB. Znajomość podstaw fitopatologii i entomologii. |
Pełny opis: |
TEMATYKA ZAJĘĆ - Informacje ogólne o grzybach uprawnych. - Systematyka i biologia – miejsce grzybów wśród organizmów żywych. - Skala światowej i krajowej produkcji grzybów uprawnych, - Produkcja grzybni grzybów uprawnych - Ogólna charakterystyka podłoży do uprawy grzybów. - Technologia podłoża pieczarkowego fazy II i III - Okrywa – jej rola, skład i technologia wytwarzania. - Rola mikroklimatu i czynników fizycznych w uprawie grzybów. - Budowa i wyposażenie pieczarkarni oraz obiektów do uprawy innych grzybów. - Technologia uprawy pieczarki. - Zbiór i przechowywanie grzybów oraz jakość zebranych owocników. - Wykorzystanie zużytego podłoża. - Charakterystyka i zwalczanie głównych chorób i szkodników w uprawach pieczarki i innych grzybów. - Towarowa i amatorska uprawa boczniaka oraz twardziaka (shii-take). - Uwarunkowania ekonomiczne produkcji grzybów oraz zalety współpracy w grupach producenckich i zrzeszeniach producentów. Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części "Informacje o zajęciach w cyklu". |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA („Student zna i rozumie...”) • zasady, znaczenie i metody produkcji grzybów ze szczególnym uwzględnieniem prośrodowiskowych, społecznych i prawnych uwarunkowań produkcji w skali krajowej i na świecie (OGR_W01 ) • zna gatunki grzybów najczęściej uprawianych w kraju, technologie ich produkcji, podłoża uprawowe, okrywy i środki techniczne do ich wytwarzania (OGR_W07, OGR_W09); UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”) • rozpoznawać i omawiać gatunki uprawianych grzybów, rozpoznać i dokonać oceny organoleptycznej grzybni, podłoży uprawowych i okryw, dobrać typ podłoża i okrywy oraz rodzaj zabiegów agrotechnicznych a także określić wielkość produkcji pieczarek w zależności od wielkości obiektu i stosowanej w nim technologii uprawy (OGR_U01); • dokonywać oceny, weryfikacji i krytycznej analizy ekonomicznej konkretnych rozwiązań i podejmowanych procesów produkcyjnych (OGR_U02) • projektować produkcję podłoży i grzybów, utrzymywać obiekty i urządzenia, wykorzystywać standardy i normatywy dotyczące tematu (OGR_U10,) KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”) • poszerzania i propagowania wiedzy w zakresie produkcji grzybów, z uwzględnieniem aspektów poznawczych i praktycznych, krytycznej interpretacji treści zewnętrznych oraz kreatywnej dyskusji i wdrażania nabytej wiedzy i umiejętności w życie (OGR_K01, OGR_K02) • odpowiedzialności za obowiązki zawodowe i postawę etyczną (OGR_K03) |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena ogólna ustalana jest na podstawie średniej z ocen poszczególnych form zajęciowych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N W
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZBIGNIEW ULIŃSKI | |
Prowadzący grup: | ZBIGNIEW ULIŃSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N W
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin
Wykład, 8 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZBIGNIEW ULIŃSKI | |
Prowadzący grup: | ZBIGNIEW ULIŃSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
ĆW-P
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin
Wykład, 8 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZBIGNIEW ULIŃSKI | |
Prowadzący grup: | ZBIGNIEW ULIŃSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot dotyczy uprawy grzybów uprawnych. Wymagana znajomość botaniki, mikrobiologii i gleboznawstwa oraz technik pracy umysłowej w zakresie przewidzianym dla kursu podstawowego na kierunku Ogrodnictwo w ANSB. Znajomość podstaw fitopatologii i entomologii. |
|
Pełny opis: |
TEMATYKA ZAJĘĆ - Informacje ogólne o grzybach uprawnych. - Systematyka i biologia – miejsce grzybów wśród organizmów żywych. - Skala światowej i krajowej produkcji grzybów uprawnych, - Produkcja grzybni grzybów uprawnych - Ogólna charakterystyka podłoży do uprawy grzybów. - Technologia podłoża pieczarkowego fazy II i III - Okrywa – jej rola, skład i technologia wytwarzania. - Rola mikroklimatu i czynników fizycznych w uprawie grzybów. - Budowa i wyposażenie pieczarkarni oraz obiektów do uprawy innych grzybów. - Technologia uprawy pieczarki. - Zbiór i przechowywanie grzybów oraz jakość zebranych owocników. - Wykorzystanie zużytego podłoża. - Charakterystyka i zwalczanie głównych chorób i szkodników w uprawach pieczarki i innych grzybów. - Towarowa i amatorska uprawa boczniaka oraz twardziaka (shii-take). - Uwarunkowania ekonomiczne produkcji grzybów oraz zalety współpracy w grupach producenckich i zrzeszeniach producentów. Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części "Informacje o zajęciach w cyklu". |
|
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA PRZEDMIOTU: - Szudyga K. 2005. Uprawa pieczarki. Hortpress Sp. z o.o. - Ziombra M. 2002. Boczniak Hortpress Sp. z o.o. - Siwulski M., Czerwińska–Nowak A., Sobieralski K. 2007. Biologia i uprawa twardziaka jadalnego – Shiitake. PWRiL Poznań. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA PRZEDMIOTU - Siwulski M., Sobieralski K.. 2004. Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych. - Huart F. 2006. Hodujemy grzyby. Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Warszawa. - Gapiński M., Woźniak W. 1991. Uprawa grzybów. PWRiL Poznań. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N W
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | ZBIGNIEW ULIŃSKI | |
Prowadzący grup: | ZBIGNIEW ULIŃSKI | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Przedmiot dotyczy przygotowania podłoży uprawowych, wyposażenia obiektów uprawowych oraz uprawy głównych gatunków grzybów uprawnych. |
|
Pełny opis: |
TEMATYKA ZAJĘĆ - Informacje ogólne o grzybach uprawnych. - Systematyka i biologia – miejsce grzybów wśród organizmów żywych. - Skala światowej i krajowej produkcji grzybów uprawnych, - Produkcja grzybni grzybów uprawnych - Ogólna charakterystyka podłoży do uprawy grzybów. - Technologia podłoża pieczarkowego fazy II i III - Okrywa – jej rola, skład i technologia wytwarzania. - Rola mikroklimatu i czynników fizycznych w uprawie grzybów. - Budowa i wyposażenie pieczarkarni oraz obiektów do uprawy innych grzybów. - Technologia uprawy pieczarki. - Zbiór i przechowywanie grzybów oraz jakość zebranych owocników. - Wykorzystanie zużytego podłoża. - Charakterystyka i zwalczanie głównych chorób i szkodników w uprawach pieczarki i innych grzybów. - Towarowa i amatorska uprawa boczniaka oraz twardziaka (shii-take). - Uwarunkowania ekonomiczne produkcji grzybów oraz zalety współpracy w grupach producenckich i zrzeszeniach producentów. Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części "Informacje o zajęciach w cyklu". |
|
Literatura: |
LITERATURA PODSTAWOWA PRZEDMIOTU: - Szudyga K. 2005. Uprawa pieczarki. Hortpress Sp. z o.o. - Ziombra M. 2002. Boczniak Hortpress Sp. z o.o. - Siwulski M., Czerwińska–Nowak A., Sobieralski K. 2007. Biologia i uprawa twardziaka jadalnego – Shiitake. PWRiL Poznań. LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA PRZEDMIOTU - Siwulski M., Sobieralski K.. 2004. Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych. - Huart F. 2006. Hodujemy grzyby. Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Warszawa. - Gapiński M., Woźniak W. 1991. Uprawa grzybów. PWRiL Poznań. |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".