"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Produkcja grzybów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0203-OGR-1-7061N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0812) Ogrodnictwo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Produkcja grzybów
Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych
Grupy: Ogrodnictwo, semestr VII, tryb niestacjonarny
Punkty ECTS i inne: 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot dotyczy uprawy grzybów uprawnych. Wymagana znajomość botaniki, mikrobiologii i gleboznawstwa oraz technik pracy umysłowej w zakresie przewidzianym dla kursu podstawowego na kierunku Ogrodnictwo w ANSB. Znajomość podstaw fitopatologii i entomologii.

Pełny opis:

TEMATYKA ZAJĘĆ

- Informacje ogólne o grzybach uprawnych.

- Systematyka i biologia – miejsce grzybów wśród organizmów żywych.

- Skala światowej i krajowej produkcji grzybów uprawnych,

- Produkcja grzybni grzybów uprawnych

- Ogólna charakterystyka podłoży do uprawy grzybów.

- Technologia podłoża pieczarkowego fazy II i III

- Okrywa – jej rola, skład i technologia wytwarzania.

- Rola mikroklimatu i czynników fizycznych w uprawie grzybów.

- Budowa i wyposażenie pieczarkarni oraz obiektów do uprawy innych

grzybów.

- Technologia uprawy pieczarki.

- Zbiór i przechowywanie grzybów oraz jakość zebranych owocników.

- Wykorzystanie zużytego podłoża.

- Charakterystyka i zwalczanie głównych chorób i szkodników w uprawach

pieczarki i innych grzybów.

- Towarowa i amatorska uprawa boczniaka oraz twardziaka (shii-take).

- Uwarunkowania ekonomiczne produkcji grzybów oraz zalety współpracy

w grupach producenckich i zrzeszeniach producentów.

Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części "Informacje o zajęciach w cyklu".

Efekty uczenia się:

WIEDZA („Student zna i rozumie...”)

• zasady, znaczenie i metody produkcji grzybów ze szczególnym uwzględnieniem prośrodowiskowych, społecznych i prawnych uwarunkowań produkcji w skali krajowej i na świecie (OGR_W01 )

• zna gatunki grzybów najczęściej uprawianych w kraju, technologie ich produkcji, podłoża uprawowe, okrywy i środki techniczne do ich wytwarzania (OGR_W07, OGR_W09);

UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”)

• rozpoznawać i omawiać gatunki uprawianych grzybów, rozpoznać i dokonać oceny organoleptycznej grzybni, podłoży uprawowych i okryw, dobrać typ podłoża i okrywy oraz rodzaj zabiegów agrotechnicznych a także określić wielkość produkcji pieczarek w zależności od wielkości obiektu i stosowanej w nim technologii uprawy (OGR_U01);

• dokonywać oceny, weryfikacji i krytycznej analizy ekonomicznej konkretnych rozwiązań i podejmowanych procesów produkcyjnych (OGR_U02)

• projektować produkcję podłoży i grzybów, utrzymywać obiekty i urządzenia, wykorzystywać standardy i normatywy dotyczące tematu (OGR_U10,)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”)

• poszerzania i propagowania wiedzy w zakresie produkcji grzybów, z uwzględnieniem aspektów poznawczych i praktycznych, krytycznej interpretacji treści zewnętrznych oraz kreatywnej dyskusji i wdrażania nabytej wiedzy i umiejętności w życie (OGR_K01, OGR_K02)

• odpowiedzialności za obowiązki zawodowe i postawę etyczną (OGR_K03)

Metody i kryteria oceniania:

Ocena ogólna ustalana jest na podstawie średniej z ocen poszczególnych form zajęciowych.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ZBIGNIEW ULIŃSKI
Prowadzący grup: ZBIGNIEW ULIŃSKI
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ZBIGNIEW ULIŃSKI
Prowadzący grup: ZBIGNIEW ULIŃSKI
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ZBIGNIEW ULIŃSKI
Prowadzący grup: ZBIGNIEW ULIŃSKI
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Przedmiot dotyczy uprawy grzybów uprawnych. Wymagana znajomość botaniki, mikrobiologii i gleboznawstwa oraz technik pracy umysłowej w zakresie przewidzianym dla kursu podstawowego na kierunku Ogrodnictwo w ANSB. Znajomość podstaw fitopatologii i entomologii.

Pełny opis:

TEMATYKA ZAJĘĆ

- Informacje ogólne o grzybach uprawnych.

- Systematyka i biologia – miejsce grzybów wśród organizmów żywych.

- Skala światowej i krajowej produkcji grzybów uprawnych,

- Produkcja grzybni grzybów uprawnych

- Ogólna charakterystyka podłoży do uprawy grzybów.

- Technologia podłoża pieczarkowego fazy II i III

- Okrywa – jej rola, skład i technologia wytwarzania.

- Rola mikroklimatu i czynników fizycznych w uprawie grzybów.

- Budowa i wyposażenie pieczarkarni oraz obiektów do uprawy innych

grzybów.

- Technologia uprawy pieczarki.

- Zbiór i przechowywanie grzybów oraz jakość zebranych owocników.

- Wykorzystanie zużytego podłoża.

- Charakterystyka i zwalczanie głównych chorób i szkodników w uprawach

pieczarki i innych grzybów.

- Towarowa i amatorska uprawa boczniaka oraz twardziaka (shii-take).

- Uwarunkowania ekonomiczne produkcji grzybów oraz zalety współpracy

w grupach producenckich i zrzeszeniach producentów.

Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części "Informacje o zajęciach w cyklu".

Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA PRZEDMIOTU:

- Szudyga K. 2005. Uprawa pieczarki. Hortpress Sp. z o.o.

- Ziombra M. 2002. Boczniak Hortpress Sp. z o.o.

- Siwulski M., Czerwińska–Nowak A., Sobieralski K. 2007. Biologia i uprawa twardziaka jadalnego – Shiitake. PWRiL Poznań.

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA PRZEDMIOTU

- Siwulski M., Sobieralski K.. 2004. Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych.

- Huart F. 2006. Hodujemy grzyby. Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o.

Warszawa.

- Gapiński M., Woźniak W. 1991. Uprawa grzybów. PWRiL Poznań.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: ZBIGNIEW ULIŃSKI
Prowadzący grup: ZBIGNIEW ULIŃSKI
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Przedmiot dotyczy przygotowania podłoży uprawowych, wyposażenia obiektów uprawowych oraz uprawy głównych gatunków grzybów uprawnych.

Pełny opis:

TEMATYKA ZAJĘĆ

- Informacje ogólne o grzybach uprawnych.

- Systematyka i biologia – miejsce grzybów wśród organizmów żywych.

- Skala światowej i krajowej produkcji grzybów uprawnych,

- Produkcja grzybni grzybów uprawnych

- Ogólna charakterystyka podłoży do uprawy grzybów.

- Technologia podłoża pieczarkowego fazy II i III

- Okrywa – jej rola, skład i technologia wytwarzania.

- Rola mikroklimatu i czynników fizycznych w uprawie grzybów.

- Budowa i wyposażenie pieczarkarni oraz obiektów do uprawy innych

grzybów.

- Technologia uprawy pieczarki.

- Zbiór i przechowywanie grzybów oraz jakość zebranych owocników.

- Wykorzystanie zużytego podłoża.

- Charakterystyka i zwalczanie głównych chorób i szkodników w uprawach

pieczarki i innych grzybów.

- Towarowa i amatorska uprawa boczniaka oraz twardziaka (shii-take).

- Uwarunkowania ekonomiczne produkcji grzybów oraz zalety współpracy

w grupach producenckich i zrzeszeniach producentów.

Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części "Informacje o zajęciach w cyklu".

Literatura:

LITERATURA PODSTAWOWA PRZEDMIOTU:

- Szudyga K. 2005. Uprawa pieczarki. Hortpress Sp. z o.o.

- Ziombra M. 2002. Boczniak Hortpress Sp. z o.o.

- Siwulski M., Czerwińska–Nowak A., Sobieralski K. 2007. Biologia i uprawa twardziaka jadalnego – Shiitake. PWRiL Poznań.

LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA PRZEDMIOTU

- Siwulski M., Sobieralski K.. 2004. Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych.

- Huart F. 2006. Hodujemy grzyby. Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o.

Warszawa.

- Gapiński M., Woźniak W. 1991. Uprawa grzybów. PWRiL Poznań.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)