"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika i organizacja gospodarstw ogrodniczych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0203-OGR-1-7031N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0812) Ogrodnictwo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Ekonomika i organizacja gospodarstw ogrodniczych
Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych
Grupy: Ogrodnictwo, semestr VII, tryb niestacjonarny
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Tematyka wykładów: Organizacja gospodarstwa rolniczego. Racjonalizacja metod wytwarzania w rolnictwie. Podstawy rachunku ekonomicznego. Kalkulacje w rolnictwie. Wybrane metody oceny opłacalności inwestycji.

Tematyka ćwiczeń: Analiza zasobów czynników produkcji w gospodarstwie. Analiza produkcji ogrodniczej. Określenie dochodu gospodarstwa rolniczego. Plan ekonomiczny gospodarstwa.

Pełny opis:

Tematyka wykładów: Funkcje rolnictwa. Ekonomiczne i przyrodnicze czynniki produkcji rolniczej. Organizacja gospodarstwa rolniczego. Racjonalizacja metod wytwarzania w rolnictwie. Podstawy rachunku ekonomicznego. Kalkulacje w rolnictwie. Wybrane metody oceny opłacalności inwestycji. Podatki w rolnictwie.

Tematyka ćwiczeń: Analiza zasobów czynników produkcji w gospodarstwie. Analiza produkcji ogrodniczej. Formy integracji gospodarczej. Kategorie produkcji i dochodów w rolnictwie. Koszty jednostkowe. Określenie dochodu gospodarstwa rolniczego. Plan ekonomiczny gospodarstwa.

Literatura:

1. Jabłonka K., Kałuża H., Marcysiak A., Nawrocki T., Szarek S., 2006: Ekonomika w rolnictwie. Wydawnictwo REA, Warszawa.

2. Analizy rynkowe IERiGŻ, ARR, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

3. Strony internetowe ARiMR, MRiRW, GUS.

Efekty uczenia się:

ma podstawową wiedzę ekonomiczną i prawną w zakresie produkcji i obrotu żywnością i surowcami do produkcji żywności pozwalającą prowadzić działalność gospodarczą.

ma podstawową wiedzę o normach i standardach jakości w odniesieniu do produkcji ogrodniczych

posiada umiejętność przygotowania pisemnych i ustnych prezentacji dotyczących zjawisk przyrodniczych i procesów technologicznych występujących w ogrodnictwie w oparciu o podstawy nauk biologicznych i chemicznych

stosuje podstawowe technologie informatyczne, z wykorzystaniem podstawowej wiedzy ekonomicznej, matematycznej dla opisania słowem w tekście i wykonując opis graficzny dla technologii stosowanych w ogrodnictwie

umie określić warunki środowiskowe dla produkcji wysokiej jakości żywności, zna funkcje infrastruktury ekologicznej i obszarów leśnych, łąk itp.

ma umiejętność korzystania z norm i standardów dl a projektowania procesów technologicznych w ogrodnictwie

potrafi pracować w małych grupach wykonując w laboratorium i w terenie zlecone prace

potrafi pokierować zespołem 2-4 osobowym wykonując oceny prac technologicznych w ogrodnictwie w czasie praktyk i w czasie ćwiczeń terenowych

Metody i kryteria oceniania:

Kolokwium na zajęciach.

Praca własna studenta na temat wybranej działalności produkcyjnej.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 18 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: JERZY ZABOST
Prowadzący grup: JERZY ZABOST
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Tematyka wykładów: Funkcje rolnictwa. Ekonomiczne i przyrodnicze czynniki produkcji rolniczej. Organizacja gospodarstwa rolniczego. Racjonalizacja metod wytwarzania w rolnictwie. Podstawy rachunku ekonomicznego. Kalkulacje w rolnictwie. Wybrane metody oceny opłacalności inwestycji. Podatki w rolnictwie.

Tematyka ćwiczeń: Analiza zasobów czynników produkcji w gospodarstwie. Analiza produkcji ogrodniczej. Formy integracji gospodarczej. Kategorie produkcji i dochodów w rolnictwie. Koszty jednostkowe. Określenie dochodu gospodarstwa rolniczego. Plan ekonomiczny gospodarstwa.

Literatura:

1. Jabłonka K., Kałuża H., Marcysiak A., Nawrocki T., Szarek S., 2006: Ekonomika w rolnictwie. Wydawnictwo REA, Warszawa.

2. Analizy rynkowe IERiGŻ, ARR, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

3. Strony internetowe ARiMR, MRiRW, GUS.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)