Przechowalnictwo i przetwórstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0203-OGR-1-7021N |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0812) Ogrodnictwo
|
Nazwa przedmiotu: | Przechowalnictwo i przetwórstwo |
Jednostka: | Instytut Nauk Przyrodniczych |
Grupy: |
Ogrodnictwo, semestr VII, tryb niestacjonarny |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu dotyczy metod pozbiorczego zagospodarowania produktów ogrodniczych, w tym, podstaw przechowalnictwa i przetwórstwa. Podstawy teoretyczne obejmują procesy biochemiczne w owocach i warzywach w czasie przechowywania oraz założenia technologiczne przechowywania niektórych gatunków warzyw i owoców. W zakresie technologii przetwórstwa przedstawiane są operacje i procesy techniczne związane z wstępną obróbką i przetwarzaniem. Podstawy przetwórstwa owoców i warzywnych dotyczą także przydatności do przetwórstwa niektórych gatunków owoców i warzyw. Efektem nauczania jest znajomość przez studenta naukowych podstaw przechowalnictwa i konserwowania warzyw i owoców, procesów wstępnej obróbki, przetwarzania i utrwalania surowców ogrodniczych. Zrozumienie i znajomość założeń technologicznych przechowywania i przetwarzania niektórych gatunków warzyw i owoców. |
Pełny opis: |
Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów (stosownie do sytuacji), szczegółowe treści kształcenia znajdują się w polu „Opis” - informacja zamieszczona jest w polu „Informacje o zajęciach w cyklu” |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę z przedmiotu składają się dwie oddzielne oceny z dwóch semestrów; z Przechowalnictwa i Przetwórstwa. Znajomość materiału z wykładów jest oceniana na podstawie egzaminu pisemnego lub ustnego, a ocena z ćwiczeń jest ustalana na podstawie pisemnego opracowania przygotowywanego przez studenta z kierunkowej technologii przechowalnictwa lub przetwórstwa. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 9 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Kosson | |
Prowadzący grup: | Ryszard Kosson | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Zapoznanie studentów z podstawowym zakresem wiedzy z przetwórstwa produktów ogrodniczych – owoców i warzyw. Przedstawienie będą typowe operacje i procesy techniczne związane z wstępną obróbką, przetwarzaniem i utrwalaniem surowców ogrodniczych w zakresie apertyzacji, mrożenia, suszenia, kwaszarnictwa. Podstawy teoretyczne przetwórstwa owoców i warzyw obejmują wpływ procesów technologicznych na składniki chemiczne, cechy fizyczne produktów owocowo-warzywnych i ich wartość odżywczą. Przydatność do przetwórstwa i wymagania jakościowe głównych gatunków owoców i warzyw uprawianych w Polsce. Od studentów wymagana jest znajomość gatunków owoców i warzyw uprawianych w Polsce, procesów fizjologicznych i biochemicznych przebiegających w komórce roślinnej oraz wiedza o składzie chemicznym owoców i warzyw. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa . 1. Zadernowski R., Oszmiański J.: Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wyd.ART. Olsztyn 1994. 2. Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A.: Technologia produktów owocowych i warzywnych. T. I/II PWRiL, Warszawa, 1973/1976. 3. Jarczyk A., Berdowski J.B.: Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz.I/II. WSiP Warszawa, 1997/1999. 4. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A. Jarczyk A. 2004. Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa. Literatura uzupełniająca 1. Lada H. E..2008. Podstawy przetwórstwa spożywczego. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne.Warszawa. 2. Frańczak S. Aparatura i urządzenia techniczne w przetwórstwie owocowo-warzywnym. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa. 3. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny.2020, nr 1-6 4. Przemysł spożywczy.2020, nr 1-6. |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".