"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przechowalnictwo i przetwórstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0203-OGR-1-7021N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0812) Ogrodnictwo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Przechowalnictwo i przetwórstwo
Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych
Grupy: Ogrodnictwo, semestr VII, tryb niestacjonarny
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Tematyka przedmiotu dotyczy metod pozbiorczego zagospodarowania produktów ogrodniczych, w tym, podstaw przechowalnictwa i przetwórstwa. Podstawy teoretyczne obejmują procesy biochemiczne w owocach i warzywach w czasie przechowywania oraz założenia technologiczne przechowywania niektórych gatunków warzyw i owoców. W zakresie technologii przetwórstwa przedstawiane są operacje i procesy techniczne związane z wstępną obróbką i przetwarzaniem. Podstawy przetwórstwa owoców i warzywnych dotyczą także przydatności do przetwórstwa niektórych gatunków owoców i warzyw. Efektem nauczania jest znajomość przez studenta naukowych podstaw przechowalnictwa i konserwowania warzyw i owoców, procesów wstępnej obróbki, przetwarzania i utrwalania surowców ogrodniczych. Zrozumienie i znajomość założeń technologicznych przechowywania i przetwarzania niektórych gatunków warzyw i owoców.

Pełny opis:

Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów (stosownie do sytuacji), szczegółowe treści kształcenia znajdują się w polu „Opis” - informacja zamieszczona jest w polu „Informacje o zajęciach w cyklu”

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę z przedmiotu składają się dwie oddzielne oceny z dwóch semestrów; z Przechowalnictwa i Przetwórstwa. Znajomość materiału z wykładów jest oceniana na podstawie egzaminu pisemnego lub ustnego, a ocena z ćwiczeń jest ustalana na podstawie pisemnego opracowania przygotowywanego przez studenta z kierunkowej technologii przechowalnictwa lub przetwórstwa.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ryszard Kosson
Prowadzący grup: Ryszard Kosson
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Pełny opis:

Zapoznanie studentów z podstawowym zakresem wiedzy z przetwórstwa produktów ogrodniczych – owoców i warzyw. Przedstawienie będą typowe operacje i procesy techniczne związane z wstępną obróbką, przetwarzaniem i utrwalaniem surowców ogrodniczych w zakresie apertyzacji, mrożenia, suszenia, kwaszarnictwa. Podstawy teoretyczne przetwórstwa owoców i warzyw obejmują wpływ procesów technologicznych na składniki chemiczne, cechy fizyczne produktów owocowo-warzywnych i ich wartość odżywczą. Przydatność do przetwórstwa i wymagania jakościowe głównych gatunków owoców i warzyw uprawianych w Polsce. Od studentów wymagana jest znajomość gatunków owoców i warzyw uprawianych w Polsce, procesów fizjologicznych i biochemicznych przebiegających w komórce roślinnej oraz wiedza o składzie chemicznym owoców i warzyw.

Literatura:

Literatura podstawowa

.

1. Zadernowski R., Oszmiański J.: Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw.

Wyd.ART. Olsztyn 1994.

2. Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A.: Technologia produktów owocowych i warzywnych. T. I/II PWRiL, Warszawa, 1973/1976.

3. Jarczyk A., Berdowski J.B.: Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz.I/II. WSiP Warszawa,

1997/1999.

4. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A. Jarczyk A. 2004. Ogólna technologia żywności,

WNT, Warszawa.

Literatura uzupełniająca

1. Lada H. E..2008. Podstawy przetwórstwa spożywczego. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne.Warszawa.

2. Frańczak S. Aparatura i urządzenia techniczne w przetwórstwie owocowo-warzywnym. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa.

3. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny.2020, nr 1-6

4. Przemysł spożywczy.2020, nr 1-6.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)