"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Warzywnictwo II

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0203-OGR-1-5201S
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0812) Ogrodnictwo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Warzywnictwo II
Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych
Grupy: Ogrodnictwo, semestr V, tryb stacjonarny KTZ
Ogrodnictwo, semestr V, tryb stacjonarny
Ogrodnictwo, semestr V, tryb stacjonarny PO
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zagadnienia dotyczące uprawy roślin warzywnych pod osłonami.

Wymagania wstępne i dodatkowe:

-znajomość technik pracy umysłowej, matematyki, chemii, botaniki, fizjologii roślin, genetyki i hodowli, gleboznawstwa

Znajomość podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin, fitopatologii i entomologii

Pełny opis:

Przedmiot i zakres warzywnictwa szklarniowego

• Typy osłon, technologie, gatunki

• Zasady kontroli i sterowania klimatem

• Uprawy w glebie: warunki glebowe dla upraw pod osłonami, zasady

nawożenia i nawadniania, pobieranie próbek analizy gleby i interpretacja

wyników, obliczanie dawek i ustalanie zaleceń nawozowych dla warzyw

pod osłonami, następstwo roślin

• Uprawy bezglebowe: klasyfikacja substratów, charakterystyka i

wykorzystanie, organoleptyczna ocena i rozpoznawanie substratów

uprawowych, zasady nawożenia i nawadniania, zasady komponowania

pożywek, interpretacja wyników analiz chemicznych.

• Nawozy i środki usprawniające produkcję pod osłonami: nawozy

dokorzeniowe i dolistne, stymulatory i regulatory wzrostu i rozwoju,

Środki poprawiające właściwości gleby , wykorzystanie trzmieli. Program

poprawy jakości plonów –kompleksowy program stosowania nawozów i

środków wspomagających wzrost i rozwój roślin

• Produkcja rozsad : metody produkcji i wyposażenie mnożarek, metody

szczepienia

• Gatunki ciepłolubne (pomidor, ogórek, papryka): wiadomości ogólne,

charakterystyka cech odmianowych, wymagania klimatyczne, metody

uprawy , przyczyny i skutki zaburzeń fizjologicznych -rozpoznawanie

objawów, wymagania jakościowe, zbiór i pakowanie

• Gatunki krótkoterminowe (sałata, rzodkiewka): wiadomości ogólne, typy

uprawne, wymagania klimatyczno-glebowe, okresy uprawy i dobór

odmian, przyczyny i skutki zaburzeń fizjologicznych -rozpoznawanie

objawów, zbiory i pakowanie

• Uprawy przyspieszone (pietruszka na natkę, szczypior, koper, ziemniaki

itp.)- ogólne zasady uprawy

• Zasady integrowanej i ekologicznej uprawy warzyw pod osłonami

Efekty uczenia się:

WIEDZA („Student zna i rozumie...”):

• zasady, znaczenie i metody produkcji różnych gatunków warzyw w

gruncie otwartym i pod osłonami ze szczególnym uwzględnieniem

nowoczesnych technologii oraz prośrodowiskowych, społecznych i

prawnych uwarunkowań produkcji (OGR_W01, OGR_W08)

• podstawowe techniczne, ekonomiczne i prawne uwarunkowania i

rozwiązania w produkcji warzywniczej (OGR_W07)

UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”):

• ocenić ryzyko występowania zjawisk i reakcji roślin oraz rozpoznawać i

omawiać zjawiska i procesy zachodzące w uprawie różnych gatunków w

polu i pod osłonami w odniesieniu do środowiska naturalnego

(OGR_U01, OGR_U03,);

• stosować metody uprawy , posługiwać się urządzeniami dla

przeprowadzenia eksperymentów uwzględniających obserwacje i pomiary

rozwoju roślin, oraz interpretować wyniki i wyciągać wnioski w zakresie

procesowym i ekonomicznym (OGR_U05, OGR_U06);

• posługiwać się standardami europejskimi i normatywami w celu

utrzymania wysokiej jakości plonów warzyw (OGR_U04);

• poprawnie wyrażać się w dyskusji i używać języka fachowego w zakresie

dyscypliny (OGR_U16);

KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”):

• poszerzania i propagowania wiedzy w zakresie produkcji warzyw, z

uwzględnieniem aspektów poznawczych i praktycznych, krytycznej

interpretacji treści zewnętrznych oraz kreatywnej dyskusji i wdrażania

nabytej wiedzy i umiejętności w życie (OGR_K01)

• odpowiedzialności za obowiązki zawodowe i postawę etyczną oraz

budowania efektywnych relacji zawodowych i społecznych (OGR_K04,

OGR_K06)

Metody i kryteria oceniania:

Ocena ogólna ustalana jest na podstawie średniej z ocen poszczególnych form zajęciowych

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 35 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Stępowska
Prowadzący grup: Agnieszka Stępowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Zagadnienia dotyczące uprawy roślin warzywnych pod osłonami.

Wymagania wstępne i dodatkowe:

-znajomość technik pracy umysłowej, matematyki, chemii, botaniki, fizjologii roślin, genetyki i hodowli, gleboznawstwa

Znajomość podstaw propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli oraz nawożenia i żywienia roślin, fitopatologii i entomologii

Pełny opis:

Przedmiot i zakres warzywnictwa szklarniowego

• Typy osłon, technologie, gatunki

• Zasady kontroli i sterowania klimatem

• Uprawy w glebie: warunki glebowe dla upraw pod osłonami, zasady

nawożenia i nawadniania, pobieranie próbek analizy gleby i interpretacja

wyników, obliczanie dawek i ustalanie zaleceń nawozowych dla warzyw

pod osłonami, następstwo roślin

• Uprawy bezglebowe: klasyfikacja substratów, charakterystyka i

wykorzystanie, organoleptyczna ocena

• i rozpoznawanie substratów uprawowych, zasady nawożenia i

nawadniania, zasady komponowania pożywek, interpretacja wyników

analiz chemicznych.

• Nawozy i środki usprawniające produkcję pod osłonami: nawozy

dokorzeniowe i dolistne, stymulatory i regulatory wzrostu i rozwoju,

Środki poprawiające właściwości gleby , wykorzystanie trzmieli. Program

poprawy jakości plonów –kompleksowy program stosowania nawozów i

środków wspomagających wzrost i rozwój roślin

• Produkcja rozsad : metody produkcji i wyposażenie mnożarek, metody

szczepienia

• Gatunki ciepłolubne (pomidor, ogórek, papryka): wiadomości ogólne,

charakterystyka cech odmianowych, wymagania klimatyczne, metody

uprawy , przyczyny i skutki zaburzeń fizjologicznych -rozpoznawanie

objawów, wymagania jakościowe, zbiór i pakowanie

• Gatunki krótkoterminowe (sałata, rzodkiewka): wiadomości ogólne, typy

uprawne, wymagania klimatyczno-glebowe, okresy uprawy i dobór

odmian, przyczyny i skutki zaburzeń fizjologicznych -rozpoznawanie

objawów, zbiory i pakowanie

• Gatunki mało popularne (melon, kawon, pepino, warzywa liściowe itp.)

• Uprawy przyspieszone (pietruszka na natkę, szczypior, koper, ziemniaki

itp.)- ogólne zasady uprawy

• Zasady integrowanej i ekologicznej uprawy warzyw pod osłonami

Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS):

(1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 15 godz.

(2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia: 35 godz.

(3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 50 godz.

(4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 50 godz.

(5) Suma punktów ECTS: 4 ECTS

Literatura:

Literatura podstawowa:

Dobrzańska J. 2007 Ogórki pod osłonami. Hortpress Sp. z o.o.

Dobrzańska J., Dobrzański A. 1997 Papryka pod szkłem i folią. PWRiL

Stępowska A., Rogowska M. 2004. Uprawa sałaty w polu i pod osłonami. Plantpress Sp.z o.o. Stępowska A., Rogowska M. 2006. Uprawa rzodkiewki w polu i pod osłonami. Plantpress

Wysocka-Owczarek M. 2004. Zaburzenia wzrostu i rozwoju pomidora. Plantpress Sp. z o.o.

Literatura uzupełniająca:

Wszelkie dostępne materiały tematyczne.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.2.0.0-6 (2025-09-29)