Ochrona roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0203-OGR-1-4061S |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0812) Ogrodnictwo
|
Nazwa przedmiotu: | Ochrona roślin |
Jednostka: | Instytut Nauk Przyrodniczych |
Grupy: |
Ogrodnictwo, semestr IV, tryb stacjonarny |
Strona przedmiotu: | http://http:usosweb.ansb.pl/ |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
LUB
4.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest : • przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych i chorób roślin, • zapoznanie studentów z oceną szkodliwości chorób roślin, • kształcenie umiejętności rozpoznawania chorób na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach, • zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych chorób roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych. |
Pełny opis: |
zynniki wpływające na liczebność populacji ,czynniki ekologiczne, ekologia populacji, ekologia biocenozy i ekosystem oraz czynniki wpływające na rozwój choroby ,czynniki ekologiczne, ekologia epidemii. Elementy ekonomiki ochrony roślin, straty, koszty i ekonomiczna aktywność zabiegów ochrony roślin Metody ochrony roślin przed chorobami: kwarantanna roślin, metody higieniczno-agrotechniczne, odporność roślin oraz hodowla i uprawa odmian odpornych, metody mechaniczne, metody fizyczne, metody biologiczne: wykorzystywanie organizmów pożytecznych, zabiegi biotechniczne, pożyteczne organizmy, metody chemiczne – formy użytkowe i sposoby stosowania fungicydów, podejmowanie decyzji o zwalczaniu choroby, czynniki wpływające na skuteczność zabiegów, odporność choroby na środki ochrony roślin, BHP z pestycydami, ważniejsze fungicydy stosowane w Polsce, prognozowanie sygnalizacja pojawu choroby, progi szkodliwości. Problematyka ćwiczeń Treści merytoryczne Dla wszystkich omawianych chorób : znaczenie, przynależność systematyczna, roślina żywicielska, rodzaj i wielkość wyrządzanych szkód, występowanie, morfologia, biologia, zwalczanie. Omawiane gatunki będą demonstrowane na okazach żywych i w atlasach. ZAJĘCIA W TERENIE Praktyczne zastosowanie nabytych umiejętności w rozpoznawaniu chorób na plantacjach produkcyjnych: - uprawy warzyw polowych i szklarniowych, - uprawy sadownicze: sady i jagodniki, - uprawy roślin ozdobnych gruntowych i szklarniowych, szkółki roślin ozdobnych oraz na polu, sadach i szklarniach doświadczalnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na podstawie cech morfologicznych i objawów uszkodzeń. Wyjazd studyjny do gospodarstw ogrodniczych i rolniczych, parków, ogrodów botanicznych Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części "informacje o zajęciach w cyklu" |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena ogólna ustalana jest na podstawie średniej z ocen poszczególnych form zajęciowych |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-15 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 50 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Rogowska | |
Prowadzący grup: | Maria Rogowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest : • przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych szkodników roślin, • zapoznanie studentów z oceną szkodliwości szkodników roślin, • kształcenie umiejętności rozpoznawania szkodników na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach, • zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych szkodników roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych. |
|
Pełny opis: |
Opis 1. WYMAGANIA WSTĘPNE I DODATKOWE Znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych. 2. TREŚCI KSZTAŁCENIA Problematyka wykładu Treści merytoryczne Czynniki wpływające na liczebność populacji ,czynniki ekologiczne, ekologia populacji, ekologia biocenozy i ekosystem oraz czynniki wpływające na rozwój szkodnika ,czynniki ekologiczne, ekologia epidemii. Elementy ekonomiki ochrony roślin, straty, koszty i ekonomiczna aktywność zabiegów ochrony roślin Metody ochrony roślin przed szkodnikami: kwarantanna roślin, metody higieniczno-agrotechniczne, odporność roślin oraz hodowla i uprawa odmian odpornych, metody mechaniczne, metody fizyczne, metody biologiczne: wykorzystywanie organizmów pożytecznych, zabiegi biotechniczne, pożyteczne organizmy (wirusy, riketsje, bakterie, grzyby i pierwotniaki), pasożyty, drapieżce w walce ze szkodnikami, metody chemiczne – formy użytkowe i sposoby stosowania zoocydów, podejmowanie decyzji o zwalczaniu szkodników, czynniki wpływające na skuteczność zabiegów, odporność szkodników na pestycydy, BHP z pestycydami, ważniejsze pestycydy stosowane w Polsce, prognozowanie sygnalizacja pojawu szkodników, progi szkodliwości. Problematyka ćwiczeń Treści merytoryczne Dla wszystkich omawianych szkodników : znaczenie, przynależność systematyczna, roślina żywicielska, rodzaj i wielkość wyrządzanych szkód, występowanie, morfologia, biologia, zwalczanie. Omawiane gatunki będą demonstrowane na okazach żywych i w gablotach. ZAJĘCIA W TERENIE Praktyczne zastosowanie nabytych umiejętności w rozpoznawaniu szkodników na plantacjach produkcyjnych: - uprawy warzyw polowych i szklarniowych, - uprawy sadownicze: sady i jagodniki, - uprawy roślin ozdobnych gruntowych i szklarniowych, szkółki roślin ozdobnych oraz na polu, sadach i szklarniach doświadczalnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na podstawie cech morfologicznych i objawów uszkodzeń. Wyjazd studyjny do gospodarstw ogrodniczych i rolniczych, parków, ogrodów botanicznych 3. METODY DYDAKTYCZNE I POMOCE NAUKOWE Prezentacje multimedialne, filmy, okazy szkodników, atlasy szkodników. Zajęcia w terenie. Prasa fachowa (Warzywa i Owoce miękkie, Warzywa, Hasło Ogrodnicze i inne) 4. Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS): (1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 50 godz. (2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia, laboratoria, warsztaty, lektoraty.:75godz. (3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 125 godz. (4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 100 godz. (5) Suma punktów ECTS: 9 ECTS |
|
Literatura: |
LITERATURA Podstawowa Boczek J. Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. SGGW, Warszawa 1998 Zespół autorów -Szkodniki i choroby roślin warzywnych PWRiL Warszawa 1985 Zespół autorów - Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej. Rogowska M., Sobolewski J. - Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress. Kraków 2018 Uzupełniająca Choroby i szkodniki pomidora pod osłonami. Ślusarski, Nawrocka, Instytut Warzywnictwa Skierniewice Choroby i szkodniki warzyw Robak, Wiech Kraków 1998 Boczek J. – Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wydawnictwo SGGW AR |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT W
W
ĆW-P
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 50 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Rogowska | |
Prowadzący grup: | Maria Rogowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest : • przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych szkodników roślin, • zapoznanie studentów z oceną szkodliwości szkodników roślin, • kształcenie umiejętności rozpoznawania szkodników na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach, • zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych szkodników roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych. |
|
Pełny opis: |
Opis 1. WYMAGANIA WSTĘPNE I DODATKOWE Znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych. 2. TREŚCI KSZTAŁCENIA Problematyka wykładu Treści merytoryczne Czynniki wpływające na liczebność populacji ,czynniki ekologiczne, ekologia populacji, ekologia biocenozy i ekosystem oraz czynniki wpływające na rozwój szkodnika ,czynniki ekologiczne, ekologia epidemii. Elementy ekonomiki ochrony roślin, straty, koszty i ekonomiczna aktywność zabiegów ochrony roślin Metody ochrony roślin przed szkodnikami: kwarantanna roślin, metody higieniczno-agrotechniczne, odporność roślin oraz hodowla i uprawa odmian odpornych, metody mechaniczne, metody fizyczne, metody biologiczne: wykorzystywanie organizmów pożytecznych, zabiegi biotechniczne, pożyteczne organizmy (wirusy, riketsje, bakterie, grzyby i pierwotniaki), pasożyty, drapieżce w walce ze szkodnikami, metody chemiczne – formy użytkowe i sposoby stosowania zoocydów, podejmowanie decyzji o zwalczaniu szkodników, czynniki wpływające na skuteczność zabiegów, odporność szkodników na pestycydy, BHP z pestycydami, ważniejsze pestycydy stosowane w Polsce, prognozowanie sygnalizacja pojawu szkodników, progi szkodliwości. Problematyka ćwiczeń Treści merytoryczne Dla wszystkich omawianych szkodników : znaczenie, przynależność systematyczna, roślina żywicielska, rodzaj i wielkość wyrządzanych szkód, występowanie, morfologia, biologia, zwalczanie. Omawiane gatunki będą demonstrowane na okazach żywych i w gablotach. ZAJĘCIA W TERENIE Praktyczne zastosowanie nabytych umiejętności w rozpoznawaniu szkodników na plantacjach produkcyjnych: - uprawy warzyw polowych i szklarniowych, - uprawy sadownicze: sady i jagodniki, - uprawy roślin ozdobnych gruntowych i szklarniowych, szkółki roślin ozdobnych oraz na polu, sadach i szklarniach doświadczalnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na podstawie cech morfologicznych i objawów uszkodzeń. Wyjazd studyjny do gospodarstw ogrodniczych i rolniczych, parków, ogrodów botanicznych 3. METODY DYDAKTYCZNE I POMOCE NAUKOWE Prezentacje multimedialne, filmy, okazy szkodników, atlasy szkodników. Zajęcia w terenie. Prasa fachowa (Warzywa i Owoce miękkie, Warzywa, Hasło Ogrodnicze i inne) 4. Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS): (1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 50 godz. (2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia, laboratoria, warsztaty, lektoraty.:75godz. (3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 125 godz. (4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 100 godz. (5) Suma punktów ECTS: 9 ECTS |
|
Literatura: |
LITERATURA Podstawowa Boczek J. Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. SGGW, Warszawa 1998 Zespół autorów -Szkodniki i choroby roślin warzywnych PWRiL Warszawa 1985 Zespół autorów - Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej. Rogowska M., Sobolewski J. - Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress. Kraków 2018 Uzupełniająca Choroby i szkodniki pomidora pod osłonami. Ślusarski, Nawrocka, Instytut Warzywnictwa Skierniewice Choroby i szkodniki warzyw Robak, Wiech Kraków 1998 Boczek J. – Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wydawnictwo SGGW AR |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT W
ĆW-P
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 50 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Rogowska | |
Prowadzący grup: | Maria Rogowska | |
Strona przedmiotu: | http://http:usosweb.ansb.pl/ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest : • przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych szkodników roślin, • zapoznanie studentów z oceną szkodliwości szkodników roślin, • kształcenie umiejętności rozpoznawania szkodników na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach, • zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych szkodników roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych. |
|
Pełny opis: |
Opis 1. WYMAGANIA WSTĘPNE I DODATKOWE Znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych. 2. TREŚCI KSZTAŁCENIA Problematyka wykładu Treści merytoryczne Czynniki wpływające na liczebność populacji ,czynniki ekologiczne, ekologia populacji, ekologia biocenozy i ekosystem oraz czynniki wpływające na rozwój szkodnika ,czynniki ekologiczne, ekologia epidemii. Elementy ekonomiki ochrony roślin, straty, koszty i ekonomiczna aktywność zabiegów ochrony roślin Metody ochrony roślin przed szkodnikami: kwarantanna roślin, metody higieniczno-agrotechniczne, odporność roślin oraz hodowla i uprawa odmian odpornych, metody mechaniczne, metody fizyczne, metody biologiczne: wykorzystywanie organizmów pożytecznych, zabiegi biotechniczne, pożyteczne organizmy (wirusy, riketsje, bakterie, grzyby i pierwotniaki), pasożyty, drapieżce w walce ze szkodnikami, metody chemiczne – formy użytkowe i sposoby stosowania zoocydów, podejmowanie decyzji o zwalczaniu szkodników, czynniki wpływające na skuteczność zabiegów, odporność szkodników na pestycydy, BHP z pestycydami, ważniejsze pestycydy stosowane w Polsce, prognozowanie sygnalizacja pojawu szkodników, progi szkodliwości. Problematyka ćwiczeń Treści merytoryczne Dla wszystkich omawianych szkodników : znaczenie, przynależność systematyczna, roślina żywicielska, rodzaj i wielkość wyrządzanych szkód, występowanie, morfologia, biologia, zwalczanie. Omawiane gatunki będą demonstrowane na okazach żywych i w gablotach. ZAJĘCIA W TERENIE Praktyczne zastosowanie nabytych umiejętności w rozpoznawaniu szkodników na plantacjach produkcyjnych: - uprawy warzyw polowych i szklarniowych, - uprawy sadownicze: sady i jagodniki, - uprawy roślin ozdobnych gruntowych i szklarniowych, szkółki roślin ozdobnych oraz na polu, sadach i szklarniach doświadczalnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na podstawie cech morfologicznych i objawów uszkodzeń. Wyjazd studyjny do gospodarstw ogrodniczych i rolniczych, parków, ogrodów botanicznych 3. METODY DYDAKTYCZNE I POMOCE NAUKOWE Prezentacje multimedialne, filmy, okazy szkodników, atlasy szkodników. Zajęcia w terenie. Prasa fachowa (Warzywa i Owoce miękkie, Warzywa, Hasło Ogrodnicze i inne) 4. Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS): (1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 50 godz. (2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia, laboratoria, warsztaty, lektoraty.:75godz. (3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 125 godz. (4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 100 godz. (5) Suma punktów ECTS: 9 ECTS |
|
Literatura: |
LITERATURA Podstawowa Boczek J. Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. SGGW, Warszawa 1998 Zespół autorów -Szkodniki i choroby roślin warzywnych PWRiL Warszawa 1985 Zespół autorów - Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej. Rogowska M., Sobolewski J. - Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress. Kraków 2018 Uzupełniająca Choroby i szkodniki pomidora pod osłonami. Ślusarski, Nawrocka, Instytut Warzywnictwa Skierniewice Choroby i szkodniki warzyw Robak, Wiech Kraków 1998 Boczek J. – Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wydawnictwo SGGW AR |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-24 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N W
ĆW-P
W
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 50 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maria Rogowska | |
Prowadzący grup: | Maria Rogowska | |
Strona przedmiotu: | http://http:usosweb.ansb.pl/ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest : • przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych i chorób roślin, • zapoznanie studentów z oceną szkodliwości chorób roślin, • kształcenie umiejętności rozpoznawania chorób na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach, • zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych chorób roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych. Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych. |
|
Pełny opis: |
Czynniki wpływające na liczebność populacji ,czynniki ekologiczne, ekologia populacji, ekologia biocenozy i ekosystem oraz czynniki wpływające na rozwój choroby ,czynniki ekologiczne, ekologia epidemii. Elementy ekonomiki ochrony roślin, straty, koszty i ekonomiczna aktywność zabiegów ochrony roślin Metody ochrony roślin przed chorobami: kwarantanna roślin, metody higieniczno-agrotechniczne, odporność roślin oraz hodowla i uprawa odmian odpornych, metody mechaniczne, metody fizyczne, metody biologiczne: wykorzystywanie organizmów pożytecznych, zabiegi biotechniczne, pożyteczne organizmy, metody chemiczne – formy użytkowe i sposoby stosowania fungicydów, podejmowanie decyzji o zwalczaniu choroby, czynniki wpływające na skuteczność zabiegów, odporność choroby na środki ochrony roślin, BHP z pestycydami, ważniejsze fungicydy stosowane w Polsce, prognozowanie sygnalizacja pojawu choroby, progi szkodliwości. Problematyka ćwiczeń Treści merytoryczne Dla wszystkich omawianych chorób : znaczenie, przynależność systematyczna, roślina żywicielska, rodzaj i wielkość wyrządzanych szkód, występowanie, morfologia, biologia, zwalczanie. Omawiane gatunki będą demonstrowane na okazach żywych i w atlasach. ZAJĘCIA W TERENIE Praktyczne zastosowanie nabytych umiejętności w rozpoznawaniu chorób na plantacjach produkcyjnych: - uprawy warzyw polowych i szklarniowych, - uprawy sadownicze: sady i jagodniki, - uprawy roślin ozdobnych gruntowych i szklarniowych, szkółki roślin ozdobnych oraz na polu, sadach i szklarniach doświadczalnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na podstawie cech morfologicznych i objawów uszkodzeń. Wyjazd studyjny do gospodarstw ogrodniczych i rolniczych, parków, ogrodów botanicznych Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części "informacje o zajęciach w cyklu") Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS): (1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 50 godz. (2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia, laboratoria, warsztaty, lektoraty.:75godz. (3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 125 godz. (4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 100 godz. (5) Suma punktów ECTS: 9 ECTS |
|
Literatura: |
Podstawowa Borecki Z. - Nauka o chorobach roślin. Podręcznik dla studentów akademii rolniczych PWRiL, Warszawa, 1987 Zespół autorów -Szkodniki i choroby roślin warzywnych PWRiL Warszawa 1985 Zespół autorów - Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej. Rogowska M., Sobolewski J. - Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress. Kraków 2018 Uzupełniająca Choroby i szkodniki pomidora pod osłonami. Ślusarski, Nawrocka, Instytut Warzywnictwa Skierniewice Choroby i szkodniki warzyw Robak, Wiech Kraków 1998 |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".