"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ochrona roślin

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0203-OGR-1-4061S
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0812) Ogrodnictwo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Ochrona roślin
Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych
Grupy: Ogrodnictwo, semestr IV, tryb stacjonarny
Strona przedmiotu: http://http:usosweb.ansb.pl/
Punkty ECTS i inne: 6.00 LUB 4.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest :

• przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych i chorób roślin,

• zapoznanie studentów z oceną szkodliwości chorób roślin,

• kształcenie umiejętności rozpoznawania chorób na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach,

• zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych chorób roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych.

Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych.

Pełny opis:

zynniki wpływające na liczebność populacji ,czynniki ekologiczne, ekologia populacji, ekologia biocenozy i ekosystem oraz czynniki wpływające na rozwój choroby ,czynniki ekologiczne, ekologia epidemii.

Elementy ekonomiki ochrony roślin, straty, koszty i ekonomiczna aktywność zabiegów ochrony roślin

Metody ochrony roślin przed chorobami: kwarantanna roślin, metody higieniczno-agrotechniczne, odporność roślin oraz hodowla i uprawa odmian odpornych, metody mechaniczne, metody fizyczne, metody biologiczne: wykorzystywanie organizmów pożytecznych, zabiegi biotechniczne, pożyteczne organizmy, metody chemiczne – formy użytkowe i sposoby stosowania fungicydów, podejmowanie decyzji o zwalczaniu choroby, czynniki wpływające na skuteczność zabiegów, odporność choroby na środki ochrony roślin, BHP z pestycydami, ważniejsze fungicydy stosowane w Polsce, prognozowanie sygnalizacja pojawu choroby, progi szkodliwości.

Problematyka ćwiczeń

Treści merytoryczne

Dla wszystkich omawianych chorób : znaczenie, przynależność systematyczna, roślina żywicielska, rodzaj i wielkość wyrządzanych szkód, występowanie, morfologia, biologia, zwalczanie.

Omawiane gatunki będą demonstrowane na okazach żywych i w atlasach.

ZAJĘCIA W TERENIE

Praktyczne zastosowanie nabytych umiejętności w rozpoznawaniu chorób na plantacjach produkcyjnych:

- uprawy warzyw polowych i szklarniowych,

- uprawy sadownicze: sady i jagodniki,

- uprawy roślin ozdobnych gruntowych i szklarniowych, szkółki roślin ozdobnych oraz na polu, sadach i szklarniach doświadczalnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na podstawie cech morfologicznych i objawów uszkodzeń.

Wyjazd studyjny do gospodarstw ogrodniczych i rolniczych, parków, ogrodów botanicznych

Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części "informacje o zajęciach w cyklu"

Metody i kryteria oceniania:

Ocena ogólna ustalana jest na podstawie średniej z ocen poszczególnych form zajęciowych

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-15 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 50 godzin więcej informacji
Wykład, 25 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maria Rogowska
Prowadzący grup: Maria Rogowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest :

• przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych szkodników roślin,

• zapoznanie studentów z oceną szkodliwości szkodników roślin,

• kształcenie umiejętności rozpoznawania szkodników na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach,

• zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych szkodników roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych.

Pełny opis:

Opis

1. WYMAGANIA WSTĘPNE I DODATKOWE

Znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych.

2. TREŚCI KSZTAŁCENIA

Problematyka wykładu

Treści merytoryczne

Czynniki wpływające na liczebność populacji ,czynniki ekologiczne, ekologia populacji, ekologia biocenozy i ekosystem oraz czynniki wpływające na rozwój szkodnika ,czynniki ekologiczne, ekologia epidemii.

Elementy ekonomiki ochrony roślin, straty, koszty i ekonomiczna aktywność zabiegów ochrony roślin

Metody ochrony roślin przed szkodnikami: kwarantanna roślin, metody higieniczno-agrotechniczne, odporność roślin oraz hodowla i uprawa odmian odpornych, metody mechaniczne, metody fizyczne, metody biologiczne: wykorzystywanie organizmów pożytecznych, zabiegi biotechniczne, pożyteczne organizmy (wirusy, riketsje, bakterie, grzyby i pierwotniaki), pasożyty, drapieżce w walce ze szkodnikami, metody chemiczne – formy użytkowe i sposoby stosowania zoocydów, podejmowanie decyzji o zwalczaniu szkodników, czynniki wpływające na skuteczność zabiegów, odporność szkodników na pestycydy, BHP z pestycydami, ważniejsze pestycydy stosowane w Polsce, prognozowanie sygnalizacja pojawu szkodników, progi szkodliwości.

Problematyka ćwiczeń

Treści merytoryczne

Dla wszystkich omawianych szkodników : znaczenie, przynależność systematyczna, roślina żywicielska, rodzaj i wielkość wyrządzanych szkód, występowanie, morfologia, biologia, zwalczanie.

Omawiane gatunki będą demonstrowane na okazach żywych i w gablotach.

ZAJĘCIA W TERENIE

Praktyczne zastosowanie nabytych umiejętności w rozpoznawaniu szkodników na plantacjach produkcyjnych:

- uprawy warzyw polowych i szklarniowych,

- uprawy sadownicze: sady i jagodniki,

- uprawy roślin ozdobnych gruntowych i szklarniowych, szkółki roślin ozdobnych oraz na polu, sadach i szklarniach doświadczalnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na podstawie cech morfologicznych i objawów uszkodzeń.

Wyjazd studyjny do gospodarstw ogrodniczych i rolniczych, parków, ogrodów botanicznych

3. METODY DYDAKTYCZNE I POMOCE NAUKOWE

Prezentacje multimedialne, filmy, okazy szkodników, atlasy szkodników. Zajęcia w terenie.

Prasa fachowa (Warzywa i Owoce miękkie, Warzywa, Hasło Ogrodnicze i inne)

4. Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS):

(1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 50 godz.

(2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia, laboratoria, warsztaty, lektoraty.:75godz.

(3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 125 godz.

(4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 100 godz.

(5) Suma punktów ECTS: 9 ECTS

Literatura:

LITERATURA

Podstawowa

Boczek J. Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. SGGW, Warszawa 1998

Zespół autorów -Szkodniki i choroby roślin warzywnych PWRiL Warszawa 1985

Zespół autorów - Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej.

Rogowska M., Sobolewski J. - Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress. Kraków 2018

Uzupełniająca

Choroby i szkodniki pomidora pod osłonami. Ślusarski, Nawrocka, Instytut Warzywnictwa Skierniewice

Choroby i szkodniki warzyw Robak, Wiech Kraków 1998

Boczek J. – Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wydawnictwo SGGW AR

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 50 godzin więcej informacji
Wykład, 25 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maria Rogowska
Prowadzący grup: Maria Rogowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest :

• przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych szkodników roślin,

• zapoznanie studentów z oceną szkodliwości szkodników roślin,

• kształcenie umiejętności rozpoznawania szkodników na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach,

• zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych szkodników roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych.

Pełny opis:

Opis

1. WYMAGANIA WSTĘPNE I DODATKOWE

Znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych.

2. TREŚCI KSZTAŁCENIA

Problematyka wykładu

Treści merytoryczne

Czynniki wpływające na liczebność populacji ,czynniki ekologiczne, ekologia populacji, ekologia biocenozy i ekosystem oraz czynniki wpływające na rozwój szkodnika ,czynniki ekologiczne, ekologia epidemii.

Elementy ekonomiki ochrony roślin, straty, koszty i ekonomiczna aktywność zabiegów ochrony roślin

Metody ochrony roślin przed szkodnikami: kwarantanna roślin, metody higieniczno-agrotechniczne, odporność roślin oraz hodowla i uprawa odmian odpornych, metody mechaniczne, metody fizyczne, metody biologiczne: wykorzystywanie organizmów pożytecznych, zabiegi biotechniczne, pożyteczne organizmy (wirusy, riketsje, bakterie, grzyby i pierwotniaki), pasożyty, drapieżce w walce ze szkodnikami, metody chemiczne – formy użytkowe i sposoby stosowania zoocydów, podejmowanie decyzji o zwalczaniu szkodników, czynniki wpływające na skuteczność zabiegów, odporność szkodników na pestycydy, BHP z pestycydami, ważniejsze pestycydy stosowane w Polsce, prognozowanie sygnalizacja pojawu szkodników, progi szkodliwości.

Problematyka ćwiczeń

Treści merytoryczne

Dla wszystkich omawianych szkodników : znaczenie, przynależność systematyczna, roślina żywicielska, rodzaj i wielkość wyrządzanych szkód, występowanie, morfologia, biologia, zwalczanie.

Omawiane gatunki będą demonstrowane na okazach żywych i w gablotach.

ZAJĘCIA W TERENIE

Praktyczne zastosowanie nabytych umiejętności w rozpoznawaniu szkodników na plantacjach produkcyjnych:

- uprawy warzyw polowych i szklarniowych,

- uprawy sadownicze: sady i jagodniki,

- uprawy roślin ozdobnych gruntowych i szklarniowych, szkółki roślin ozdobnych oraz na polu, sadach i szklarniach doświadczalnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na podstawie cech morfologicznych i objawów uszkodzeń.

Wyjazd studyjny do gospodarstw ogrodniczych i rolniczych, parków, ogrodów botanicznych

3. METODY DYDAKTYCZNE I POMOCE NAUKOWE

Prezentacje multimedialne, filmy, okazy szkodników, atlasy szkodników. Zajęcia w terenie.

Prasa fachowa (Warzywa i Owoce miękkie, Warzywa, Hasło Ogrodnicze i inne)

4. Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS):

(1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 50 godz.

(2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia, laboratoria, warsztaty, lektoraty.:75godz.

(3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 125 godz.

(4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 100 godz.

(5) Suma punktów ECTS: 9 ECTS

Literatura:

LITERATURA

Podstawowa

Boczek J. Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. SGGW, Warszawa 1998

Zespół autorów -Szkodniki i choroby roślin warzywnych PWRiL Warszawa 1985

Zespół autorów - Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej.

Rogowska M., Sobolewski J. - Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress. Kraków 2018

Uzupełniająca

Choroby i szkodniki pomidora pod osłonami. Ślusarski, Nawrocka, Instytut Warzywnictwa Skierniewice

Choroby i szkodniki warzyw Robak, Wiech Kraków 1998

Boczek J. – Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wydawnictwo SGGW AR

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 50 godzin więcej informacji
Wykład, 25 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maria Rogowska
Prowadzący grup: Maria Rogowska
Strona przedmiotu: http://http:usosweb.ansb.pl/
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest :

• przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych szkodników roślin,

• zapoznanie studentów z oceną szkodliwości szkodników roślin,

• kształcenie umiejętności rozpoznawania szkodników na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach,

• zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych szkodników roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych.

Pełny opis:

Opis

1. WYMAGANIA WSTĘPNE I DODATKOWE

Znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych.

2. TREŚCI KSZTAŁCENIA

Problematyka wykładu

Treści merytoryczne

Czynniki wpływające na liczebność populacji ,czynniki ekologiczne, ekologia populacji, ekologia biocenozy i ekosystem oraz czynniki wpływające na rozwój szkodnika ,czynniki ekologiczne, ekologia epidemii.

Elementy ekonomiki ochrony roślin, straty, koszty i ekonomiczna aktywność zabiegów ochrony roślin

Metody ochrony roślin przed szkodnikami: kwarantanna roślin, metody higieniczno-agrotechniczne, odporność roślin oraz hodowla i uprawa odmian odpornych, metody mechaniczne, metody fizyczne, metody biologiczne: wykorzystywanie organizmów pożytecznych, zabiegi biotechniczne, pożyteczne organizmy (wirusy, riketsje, bakterie, grzyby i pierwotniaki), pasożyty, drapieżce w walce ze szkodnikami, metody chemiczne – formy użytkowe i sposoby stosowania zoocydów, podejmowanie decyzji o zwalczaniu szkodników, czynniki wpływające na skuteczność zabiegów, odporność szkodników na pestycydy, BHP z pestycydami, ważniejsze pestycydy stosowane w Polsce, prognozowanie sygnalizacja pojawu szkodników, progi szkodliwości.

Problematyka ćwiczeń

Treści merytoryczne

Dla wszystkich omawianych szkodników : znaczenie, przynależność systematyczna, roślina żywicielska, rodzaj i wielkość wyrządzanych szkód, występowanie, morfologia, biologia, zwalczanie.

Omawiane gatunki będą demonstrowane na okazach żywych i w gablotach.

ZAJĘCIA W TERENIE

Praktyczne zastosowanie nabytych umiejętności w rozpoznawaniu szkodników na plantacjach produkcyjnych:

- uprawy warzyw polowych i szklarniowych,

- uprawy sadownicze: sady i jagodniki,

- uprawy roślin ozdobnych gruntowych i szklarniowych, szkółki roślin ozdobnych oraz na polu, sadach i szklarniach doświadczalnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na podstawie cech morfologicznych i objawów uszkodzeń.

Wyjazd studyjny do gospodarstw ogrodniczych i rolniczych, parków, ogrodów botanicznych

3. METODY DYDAKTYCZNE I POMOCE NAUKOWE

Prezentacje multimedialne, filmy, okazy szkodników, atlasy szkodników. Zajęcia w terenie.

Prasa fachowa (Warzywa i Owoce miękkie, Warzywa, Hasło Ogrodnicze i inne)

4. Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS):

(1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 50 godz.

(2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia, laboratoria, warsztaty, lektoraty.:75godz.

(3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 125 godz.

(4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 100 godz.

(5) Suma punktów ECTS: 9 ECTS

Literatura:

LITERATURA

Podstawowa

Boczek J. Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wyd. SGGW, Warszawa 1998

Zespół autorów -Szkodniki i choroby roślin warzywnych PWRiL Warszawa 1985

Zespół autorów - Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej.

Rogowska M., Sobolewski J. - Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress. Kraków 2018

Uzupełniająca

Choroby i szkodniki pomidora pod osłonami. Ślusarski, Nawrocka, Instytut Warzywnictwa Skierniewice

Choroby i szkodniki warzyw Robak, Wiech Kraków 1998

Boczek J. – Nauka o szkodnikach roślin uprawnych. Wydawnictwo SGGW AR

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-02-24 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 50 godzin więcej informacji
Wykład, 25 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Maria Rogowska
Prowadzący grup: Maria Rogowska
Strona przedmiotu: http://http:usosweb.ansb.pl/
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest :

• przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu morfologii i biologii najważniejszych i chorób roślin,

• zapoznanie studentów z oceną szkodliwości chorób roślin,

• kształcenie umiejętności rozpoznawania chorób na podstawie cech morfologicznych wybranych gatunków oraz objawów występujących na roślinach,

• zapoznanie studentów z metodami zapobiegania i zwalczania najważniejszych chorób roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych.

Wymagania wstępne i dodatkowe: znajomość podstawowej wiedzy z obszaru nauk przyrodniczych.

Pełny opis:

Czynniki wpływające na liczebność populacji ,czynniki ekologiczne, ekologia populacji, ekologia biocenozy i ekosystem oraz czynniki wpływające na rozwój choroby ,czynniki ekologiczne, ekologia epidemii.

Elementy ekonomiki ochrony roślin, straty, koszty i ekonomiczna aktywność zabiegów ochrony roślin

Metody ochrony roślin przed chorobami: kwarantanna roślin, metody higieniczno-agrotechniczne, odporność roślin oraz hodowla i uprawa odmian odpornych, metody mechaniczne, metody fizyczne, metody biologiczne: wykorzystywanie organizmów pożytecznych, zabiegi biotechniczne, pożyteczne organizmy, metody chemiczne – formy użytkowe i sposoby stosowania fungicydów, podejmowanie decyzji o zwalczaniu choroby, czynniki wpływające na skuteczność zabiegów, odporność choroby na środki ochrony roślin, BHP z pestycydami, ważniejsze fungicydy stosowane w Polsce, prognozowanie sygnalizacja pojawu choroby, progi szkodliwości.

Problematyka ćwiczeń

Treści merytoryczne

Dla wszystkich omawianych chorób : znaczenie, przynależność systematyczna, roślina żywicielska, rodzaj i wielkość wyrządzanych szkód, występowanie, morfologia, biologia, zwalczanie.

Omawiane gatunki będą demonstrowane na okazach żywych i w atlasach.

ZAJĘCIA W TERENIE

Praktyczne zastosowanie nabytych umiejętności w rozpoznawaniu chorób na plantacjach produkcyjnych:

- uprawy warzyw polowych i szklarniowych,

- uprawy sadownicze: sady i jagodniki,

- uprawy roślin ozdobnych gruntowych i szklarniowych, szkółki roślin ozdobnych oraz na polu, sadach i szklarniach doświadczalnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, na podstawie cech morfologicznych i objawów uszkodzeń.

Wyjazd studyjny do gospodarstw ogrodniczych i rolniczych, parków, ogrodów botanicznych

Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów, szczegółowe treści kształcenia znajdują się w części "informacje o zajęciach w cyklu")

Nakład pracy studenta (bilans godzin i punktów ECTS):

(1) Udział w zajęciach teoretycznych – wykłady: 50 godz.

(2) Udział w zajęciach praktycznych – ćwiczenia, laboratoria, warsztaty, lektoraty.:75godz.

(3) Łącznie zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela akademickiego (1+2): 125 godz.

(4) Praca własna studenta, w tym konsultacje (PWS): 100 godz.

(5) Suma punktów ECTS: 9 ECTS

Literatura:

Podstawowa

Borecki Z. - Nauka o chorobach roślin. Podręcznik dla studentów akademii rolniczych PWRiL, Warszawa, 1987

Zespół autorów -Szkodniki i choroby roślin warzywnych PWRiL Warszawa 1985

Zespół autorów - Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej.

Rogowska M., Sobolewski J. - Choroby i szkodniki warzyw. Plantpress. Kraków 2018

Uzupełniająca

Choroby i szkodniki pomidora pod osłonami. Ślusarski, Nawrocka, Instytut Warzywnictwa Skierniewice

Choroby i szkodniki warzyw Robak, Wiech Kraków 1998

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)