Warzywnictwo gruntowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0203-OGR-1-4051S |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0812) Ogrodnictwo
|
Nazwa przedmiotu: | Warzywnictwo gruntowe |
Jednostka: | Instytut Nauk Przyrodniczych |
Grupy: |
Ogrodnictwo, semestr IV, tryb stacjonarny |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot Warzywnictwo gruntowe realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń, w tym także praktycznych. Tematyka zajęć obejmuje zakres wiedzy dotyczący poznania przedmiotu jako kierunku produkcji rolnej, jej znaczenia dla gospodarki kraju i produkcji żywności oraz strukturę krajowej produkcji warzyw gruntowych, kierunki jej rozwoju i trendy rynkowe. Przedstawia też wpływ czynników środowiska na rozwój roślin oraz ich znaczenie dla uprawy warzyw gruntowych. Omawia także nowoczesne technologie uprawy warzyw gruntowych i stosowane środki produkcji (nowe narzędzia i techniki) oraz trendy i kierunki rozwoju, znaczenie jakości plonu i certyfikacji w produkcji i obrocie warzywami, a także znaczenie technik stosowanych w produkcji dla środowiska przyrodniczego i rozwoju obszarów wiejskich. |
Pełny opis: |
1.Wymagania wstępne i dodatkowe Posiadanie wiedzy z zakresu przedmiotów ogólnych: chemii nieorganicznej i organicznej, botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa, mikrobiologii oraz zawodowych: propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli i nawożenia roślin, podstaw genetyki i hodowli roślin. 2. Treści kształcenia Warzywnictwo gruntowe - zakres realizowanej tematyki (50 h). Wykłady (13 h) : stan produkcji warzyw, tendencje i kierunki rozwoju w kraju, UE oraz skali światowej oraz typy produkcji warzyw i ich aspekty ekonomiczne. Systematyka botaniczna gatunków warzyw, ich pokrewieństwo, znaczenie czynników środowiska i ich oddziaływanie na rozwój roślin, plonowanie i jakość plonów oraz możliwość ich kontroli. Rejonizacja upraw, przyrodnicze podstawy zmianowania i płodozmianu oraz ich stosowanie w uprawie warzyw, wymagania pokarmowe i nawożenie roślin warzywnych. Stosowany materiał rozmnożeniowy i produkcja rozsady, przygotowanie pola, sposoby i terminy siewu i sadzenia, zabiegi pielęgnacyjne i nawadnianie upraw, a także przyspieszanie uprawy warzyw, dojrzewanie i zbiór, terminy i techniki zbioru, obróbki pozbiorczej, przygotowanie do obrotu, normy jakościowe warzyw stosowane w obrocie. Szczegółowa uprawa (45 gatunków)-dla każdego gatunku: przynależność do rodzin botanicznych i grup użytkowych, pochodzenie, opis botaniczny, części użytkowe, wartość biologiczna i użytkowa, znaczenie gatunku. Technologie uprawy poszczególnych gatunków: wymagania klimatyczno-glebowe, stanowisko w zmianowaniu i nawożenie, terminy i metody uprawy, zabiegi pielęgnacyjne, zbiór i przygotowanie do obrotu. Omawiane główne gatunki w ramach grup użytkowych: cebulowych, kapustnych, korzeniowych, rzepowatych, psiankowatych, dyniowatych, strączkowych, liściowych, wieloletnich i różnych. Ćwiczenia (37 h):Wartość odżywcza i biologiczna gatunków warzyw, znaczenie w żywieniu, krajowe spożycie, jego struktura i tendencje, kierunki użytkowania i zagospodarowania produkcji. Materiał siewny i rozmnożeniowy poznanie i charakterystyka nasion poszczególnych gatunków, jakość nasion, wymagania termiczne, identyfikacja materiału siewnego, ocena zdolności kiełkowania- ćw. praktyczne. Produkcja rozsady, stosowane podłoża i pojemniki. Cechy morfologiczne siewek poszczególnych gatunków, dobór technik produkcji i terminów uprawy. Obliczenia zapotrzebowania materiałów do produkcji rozsady, powierzchni pod osłonami i w gruncie oraz nasion do siewów bezpośrednich w polu - ćwiczenia praktyczne. Planowanie uprawy- następstwo roślin i miejsce w płodozmianie. Konstrukcja płodozmianów i ich weryfikacja, bilans materii organicznej w glebie. Potrzeby pokarmowe i nawozowe warzyw, wykorzystanie analizy gleby i opracowanie programu nawożenia-ćwiczenia praktyczne. Zabiegi pielęgnacyjne, odchwaszczanie i nawadnianie, zabiegi specyficzne, przyspieszanie plonowania, stosowane środki i metody. Typy uprawne i odmiany poszczególnych gatunków, wczesność, odporność na choroby i warunki uprawy oraz warunki środowiskowe, przydatność do różnych kierunków użytkowania i terminów uprawy. 3. Metody dydaktyczne i pomoce naukowe Wykłady i ćwiczenia z użyciem prezentacji multimedialnych. Ćwiczenia: - identyfikacja materiału siewnego warzyw - przedstawienie próbek materiału siewnego omawianych gatunków warzyw (zajęcia kontaktowe - próbki realne; zajęcia zdalne -fotografie) - ocena jakości materiału siewnego - ćwiczenia laboratoryjne (próby nasion i sprzęt laboratoryjny), zajęcia kontaktowe - wykonanie testu i ocena przez studentów; zajęcia zdalne - ocena na podstawie dokumentacji fotograficznej - prezentacja próbek nasion poddanych zabiegom fizyko-chemicznym, zwiększającym odporność na choroby i szkodniki oraz ułatwiającym precyzyjny siew -zajęcia kontaktowe (dostępne realne próbki), zajęcia zdalne fotografie próbek nasion - pokaz różnych typów pojemników stosowanych w produkcji rozsady (zajęcia kontaktowe - próbki demonstracyjne różnych rodzajów doniczek i palet rozsadowych; zajęcia zdalne - pokaz multimedialny - pokaz różnych rodzajów folii i włóknin stosowanych w przyspieszonej uprawie warzyw (zajęcia kontaktowe -próbki demonstracyjne, zajęcia zdalne - pokaz multimedialny) |
Literatura: |
Literatura podstawowa przedmiotu: - Knaflewski M.(praca zbiorowa): Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Poznań 2007 - Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo UWP Wrocław , 2007 - Kołota E., Biesiada A., Adamczewska-Sowińska K., Krężel J.: Systematyka, biologia i cechy odmianowe roślin warzywnych. Wydawnictwo UWP Wrocław, 2008 - Kunicki A., Sękara A., Kalisz A., Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa ogólnego dla studentów Akademii Rolniczych. Kraków 2006 - Wierzbicka B., Martyniak-Przybyszewska B.: Biologia i odmianoznawstwo roślin warzywnych, Wyd.UWM Olsztyn 2007 - Breś W., Golcz A., Komosa A., Kozik E., Tyksiński W.: Nawożenie Roślin Ogrodniczych. Wyd. AR Poznań 2003 Literatura uzupełniająca przedmiotu: - Sady A.: Nawożenie warzyw polowych. Plantpress, Kraków 2005 - Kaniszewski S.: Nawadnianie Warzyw polowych, Plantpress, Kraków 2005 - Lista odmian roślin warzywnych wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce. COBORU Słupia Wielka, 2020 - https://www.kowr.gov.pl/uploads/rynek-warzyw-w polsce-215.pdf - https://cdr.gov.pl/images/wydawnictwa/210/210-UPRAWA-WARZYW-METODAMI-EKOLOGICZNYMI-NA-ROZNYCH-TYPACH-SCIOLEK.pdf |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA Student posiada teoretyczną wiedzę i praktyczną znajomość: - podstaw warzywnictwa jako dziedziny wiedzy i kierunku produkcji rolnej oraz znaczenia tej produkcji dla gospodarki kraju i bezpieczeństwa żywnościowego - struktury krajowej produkcji warzyw gruntowych, kierunków jej rozwoju i trendów rynkowych - wiedzę nt. oddziaływania czynników środowiskowych na rozwój roślin i ich znaczenia dla stosowanych technologii uprawy warzyw gruntowych - nowoczesnych technologii uprawy warzyw gruntowych i stosowanych środków produkcji (nowe narzędzia i techniki) w produkcji i obrocie warzywami. - znaczenia technik stosowanych w produkcji warzyw dla środowiska przyrodniczego i rozwoju obszarów wiejskich. UMIEJĘTNOŚCI Student posiada umiejętność: - planowania i dostosowania produkcji do określonych warunków środowiska, tendencji i możliwości rynkowych oraz jest zorientowany na unowocześnianie produkcji warzyw w kierunku rozwoju technologii przyjaznych człowiekowi i środowisku. - planowania gospodarki płodozmianowej i programu nawożenia wg. wyników analizy gleby i wymagań gatunków, doboru metod uprawy, środków i terminów produkcji, właściwego wykonania zabiegów uprawowych, gwarantujących wysokiej jakości plon i ochronę środowiska w towarowej i amatorskiej uprawie warzyw. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - student jest gotów do organizacji i prowadzenia produkcji warzyw z należytą dbałością o jakość plonu i jego wartość żywieniową, przy równoczesnej dbałości o ochronę środowiska i bezpieczeństwo osób zatrudnionych w procesie produkcji oraz mieszkających na terenach rolniczych - wykazuje umiejętność pracy w grupie oraz kierowania zespołem ludzi realizujących określone zadania w produkcji warzyw oraz potrafi rozstrzygać problemy związane ze społecznym odbiorem chemizacji i utechnicznienia produkcji warzyw. - ma świadomość potrzeby uzupełniania wiedzy i samokształcenia w zakresie stosowania i wykorzystania najnowszych osiągnięć dotyczących produkcji warzywniczej. - posiada znajomość uwarunkowań ekonomiczno-prawnych dotyczących prowadzenia produkcji warzyw i współpracy w ramach grup producenckich. |
Metody i kryteria oceniania: |
WIEDZA - zaliczenie wykładów-egzamin pisemny lub ustny (po zaliczeniu ćwiczeń), prowadzony na Uczelni (zajęcia kontaktowe) lub w formie arkuszy z pytaniami, wysyłanych na adres studenta w przypadku zajęć zdalnych. - zaliczenie ćwiczeń - wykonanie 2-ch sprawdzianów pisemnych (1. z części ogólnej, 2. z części szczegółowej uprawy), realizowanych w sposób podany dla zaliczenia wykładów oraz ocena zadań indywidualnych dla każdego studenta UMIEJĘTNOŚCI Ocena wykonanych zadań indywidualnych i zespołowych: - określenie gatunku warzyw na podstawie wyglądu próby materiału siewnego nasion-zajęcia kontaktowe lub zdjęcia materiału siewnego- nauczanie zdalne; - ocena jakości materiału siewnego warzyw - ocena zdolności i energii kiełkowania nasion różnych gatunków warzyw (wykonanie testu przez studenta - zajęcia kontaktowe, lub na podstawie przesłanych zdjęć - nauczanie zdalne) - planowanie w produkcji warzyw: obliczenie ilości potrzebnych materiałów do produkcji rozsady, układanie płodozmianu, nawożenie z zastosowaniem analizy chemicznej gleby i obliczenie potrzebnej ilości nawozów i ustalenia terminów ich stosowania dla podanego gatunku warzyw i wyniku analizy gleby (dane do wykonania zadań podawane są dla każdego studenta bezpośrednio na zajęciach kontaktowych lub wysyłane na adres internetowy studenta - zajęcia zdalne). KOMPETENCJE SPOŁECZNE - Ocenie podlega aktywność studenta na zajęciach (też terminowość wykonania przydzielonych zadań oraz sposób ich opracowania. Sposób obliczania oceny końcowej Ocena arkusza egzaminacyjnego (wykłady) i sprawdzianów (ćwiczenia): - prawidłowe, pełne odpowiedzi na pytania: 90% i >- bardzo dobry (5); 80% i >- dobry plus (4,5); 70% i>- dobry (4,0); 60% i>- dostateczny plus(3,5); 55% i>- dostateczny (3,0); <55% - niedostateczny (2) Ćwiczenia - uwzględnione oceny za otrzymane opracowania zadań. W ocenie uwzględnia się prawidłowość wyniku, sposób opracowania i termin przysłania. Przy realizacji zadań w wyznaczonym terminie, w przypadku błędów w obliczeniach, możliwa jest poprawa zadania. Zaliczenie ćwiczeń- średnia ocena z wykonanych sprawdzianów i zadań. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-15 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 37 godzin
Wykład, 13 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Babik | |
Prowadzący grup: | Irena Babik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN W
ĆW-P
ĆW-P
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 37 godzin
Wykład, 13 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Irena Babik | |
Prowadzący grup: | Irena Babik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
1.Wymagania wstępne i dodatkowe Posiadanie wiedzy z zakresu przedmiotów ogólnych: chemii nieorganicznej i organicznej, botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa, mikrobiologii oraz zawodowych: propedeutyki produkcji roślinnej, agrometeorologii, uprawy roli i nawożenia roślin, podstaw genetyki i hodowli roślin. 2. Treści kształcenia Warzywnictwo gruntowe - zakres realizowanej tematyki (50 h). Wykłady (13 h) : stan produkcji warzyw, tendencje i kierunki rozwoju w kraju, UE oraz skali światowej oraz typy produkcji warzyw i ich aspekty ekonomiczne. Systematyka botaniczna gatunków warzyw, ich pokrewieństwo, znaczenie czynników środowiska i ich oddziaływanie na rozwój roślin, plonowanie i jakość plonów oraz możliwość ich kontroli. Rejonizacja upraw, przyrodnicze podstawy zmianowania i płodozmianu oraz ich stosowanie w uprawie warzyw, wymagania pokarmowe i nawożenie roślin warzywnych. Stosowany materiał rozmnożeniowy i produkcja rozsady, przygotowanie pola, sposoby i terminy siewu i sadzenia, zabiegi pielęgnacyjne i nawadnianie upraw, a także przyspieszanie uprawy warzyw, dojrzewanie i zbiór, terminy i techniki zbioru, obróbki pozbiorczej, przygotowanie do obrotu, normy jakościowe warzyw stosowane w obrocie. Szczegółowa uprawa (45 gatunków)-dla każdego gatunku: przynależność do rodzin botanicznych i grup użytkowych, pochodzenie, opis botaniczny, części użytkowe, wartość biologiczna i użytkowa, znaczenie gatunku. Technologie uprawy poszczególnych gatunków: wymagania klimatyczno-glebowe, stanowisko w zmianowaniu i nawożenie, terminy i metody uprawy, zabiegi pielęgnacyjne, zbiór i przygotowanie do obrotu. Omawiane główne gatunki w ramach grup użytkowych: cebulowych, kapustnych, korzeniowych, rzepowatych, psiankowatych, dyniowatych, strączkowych, liściowych, wieloletnich i różnych. Ćwiczenia (37 h):Wartość odżywcza i biologiczna gatunków warzyw, znaczenie w żywieniu, krajowe spożycie, jego struktura i tendencje, kierunki użytkowania i zagospodarowania produkcji. Materiał siewny i rozmnożeniowy poznanie i charakterystyka nasion poszczególnych gatunków, jakość nasion, wymagania termiczne, identyfikacja materiału siewnego, ocena zdolności kiełkowania- ćw. praktyczne. Produkcja rozsady, stosowane podłoża i pojemniki. Cechy morfologiczne siewek poszczególnych gatunków, dobór technik produkcji i terminów uprawy. Obliczenia zapotrzebowania materiałów do produkcji rozsady, powierzchni pod osłonami i w gruncie oraz nasion do siewów bezpośrednich w polu - ćwiczenia praktyczne. Planowanie uprawy- następstwo roślin i miejsce w płodozmianie. Konstrukcja płodozmianów i ich weryfikacja, bilans materii organicznej w glebie. Potrzeby pokarmowe i nawozowe warzyw, wykorzystanie analizy gleby i opracowanie programu nawożenia-ćwiczenia praktyczne. Zabiegi pielęgnacyjne, odchwaszczanie i nawadnianie, zabiegi specyficzne, przyspieszanie plonowania, stosowane środki i metody. Typy uprawne i odmiany poszczególnych gatunków, wczesność, odporność na choroby i warunki uprawy oraz warunki środowiskowe, przydatność do różnych kierunków użytkowania i terminów uprawy. 3. Metody dydaktyczne i pomoce naukowe Wykłady i ćwiczenia z użyciem prezentacji multimedialnych. Ćwiczenia: - identyfikacja materiału siewnego warzyw - przedstawienie próbek materiału siewnego omawianych gatunków warzyw (zajęcia kontaktowe - próbki realne; zajęcia zdalne -fotografie) - ocena jakości materiału siewnego - ćwiczenia laboratoryjne (próby nasion i sprzęt laboratoryjny), zajęcia kontaktowe - wykonanie testu i ocena przez studentów; zajęcia zdalne - ocena na podstawie dokumentacji fotograficznej - prezentacja próbek nasion poddanych zabiegom fizyko-chemicznym, zwiększającym odporność na choroby i szkodniki oraz ułatwiającym precyzyjny siew -zajęcia kontaktowe (dostępne realne próbki), zajęcia zdalne fotografie próbek nasion - pokaz różnych typów pojemników stosowanych w produkcji rozsady (zajęcia kontaktowe - próbki demonstracyjne różnych rodzajów doniczek i palet rozsadowych; zajęcia zdalne - pokaz multimedialny - pokaz różnych rodzajów folii i włóknin stosowanych w przyspieszonej uprawie warzyw (zajęcia kontaktowe -próbki demonstracyjne, zajęcia zdalne - pokaz multimedialny) |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa przedmiotu: - Knaflewski M.(praca zbiorowa): Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Poznań 2007 - Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo UWP Wrocław , 2007 - Kołota E., Biesiada A., Adamczewska-Sowińska K., Krężel J.: Systematyka, biologia i cechy odmianowe roślin warzywnych. Wydawnictwo UWP Wrocław, 2008 - Kunicki A., Sękara A., Kalisz A., Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa ogólnego dla studentów Akademii Rolniczych. Kraków 2006 - Wierzbicka B., Martyniak-Przybyszewska B.: Biologia i odmianoznawstwo roślin warzywnych, Wyd.UWM Olsztyn 2007 - Breś W., Golcz A., Komosa A., Kozik E., Tyksiński W.: Nawożenie Roślin Ogrodniczych. Wyd. AR Poznań 2003 Literatura uzupełniająca przedmiotu: - Sady A.: Nawożenie warzyw polowych. Plantpress, Kraków 2005 - Kaniszewski S.: Nawadnianie Warzyw polowych, Plantpress, Kraków 2005 - Lista odmian roślin warzywnych wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce. COBORU Słupia Wielka, 2020 - https://www.kowr.gov.pl/uploads/rynek-warzyw-w polsce-215.pdf - https://cdr.gov.pl/images/wydawnictwa/210/210-UPRAWA-WARZYW-METODAMI-EKOLOGICZNYMI-NA-ROZNYCH-TYPACH-SCIOLEK.pdf |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT W
ĆW-P
ĆW-P
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 35 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Stępowska | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Stępowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".