"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Higiena

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0201-KOSM-1-1060
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Higiena
Jednostka: Instytut Nauk o Zdrowiu
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

(1)Wymagania wstępne i dodatkowe: brak.

(2)Treści kształcenia:

Seminaria:

1. Cele i zadania higieny; analiza środowiska i jego poszczególnych czynników wiążących się z życiem człowieka i mających bezpośredni wpływ na jego organizm

2. Wpływ czynników środowiskowych na organizm człowieka – granice adaptacji (hałas, wibracje, oświetlenie, promieniowanie elektromagnetyczne)

3. Higiena żywności i wody

4. Higiena osobista - behawioryzm człowieka i jego wpływ na zdrowie,

5. Sposoby unikania lub eliminowania czynników negatywnych, a wykorzystywania czynników pozytywnie działających na organizm,

(3)Metody dydaktyczne i pomoce naukowe:

Narzędzia multimedialne (komputer rzutnik). Metody: pogadanka, dyskusja, prezentacja.

Literatura:

Literatura podstawowa:

Murawska-Ciałowicz, Higiena - podręcznik dla studentów wydziałów kosmetologii, Górnicki Wydawnictwo Medyczne, 2005

Mączyńska A Higiena rąk według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia ,Alfa Medica Press, 2016

Czasopismo: Problemy Higieny i epidemiologii

Efekty uczenia się:

WIEDZA

(„Student zna i rozumie...”) Zna zasady higieny, rozumie zależności pomiędzy czynnikami środowiska a stanem zdrowia człowieka (K_W010).

UMIEJĘTNOŚCI

(„Student potrafi…”) potrafi prowadzić wybrane działania z zakresu higieny środowiska oraz higieny człowieka (K_U06).

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

(„Student jest gotów do…”) Jest zdolny do krytycznej oceny posiadanej wiedzy z zakresu higieny. Zdaje sobie sprawę z potrzeby podnoszenia wiedzy w zakresie higieny aby zapewnić najwyższy standard prowadzonych usług w swoim zawodzie (K_K01).

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza – zaliczenie ustne

Umiejętności i kompetencje społecznie – przygotowanie prezentacji na zadany temat

Skala ocen:

bardzo dobry (5)

dobry plus (4,5)

dobry (4)

dostateczny plus (3,5)

dostateczny (3)

niedostateczny (2)

Poniżej 60.00 % - ocena 2

65.00 % i więcej - ocena 3

70.00 % i więcej - ocena 3,5

75.00 % i więcej - ocena 4

80.00 % i więcej - ocena 4,5

95.00 % i więcej - ocena 5

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Gabriela Henrykowska
Prowadzący grup: Gabriela Henrykowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Seminarium więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Bylina
Prowadzący grup: Dorota Bylina
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)