"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Projekt dyplomowy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0201-DIET-1-5201N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0915) Terapia i rehabilitacja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Projekt dyplomowy
Jednostka: Instytut Nauk o Zdrowiu
Grupy: Dietetyka, semestr V, tryb niestacjonarny, DzPZ
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Celem przedmiotu jest napisanie i opracowanie projektu dyplomowego. Student powinien właściwie i swobodnie posługiwać się wiedzą teoretyczną i umiejętnościami praktycznymi nabytymi podczas studiów. Opracowanie powinno odbywać się w trakcie zajęć i współpracy z promotorem oraz, co kluczowe, samodzielnego wkładu i zaangażowania studenta.

Literatura:

Sikorski E. Chemia żywności. Wydawnictwo Naukowo-techniczne Warszawa 2007

Gertig H., Przysławski J: Bromatologia, zarys Nauki o Żywności i Żywieniu. PZWL, Warszawa 2006

Gawęcki, Hryniewski. .Żywienie człowieka Warszawa 2004 tom I i II

Efekty uczenia się:

Wiedza

1.Zna objawy i przyczyny wybranych jednostek chorobowych , w szczególności w zakresie chorób przewodu pokarmowego i przemiany materii D1_W05

2 Zna wpływ chorób na stan odżywienia, zna zasady postępowania dietetycznego w chorobach, w zależności od stopnia ich zaawansowania D1_W07

3 Zna zasady prawidłowego żywienia człowieka, rozumie znaczenie żywienia oraz jego rolę w utrzymaniu zdrowia

Umiejętności:

1.Potrafi obsługiwać programy MS Office (Word, Excel, PowerPoint D1_U13)

Szanuje Uczelnie i jej wykładowców jako przekazicieli wiedzy; jest chętny do kontaktów z macierzystą uczelnią, także po skończeniu studiów, m.in. w celu poszerzania swojej wiedzy D1_K02

2 Potrafi pracować w zespole, w którym końcowe rozwiązanie problemu zależy od współpracy i podziału ról D1_K04

3 Rozwiązuje podstawowe, proste problemy związane z doborem odpowiedniego żywienia (zamienniki, dobór diety w zależności od stanu

zdrowia) D1_K05

2 Potrafi przygotować prezentację dotyczącą roli prawidłowego żywienia dla zdrowia człowieka.

Metody i kryteria oceniania:

Spotkania seminaryjne, praca indywidualna studenta pod kierunkiem promotora.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksandra Karmańska
Prowadzący grup: Aleksandra Karmańska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksandra Karmańska
Prowadzący grup: Aleksandra Karmańska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Wiosetek-Reske
Prowadzący grup: Agnieszka Wiosetek-Reske
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

Celem zajęć jest przygotowanie pracy dyplomowej na temat wybrany przez studenta, tym samym doskonalenie: warsztatu naukowego, umiejętności prowadzenia kwerendy naukowej, bibliograficznej i archiwalnej.

Podczas zajęć, student zapozna się z zasadami redagowania tekstu naukowego oraz zasadami sporządzania aparatu naukowego.

1. Zapoznanie z tematyką projektu dyplomowego.

2. Omówienie zasad konstruowania problemu badawczego.

3. Ustalenie tematów prac .

4. Omówienie wymagań stawianych projektom dyplomowym.

5. Referowanie problemów związanych z tematyką projektów dyplomowych

6. Omówienie zagadnień związanych z egzaminem dyplomowym..

Metody dydaktyczne podające: - opis

- pogadanka

Metody dydaktyczne poszukujące: - laboratoryjna

- projektu

- seminaryjna

Metody dydaktyczne w kształceniu online:

- metody oparte na współpracy

- metody rozwijające refleksyjne myślenie

- metody wymiany i dyskusji

Podstawą zaliczenia Projektu dyplomowego jest złożenie ukończonej, przygotowanej do obrony pracy.

Literatura:

Metody uczenia się i zasady pisania prac dyplomowych : poradnik jak się

uczyć, jak pisać pracę dyplomową / Zdzisław Knecht ; Wyższa Szkoła

Zarządzania "Edukacja". - Wrocław : Wydaw. WSZ "Edukacja", 1999.

Seminarium dyplomowe : zasady pisania prac dyplomowych / Bogdan

Żółtowski. - Bydgoszcz : Wydaw. Uczelniane AT-R, 1997.

Zasady pisania licencjackich i magisterskich prac badawczych : poradnik

dla studentów / Cezary Kalita. - Warszawa ; Biała Podlaska : Arte, 2011.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)