Elementy estetyki i dekoracje stołu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0201-DIET-1-5051N |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0915) Terapia i rehabilitacja
|
Nazwa przedmiotu: | Elementy estetyki i dekoracje stołu |
Jednostka: | Instytut Nauk o Zdrowiu |
Grupy: |
Dietetyka, semestr V, tryb niestacjonarny, DzPZ |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie konwersatorium: pokaz, opis, opowiadanie, pogadanka, giełda pomysłów, klasyczna metoda problemowa, studium przypadku, sytuacyjna. Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie części ćwiczeniowej konwersatorium: prezentacje multimedialne, dyskusja i omawianie zagadnień, analiza przypadku na podstawie podanych materiałów źródłowych, interpretowanie oraz przygotowanie zdjęć oraz krótkich filmów, praca w grupach. Zakres tematów: Konwersatorium ma na celu zapoznanie z zasadami estetyki dekorowania stołów. 1.Palety barw. 2.Rola, formy i wybór rodzaju przyjęcia. 3. Dekoracja i nakrycie stołu, (oświetlenie, kwiaty, zastawa stołowa, porcelanowa szklana i metalowa). 4. Sposoby składania serwetek papierowych i materiałowych. 5. Prezentacja menu oraz winietek z imionami i nazwiskami 6. Organizacja i plan stołu. |
Pełny opis: |
Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie konwersatorium: pokaz, opis, opowiadanie, pogadanka, giełda pomysłów, klasyczna metoda problemowa, studium przypadku, sytuacyjna. Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie części ćwiczeniowej konwersatorium: prezentacje multimedialne, dyskusja i omawianie zagadnień, analiza przypadku na podstawie podanych materiałów źródłowych, interpretowanie oraz przygotowanie zdjęć oraz krótkich filmów, praca w grupach. Zakres tematów: Konwersatorium ma na celu zapoznanie z zasadami estetyki dekorowania stołów. 1.Palety barw. 2.Rola, formy i wybór rodzaju przyjęcia. 3. Dekoracja i nakrycie stołu, (oświetlenie, kwiaty, zastawa stołowa, porcelanowa szklana i metalowa). 4. Sposoby składania serwetek papierowych i materiałowych. 5. Prezentacja menu oraz winietek z imionami i nazwiskami 6. Organizacja i plan stołu. |
Literatura: |
Ławniczak D. ,"Obsługa kelnerska" 2017r., wyd. WSiP Hobdey C., Denbury J., "Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji.", 2011r., wyd. Muza Królik R.,., "Księga carvingu - dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywami krok po kroku", 2009r, wyd. Twoje Wydawnictwo Pinder P., "Dekorowanie świątecznego stołu", 2009r.,wyd. RM |
Efekty uczenia się: |
Metody i kryteria oceniania: WIEDZA "Student zna i rozumie..." K_W17 Zna zasady etykiety przy stole oraz potrafi przygotować odpowiednie nakrycie stołu w zależności od okoliczności i rodzaju potraw UMIEJĘTNOŚCI "Student potrafi..." K_U17 Potrafi pracować w zespole, w którym końcowe rozwiązanie problemu zależy od współpracy i podziału ról K_U24 Potrafi w odpowiedni sposób przygotować, podać i konsumować różne rodzaje potraw |
Metody i kryteria oceniania: |
Konwersatorium prowadzone jest w odniesieniu do treści krótkich wykładów i przygotowanych zadań dla Studentów do pracy indywidualnej bądź w grupach (2-4 osobowe). Ocena końcowa wystawiana jest w oparciu o oceny jednostkowe (aktywność w dyskusji) oraz pracę Studenta w czasie zajęć. Średnią arytmetyczną ocen uzyskanych we wszystkich terminach z ćwiczeń oblicza się na podstawie wykonanych zadań z pracy własnej (sprawozdania, projekty, analizy, interpretacje, prezentacje multimedialne). Skala ocen 2(ndst)-5(bdb) Zgodnie z punktacją, wystawioną w indywidualnej karcie zaliczeń: • bardzo dobry: 4,75-5,0, • dobry plus: 4,5-4,74, • dobry: 4,0-4,49, • dostateczny plus: 3,5-3,99, • dostateczny:3,0-3,49 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO K
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Michalik-Skwara | |
Prowadzący grup: | Magdalena Michalik-Skwara | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N K
K
K
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Michalik-Skwara | |
Prowadzący grup: | Magdalena Michalik-Skwara | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO ĆW-P
ĆW-P
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Wiosetek-Reske | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Wiosetek-Reske | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie konwersatorium: pokaz, opis, opowiadanie, pogadanka, giełda pomysłów, klasyczna metoda problemowa, studium przypadku, sytuacyjna. Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie części ćwiczeniowej konwersatorium: prezentacje multimedialne, dyskusja i omawianie zagadnień, analiza przypadku na podstawie podanych materiałów źródłowych, interpretowanie oraz przygotowanie zdjęć oraz krótkich filmów, praca w grupach. Zakres tematów: Konwersatorium ma na celu zapoznanie z zasadami estetyki dekorowania stołów. 1.Palety barw. 2.Rola, formy i wybór rodzaju przyjęcia. 3. Dekoracja i nakrycie stołu, (oświetlenie, kwiaty, zastawa stołowa, porcelanowa szklana i metalowa). 4. Sposoby składania serwetek papierowych i materiałowych. 5. Prezentacja menu oraz winietek z imionami i nazwiskami 6. Organizacja i plan stołu. Metody i kryteria oceniania: WIEDZA "Student zna i rozumie..." K_W17 Zna zasady etykiety przy stole oraz potrafi przygotować odpowiednie nakrycie stołu w zależności od okoliczności i rodzaju potraw UMIEJĘTNOŚCI "Student potrafi..." K_U17 Potrafi pracować w zespole, w którym końcowe rozwiązanie problemu zależy od współpracy i podziału ról K_U24 Potrafi w odpowiedni sposób przygotować, podać i konsumować różne rodzaje potraw Konwersatorium prowadzone jest w odniesieniu do treści krótkich wykładów i przygotowanych zadań dla Studentów do pracy indywidualnej bądź w grupach (2-4 osobowe). Ocena końcowa wystawiana jest w oparciu o oceny jednostkowe (aktywność w dyskusji) oraz pracę Studenta w czasie zajęć. Średnią arytmetyczną ocen uzyskanych we wszystkich terminach z ćwiczeń oblicza się na podstawie wykonanych zadań z pracy własnej (sprawozdania, projekty, analizy, interpretacje, prezentacje multimedialne). Skala ocen 2(ndst)-5(bdb) Zgodnie z punktacją, wystawioną w indywidualnej karcie zaliczeń: • bardzo dobry: 4,75-5,0, • dobry plus: 4,5-4,74, • dobry: 4,0-4,49, • dostateczny plus: 3,5-3,99, • dostateczny:3,0-3,49 |
|
Literatura: |
Ławniczak D. ,"Obsługa kelnerska" 2017r., wyd. WSiP Hobdey C., Denbury J., "Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji.", 2011r., wyd. Muza Królik R.,., "Księga carvingu - dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywami krok po kroku", 2009r, wyd. Twoje Wydawnictwo Pinder P., "Dekorowanie świątecznego stołu", 2009r.,wyd. RM |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".