"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elementy estetyki i dekoracje stołu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0201-DIET-1-5051N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0915) Terapia i rehabilitacja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Elementy estetyki i dekoracje stołu
Jednostka: Instytut Nauk o Zdrowiu
Grupy: Dietetyka, semestr V, tryb niestacjonarny, DzPZ
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie konwersatorium: pokaz, opis, opowiadanie, pogadanka, giełda pomysłów, klasyczna metoda problemowa, studium przypadku, sytuacyjna.

Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie części ćwiczeniowej konwersatorium: prezentacje multimedialne, dyskusja i omawianie zagadnień, analiza przypadku na podstawie podanych materiałów źródłowych, interpretowanie oraz przygotowanie zdjęć oraz krótkich filmów, praca w grupach.

Zakres tematów:

Konwersatorium ma na celu zapoznanie z zasadami estetyki dekorowania stołów.

1.Palety barw.

2.Rola, formy i wybór rodzaju przyjęcia.

3. Dekoracja i nakrycie stołu, (oświetlenie, kwiaty, zastawa stołowa, porcelanowa szklana i metalowa).

4. Sposoby składania serwetek papierowych i materiałowych.

5. Prezentacja menu oraz winietek z imionami i nazwiskami

6. Organizacja i plan stołu.

Pełny opis:

Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie konwersatorium: pokaz, opis, opowiadanie, pogadanka, giełda pomysłów, klasyczna metoda problemowa, studium przypadku, sytuacyjna.

Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie części ćwiczeniowej konwersatorium: prezentacje multimedialne, dyskusja i omawianie zagadnień, analiza przypadku na podstawie podanych materiałów źródłowych, interpretowanie oraz przygotowanie zdjęć oraz krótkich filmów, praca w grupach.

Zakres tematów:

Konwersatorium ma na celu zapoznanie z zasadami estetyki dekorowania stołów.

1.Palety barw.

2.Rola, formy i wybór rodzaju przyjęcia.

3. Dekoracja i nakrycie stołu, (oświetlenie, kwiaty, zastawa stołowa, porcelanowa szklana i metalowa).

4. Sposoby składania serwetek papierowych i materiałowych.

5. Prezentacja menu oraz winietek z imionami i nazwiskami

6. Organizacja i plan stołu.

Literatura:

Ławniczak D. ,"Obsługa kelnerska" 2017r., wyd. WSiP

Hobdey C., Denbury J., "Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji.", 2011r., wyd. Muza

Królik R.,., "Księga carvingu - dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywami krok po kroku", 2009r, wyd. Twoje Wydawnictwo

Pinder P., "Dekorowanie świątecznego stołu", 2009r.,wyd. RM

Efekty uczenia się:

Metody i kryteria oceniania:

WIEDZA

"Student zna i rozumie..."

K_W17 Zna zasady etykiety przy stole oraz potrafi przygotować odpowiednie nakrycie stołu w zależności od okoliczności i rodzaju potraw

UMIEJĘTNOŚCI

"Student potrafi..."

K_U17 Potrafi pracować w zespole, w którym końcowe rozwiązanie problemu zależy od współpracy i podziału ról

K_U24 Potrafi w odpowiedni sposób przygotować, podać i konsumować różne rodzaje potraw

Metody i kryteria oceniania:

Konwersatorium prowadzone jest w odniesieniu do treści krótkich wykładów i przygotowanych zadań dla Studentów do pracy indywidualnej bądź w grupach (2-4 osobowe). Ocena końcowa wystawiana jest w oparciu o oceny jednostkowe (aktywność w dyskusji) oraz pracę Studenta w czasie zajęć. Średnią arytmetyczną ocen uzyskanych we wszystkich terminach z ćwiczeń oblicza się na podstawie wykonanych zadań z pracy własnej (sprawozdania, projekty, analizy, interpretacje, prezentacje multimedialne).

Skala ocen 2(ndst)-5(bdb)

Zgodnie z punktacją, wystawioną w indywidualnej karcie zaliczeń:

• bardzo dobry: 4,75-5,0,

• dobry plus: 4,5-4,74,

• dobry: 4,0-4,49,

• dostateczny plus: 3,5-3,99,

• dostateczny:3,0-3,49

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Michalik-Skwara
Prowadzący grup: Magdalena Michalik-Skwara
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Michalik-Skwara
Prowadzący grup: Magdalena Michalik-Skwara
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Wiosetek-Reske
Prowadzący grup: Agnieszka Wiosetek-Reske
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie konwersatorium: pokaz, opis, opowiadanie, pogadanka, giełda pomysłów, klasyczna metoda problemowa, studium przypadku, sytuacyjna.

Metody dydaktyczne wykorzystywane w trakcie części ćwiczeniowej konwersatorium: prezentacje multimedialne, dyskusja i omawianie zagadnień, analiza przypadku na podstawie podanych materiałów źródłowych, interpretowanie oraz przygotowanie zdjęć oraz krótkich filmów, praca w grupach.

Zakres tematów:

Konwersatorium ma na celu zapoznanie z zasadami estetyki dekorowania stołów.

1.Palety barw.

2.Rola, formy i wybór rodzaju przyjęcia.

3. Dekoracja i nakrycie stołu, (oświetlenie, kwiaty, zastawa stołowa, porcelanowa szklana i metalowa).

4. Sposoby składania serwetek papierowych i materiałowych.

5. Prezentacja menu oraz winietek z imionami i nazwiskami

6. Organizacja i plan stołu.

Metody i kryteria oceniania:

WIEDZA

"Student zna i rozumie..."

K_W17 Zna zasady etykiety przy stole oraz potrafi przygotować odpowiednie nakrycie stołu w zależności od okoliczności i rodzaju potraw

UMIEJĘTNOŚCI

"Student potrafi..."

K_U17 Potrafi pracować w zespole, w którym końcowe rozwiązanie problemu zależy od współpracy i podziału ról

K_U24 Potrafi w odpowiedni sposób przygotować, podać i konsumować różne rodzaje potraw

Konwersatorium prowadzone jest w odniesieniu do treści krótkich wykładów i przygotowanych zadań dla Studentów do pracy indywidualnej bądź w grupach (2-4 osobowe). Ocena końcowa wystawiana jest w oparciu o oceny jednostkowe (aktywność w dyskusji) oraz pracę Studenta w czasie zajęć. Średnią arytmetyczną ocen uzyskanych we wszystkich terminach z ćwiczeń oblicza się na podstawie wykonanych zadań z pracy własnej (sprawozdania, projekty, analizy, interpretacje, prezentacje multimedialne).

Skala ocen 2(ndst)-5(bdb)

Zgodnie z punktacją, wystawioną w indywidualnej karcie zaliczeń:

• bardzo dobry: 4,75-5,0,

• dobry plus: 4,5-4,74,

• dobry: 4,0-4,49,

• dostateczny plus: 3,5-3,99,

• dostateczny:3,0-3,49

Literatura:

Ławniczak D. ,"Obsługa kelnerska" 2017r., wyd. WSiP

Hobdey C., Denbury J., "Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji.", 2011r., wyd. Muza

Królik R.,., "Księga carvingu - dekorowanie potraw oraz stołu owocami i warzywami krok po kroku", 2009r, wyd. Twoje Wydawnictwo

Pinder P., "Dekorowanie świątecznego stołu", 2009r.,wyd. RM

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)