"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Farmakologia, farmakoterapia żywieniowa i interakcje leków z żywnością

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0201-DIET-1-5021N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0915) Terapia i rehabilitacja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Farmakologia, farmakoterapia żywieniowa i interakcje leków z żywnością
Jednostka: Instytut Nauk o Zdrowiu
Grupy: Dietetyka, semestr V, tryb niestacjonarny, DzPZ
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Student powinien posiadać wiedzę z zakresu biologii, fizjologii człowieka oraz biochemii.

Przedmiot obejmuje wiedzę o środkach leczniczych - pochodzeniu, działaniu, efektach niepożądanych oraz interakcjach z innymi lekami oraz żywnością.

Treści kształcenia obejmują wykłady i ćwiczenia z farmakologii ogólnej oraz farmakologii szczegółowej: leków stosowanych w chorobach układu pokarmowego i zaburzeniach przemiany materii, leków przeciwbólowych, przeciwalergicznych, w chorobach krwi i układu krążenia, w zakażeniach, leków stosowanych w chorobach psychicznych i neurodegeneracyjnych.

Student posiądzie wiedzę o mechanizmach działania leków, ich nazwach i zastosowaniu; działaniach niepożądanych i interakcjach. Pozna niebezpieczeństwo możliwych interakcji leków (z innymi lekami i pożywieniem) w różnych procesach chorobowych; posiądzie wiedzę pozwalającą na modyfikację diety w celu uniknięcia niekorzystnych interakcji, a wykorzystania interakcji korzystnych.

Pełny opis:

(1) Wymagania wstępne i dodatkowe:

Student powinien posiadać wiedzę z zakresu biologii, fizjologii człowieka oraz biochemii.

(2) Zakres tematów:

WYKŁADY:

I. Farmakologia ogólna:

Podstawowe pojęcia w farmakologii. Lek, trucizna. Dawka, miejsce podania, drogi podawania leków a efekty działania. Farmakokinetyka, mechanizmy działania leków: receptory, enzymy. Działania niepożądane, toksyczność leków, indeks terapeutyczny. Lekozależność. Farmakogenetyka.

II. Układ wegetatywny, fizjologia, zaburzenia.

III. Interakcje leków – definicja, rodzaje, implikacje kliniczne.

IV. Farmakologia szczegółowa:

1. Choroby układu pokarmowego i zaburzenia przemiany materii:

- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

- choroby tarczycy

- zaburzenia czynności przewodu pokarmowego i funkcji wydzielniczych wątroby

- zakażenia przewodu pokarmowego

- otyłość

- cukrzyca.

2. Farmakologia leków przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych.

3. Farmakologia i farmakoterapia chorób alergicznych.

4. Farmakologia chorób krwi i układu krążenia.

5. Farmakoterapia zakażeń bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych oraz pasożytniczych.

6. Farmakologia i farmakoterapia chorób psychicznych.

7. Choroby neurodegeneracyjne (Ch. Parkinsona i Ch. Alzheimera).

ĆWICZENIA:

1. Interakcje leków – rodzaje, implikacje kliniczne.

2. Farmakoterapia żywieniowa, interakcje pomiędzy lekami oraz lekami i żywnością w chorobach:

- układu pokarmowego i zaburzeniach przemiany materii

- chorobach alergicznych

- krwi i układu krążenia

- zakażeniach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych oraz pasożytniczych

- chorobach psychicznych i neurodegeneracyjnych.

4. Leki OTC – skuteczność i bezpieczeństwo stosowania.

5. Antyoksydany w farmakologii i środkach żywności.

6. Zasady farmakoterapii w okresie ciąży i laktacji oraz w wieku rozwojowym i podeszłym.

Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów (stosownie do sytuacji), szczegółowe treści kształcenia znajdują się w polu „Opis” - informacja zamieszczona jest w polu „Informacje o zajęciach w cyklu”.

(3) Metody dydaktyczne i pomoce naukowe:

- wykłady konwersatoryjne, prezentacje multimedialne, dyskusje;

- komputer z projektorem, tablica.

Literatura:

Podstawowa:

1. W.Janiec: Kompendium farmakologii, wyd. PZWL Wyd. Lekarskie, 2015

2. G. Rajtar- Cynke: Farmakologia, PZWL Wyd. Lekarskie, 2016

3. D. Młodnicki: Farmakologia dla policealnych szkół farmaceutycznych, t. 1, Wyd. Stopka, 2013

Uzupełniająca:

1. M. Jarosz, J. Dzieniszewski: Interakcje leków z żywnością i alkoholem, Borgis, Warszawa 2004

2. Z. Zachwieja (red. naukowy): Interakcje leków z pożywieniem, Med Pharm, 2016

Efekty uczenia się:

1. Wiedza

Student zna podstawy farmakologii ogólnej: zna podstawowe pojęcia farmakologiczne; zna definicję, rodzaje interakcji leków z pożywieniem i innymi środkami; zna praktyczny aspekt interakcji (K1_W09);

Zna i rozumie podstawowe mechanizmy działania poszczególnych grup leków.

Zna przykładowe nazwy leków w poszczególnych grupach farmakologicznych. Rozumie ogólne zastosowanie leków w wybranych jednostkach chorobowych, zna ich istotne działania niepożądane i przeciwwskazania do stosowania (K1_W03; K1_W05; K1_W06);

Zna niebezpieczeństwo interakcji leków w wybranych procesach chorobowych (z innymi lekami i pożywieniem); posiada wiedzę na temat modyfikacji diety w celu uniknięcia niekorzystnych interakcji oraz wykorzystania znajomości korzystnych interakcji z lekiem (K1_W03; K1_W05; K1_W07; K1_W08; K1_W09; K1_W10).

2. Umiejętności

Student potrafi udzielić porady dietetycznej osobom zdrowym i chorym, wymagającym stosowania odpowiedniej diety (K1_U08; K1_U09; K1_U10);

Umie analizować i modyfikować postępowanie związane z farmakoterapią żywienia w celu zapewnienia bezpieczeństwa i skuteczności stosowanych jednocześnie leków (K1_U08; K1_U09; K1_U10; K1_U11).

3. Kompetencje społeczne

Student ma właściwą postawę etyczną, potrafi w oparciu o wiedzę z przedmiotu świadomie i odpowiedzialnie wykonywać zawód dietetyka (K1_K03; K1_K05).

Metody i kryteria oceniania:

I. Zaliczenie na ocenę semestru V na podstawie:

1) aktywności na zajęciach oraz przygotowania prezentacji multimedialnej na ocenę (wartość merytoryczna pracy, opracowanie graficzne, sposób przedstawienia pracy); pytania ustne, dyskusja

2) pisemnych sprawdzianów z materiału wykładowego (średnia z ocen):

Oceny na podstawie następującej skali:

poniżej 60.0% - ocena 2

61.0% – 70,0% - ocena 3

71.0% – 80,0% - ocena 3,5

81.0% – 90,0% - ocena 4

91.0% – 95,0% - ocena 4,5

powyżej 95,0% - ocena 5

II. Egzamin końcowy (zaliczenie semestru VI) w formie testu jednokrotnego

wyboru (z materiału wykładowego i ćwiczeń).

Oceny na podstawie następującej skali:

poniżej 55.0% - ocena 2

55.0% – 60,0% - ocena 3

61.0% – 70,0% - ocena 3,5

71.0% – 80,0% - ocena 4

81.0% – 90,0% - ocena 4,5

powyżej 90.0% - ocena 5

Ocena ogólna z przedmiotu ustalana jest na podstawie średniej z ocen poszczególnych form zajęciowych.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 12 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wanda Pakulska - Marchewka
Prowadzący grup: Wanda Pakulska - Marchewka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

I. Wymagania wstępne: Student powinien posiadać wiedzę z zakresu biologii, fizjologii człowieka oraz biochemii.

II. Treści kształcenia:

Wykłady:

I. Farmakologia ogólna. Podstawowe pojęcia w farmakologii. Lek, trucizna. Dawka, miejsce podania, drogi podawania leków a efekty działania. Farmakokinetyka, mechanizmy działania leków: receptory, enzymy.

Działania niepożądane, toksyczność leków, indeks terapeutyczny. Lekozależność. Farmakogenetyka.

Interakcje leków – definicja, rodzaje, implikacje kliniczne.

II. Farmakologia szczegółowa z zakresu:

1. Choroby układu pokarmowego i zaburzenia przemiany materii:

- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

- choroby tarczycy

- zaburzenia czynności przewodu pokarmowego i funkcji wydzielniczych

wątroby

- zakażenia przewodu pokarmowego

- otyłość

- cukrzyca

Ćwiczenia:

1. Układ wegetatywny, fizjologia, zaburzenia

2. Antyoksydanty – udział i znaczenie w środkach żywności oraz w

farmakoterapii.

Literatura:

Podstawowa:

1. W.Janiec: Kompendium farmakologii, wyd. PZWL Wyd. Lekarskie 2015

2. G. Rajtar- Cynke: Farmakologia, PZWL Wyd. Lekarskie, 2016

3. D. Młodniki: Farmakologia dla policealnych szkół farmaceutycznych, t. 1, Wyd. Stopka, 2013

Uzupełniająca:

1. M. Jarosz, J. Dzieniszewski: Interakcje leków z żywnością i alkoholem, Borgis, Warszawa 2004

2. Z. Zachwieja (red. naukowy): Interakcje leków z pożywieniem Med Pharm, 2016

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 12 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wanda Pakulska - Marchewka
Prowadzący grup: Wanda Pakulska - Marchewka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE:

Student powinien posiadać wiedzę z zakresu biologii, fizjologii człowieka

oraz biochemii.

ZAKRES TEMATÓW:

I. Farmakologia ogólna. Podstawowe pojęcia w farmakologii. Lek, trucizna.

Dawka, miejsce podania, zależność - droga podania leku a efekt działania.

Elementy farmakokinetyki, mechanizmy działania leków, receptory, enzymy.

Działania niepożądane, toksyczność leków, indeks terapeutyczny.

Lekozależność. Farmakogenetyka.

Interakcje leków – definicja, rodzaje, implikacje kliniczne.

II.Farmakologia szczegółowa z zakresu:

1. Leki stosowane w chorobach układu pokarmowego i zaburzeniach przemiany materii:

- chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

- chorobach tarczycy

- zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego (leki przeczyszczające i

zapierające, leki spazmolityczne

- zaburzeniach funkcji wydzielniczych wątroby

- zakażeniach przewodu pokarmowego

- otyłości

- cukrzycy

III.Układ wegetatywny, fizjologia, zaburzenia pracy i możliwości

farmakologicznej oraz dietetycznej regulacji.

IV. Interakcje leków żywnością – implikacje kliniczne

V.. Antyoksydanty – występowanie, właściwości oraz znaczenie w środkach

żywności i farmakoterapii.

METODY DYDAKTYCZNE i POMOCE NAUKOWE:

- wykłady konwersatoryjne, prezentacje multimedialne, dyskusje;

- komputer z projektorem, tablica.

Literatura:

Podstawowa:

1. W. Janiec: Kompendium farmakologii, wydanie 5, PZWL Wyd. Lekarskie, 2021

2. G. Rajtar-Cynke (red. naukowy): Farmakologia, PZWL Wyd. Lekarskie, 2022

3. D. Modnicki: Farmakologia dla policealnych szkół farmaceutycznych, tom 1,

wyd. STOPKA, 2014

Uzupełniająca:

1. M. Jarosz, J. Dzieniszewski (red. naukowa): Interakcje leków z żywnością i

alkoholem, Wyd. Borgis, 2004

2. Z. Zachwieja (red. naukowy): Interakcje leków z pożywieniem, Med. Pharm,

2016

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 12 godzin więcej informacji
Wykład, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wanda Pakulska - Marchewka
Prowadzący grup: Wanda Pakulska - Marchewka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

WYMAGANIA WSTĘPNE:

Student powinien posiadać wiedzę z zakresu biologii, fizjologii człowieka

oraz biochemii.

ZAKRES TEMATÓW:

I. Farmakologia ogólna. Podstawowe pojęcia w farmakologii. Lek, trucizna.

Dawka, miejsce podania, zależność - droga podania leku a efekt działania.

Elementy farmakokinetyki, mechanizmy działania leków, receptory, enzymy.

Działania niepożądane, toksyczność leków, indeks terapeutyczny.

Lekozależność. Farmakogenetyka.

Interakcje leków – definicja, rodzaje, implikacje kliniczne.

II. Farmakologia szczegółowa z zakresu:

1. Leki stosowane w chorobach układu pokarmowego i zaburzeniach

przemiany materii:

- chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

- chorobach tarczycy

- zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego (leki przeczyszczające i

zapierające, leki spazmolityczne

- zaburzeniach funkcji wydzielniczych wątroby

- zakażeniach przewodu pokarmowego

- otyłości

- cukrzycy

2. Układ wegetatywny, fizjologia, zaburzenia

3. Antyoksydanty – występowanie, właściwości oraz znaczenie w środkach

żywności i farmakoterapii.

Literatura:

Podstawowa:

1. W. Janiec: Kompendium farmakologii, wydanie 5, PZWL Wyd. Lekarskie,

2021

2. G. Rajtar-Cynke (red. naukowy): Farmakologia, PZWL Wyd. Lekarskie, 2022

3. D. Modnicki: Farmakologia dla policealnych szkół farmaceutycznych, tom 1,

wyd. STOPKA, 2014

Uzupełniająca:

1. M. Jarosz, J. Dzieniszewski (red. naukowa): Interakcje leków z żywnością i

alkoholem, Wyd. Borgis, 2004

2. Z. Zachwieja (red. naukowy): Interakcje leków z pożywieniem, Med. Pharm,

2016

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)