Farmakologia, farmakoterapia żywieniowa i interakcje leków z żywnością
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0201-DIET-1-5021N |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0915) Terapia i rehabilitacja
|
Nazwa przedmiotu: | Farmakologia, farmakoterapia żywieniowa i interakcje leków z żywnością |
Jednostka: | Instytut Nauk o Zdrowiu |
Grupy: |
Dietetyka, semestr V, tryb niestacjonarny, DzPZ |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Student powinien posiadać wiedzę z zakresu biologii, fizjologii człowieka oraz biochemii. Przedmiot obejmuje wiedzę o środkach leczniczych - pochodzeniu, działaniu, efektach niepożądanych oraz interakcjach z innymi lekami oraz żywnością. Treści kształcenia obejmują wykłady i ćwiczenia z farmakologii ogólnej oraz farmakologii szczegółowej: leków stosowanych w chorobach układu pokarmowego i zaburzeniach przemiany materii, leków przeciwbólowych, przeciwalergicznych, w chorobach krwi i układu krążenia, w zakażeniach, leków stosowanych w chorobach psychicznych i neurodegeneracyjnych. Student posiądzie wiedzę o mechanizmach działania leków, ich nazwach i zastosowaniu; działaniach niepożądanych i interakcjach. Pozna niebezpieczeństwo możliwych interakcji leków (z innymi lekami i pożywieniem) w różnych procesach chorobowych; posiądzie wiedzę pozwalającą na modyfikację diety w celu uniknięcia niekorzystnych interakcji, a wykorzystania interakcji korzystnych. |
Pełny opis: |
(1) Wymagania wstępne i dodatkowe: Student powinien posiadać wiedzę z zakresu biologii, fizjologii człowieka oraz biochemii. (2) Zakres tematów: WYKŁADY: I. Farmakologia ogólna: Podstawowe pojęcia w farmakologii. Lek, trucizna. Dawka, miejsce podania, drogi podawania leków a efekty działania. Farmakokinetyka, mechanizmy działania leków: receptory, enzymy. Działania niepożądane, toksyczność leków, indeks terapeutyczny. Lekozależność. Farmakogenetyka. II. Układ wegetatywny, fizjologia, zaburzenia. III. Interakcje leków – definicja, rodzaje, implikacje kliniczne. IV. Farmakologia szczegółowa: 1. Choroby układu pokarmowego i zaburzenia przemiany materii: - choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy - choroby tarczycy - zaburzenia czynności przewodu pokarmowego i funkcji wydzielniczych wątroby - zakażenia przewodu pokarmowego - otyłość - cukrzyca. 2. Farmakologia leków przeciwbólowych, przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych. 3. Farmakologia i farmakoterapia chorób alergicznych. 4. Farmakologia chorób krwi i układu krążenia. 5. Farmakoterapia zakażeń bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych oraz pasożytniczych. 6. Farmakologia i farmakoterapia chorób psychicznych. 7. Choroby neurodegeneracyjne (Ch. Parkinsona i Ch. Alzheimera). ĆWICZENIA: 1. Interakcje leków – rodzaje, implikacje kliniczne. 2. Farmakoterapia żywieniowa, interakcje pomiędzy lekami oraz lekami i żywnością w chorobach: - układu pokarmowego i zaburzeniach przemiany materii - chorobach alergicznych - krwi i układu krążenia - zakażeniach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych oraz pasożytniczych - chorobach psychicznych i neurodegeneracyjnych. 4. Leki OTC – skuteczność i bezpieczeństwo stosowania. 5. Antyoksydany w farmakologii i środkach żywności. 6. Zasady farmakoterapii w okresie ciąży i laktacji oraz w wieku rozwojowym i podeszłym. Ze względu na możliwe zmiany treści kształcenia, zmiany przepisów (stosownie do sytuacji), szczegółowe treści kształcenia znajdują się w polu „Opis” - informacja zamieszczona jest w polu „Informacje o zajęciach w cyklu”. (3) Metody dydaktyczne i pomoce naukowe: - wykłady konwersatoryjne, prezentacje multimedialne, dyskusje; - komputer z projektorem, tablica. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. W.Janiec: Kompendium farmakologii, wyd. PZWL Wyd. Lekarskie, 2015 2. G. Rajtar- Cynke: Farmakologia, PZWL Wyd. Lekarskie, 2016 3. D. Młodnicki: Farmakologia dla policealnych szkół farmaceutycznych, t. 1, Wyd. Stopka, 2013 Uzupełniająca: 1. M. Jarosz, J. Dzieniszewski: Interakcje leków z żywnością i alkoholem, Borgis, Warszawa 2004 2. Z. Zachwieja (red. naukowy): Interakcje leków z pożywieniem, Med Pharm, 2016 |
Efekty uczenia się: |
1. Wiedza Student zna podstawy farmakologii ogólnej: zna podstawowe pojęcia farmakologiczne; zna definicję, rodzaje interakcji leków z pożywieniem i innymi środkami; zna praktyczny aspekt interakcji (K1_W09); Zna i rozumie podstawowe mechanizmy działania poszczególnych grup leków. Zna przykładowe nazwy leków w poszczególnych grupach farmakologicznych. Rozumie ogólne zastosowanie leków w wybranych jednostkach chorobowych, zna ich istotne działania niepożądane i przeciwwskazania do stosowania (K1_W03; K1_W05; K1_W06); Zna niebezpieczeństwo interakcji leków w wybranych procesach chorobowych (z innymi lekami i pożywieniem); posiada wiedzę na temat modyfikacji diety w celu uniknięcia niekorzystnych interakcji oraz wykorzystania znajomości korzystnych interakcji z lekiem (K1_W03; K1_W05; K1_W07; K1_W08; K1_W09; K1_W10). 2. Umiejętności Student potrafi udzielić porady dietetycznej osobom zdrowym i chorym, wymagającym stosowania odpowiedniej diety (K1_U08; K1_U09; K1_U10); Umie analizować i modyfikować postępowanie związane z farmakoterapią żywienia w celu zapewnienia bezpieczeństwa i skuteczności stosowanych jednocześnie leków (K1_U08; K1_U09; K1_U10; K1_U11). 3. Kompetencje społeczne Student ma właściwą postawę etyczną, potrafi w oparciu o wiedzę z przedmiotu świadomie i odpowiedzialnie wykonywać zawód dietetyka (K1_K03; K1_K05). |
Metody i kryteria oceniania: |
I. Zaliczenie na ocenę semestru V na podstawie: 1) aktywności na zajęciach oraz przygotowania prezentacji multimedialnej na ocenę (wartość merytoryczna pracy, opracowanie graficzne, sposób przedstawienia pracy); pytania ustne, dyskusja 2) pisemnych sprawdzianów z materiału wykładowego (średnia z ocen): Oceny na podstawie następującej skali: poniżej 60.0% - ocena 2 61.0% – 70,0% - ocena 3 71.0% – 80,0% - ocena 3,5 81.0% – 90,0% - ocena 4 91.0% – 95,0% - ocena 4,5 powyżej 95,0% - ocena 5 II. Egzamin końcowy (zaliczenie semestru VI) w formie testu jednokrotnego wyboru (z materiału wykładowego i ćwiczeń). Oceny na podstawie następującej skali: poniżej 55.0% - ocena 2 55.0% – 60,0% - ocena 3 61.0% – 70,0% - ocena 3,5 71.0% – 80,0% - ocena 4 81.0% – 90,0% - ocena 4,5 powyżej 90.0% - ocena 5 Ocena ogólna z przedmiotu ustalana jest na podstawie średniej z ocen poszczególnych form zajęciowych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
ĆW-P
ĆW-P
N W
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 12 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Pakulska - Marchewka | |
Prowadzący grup: | Wanda Pakulska - Marchewka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
I. Wymagania wstępne: Student powinien posiadać wiedzę z zakresu biologii, fizjologii człowieka oraz biochemii. II. Treści kształcenia: Wykłady: I. Farmakologia ogólna. Podstawowe pojęcia w farmakologii. Lek, trucizna. Dawka, miejsce podania, drogi podawania leków a efekty działania. Farmakokinetyka, mechanizmy działania leków: receptory, enzymy. Działania niepożądane, toksyczność leków, indeks terapeutyczny. Lekozależność. Farmakogenetyka. Interakcje leków – definicja, rodzaje, implikacje kliniczne. II. Farmakologia szczegółowa z zakresu: 1. Choroby układu pokarmowego i zaburzenia przemiany materii: - choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy - choroby tarczycy - zaburzenia czynności przewodu pokarmowego i funkcji wydzielniczych wątroby - zakażenia przewodu pokarmowego - otyłość - cukrzyca Ćwiczenia: 1. Układ wegetatywny, fizjologia, zaburzenia 2. Antyoksydanty – udział i znaczenie w środkach żywności oraz w farmakoterapii. |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. W.Janiec: Kompendium farmakologii, wyd. PZWL Wyd. Lekarskie 2015 2. G. Rajtar- Cynke: Farmakologia, PZWL Wyd. Lekarskie, 2016 3. D. Młodniki: Farmakologia dla policealnych szkół farmaceutycznych, t. 1, Wyd. Stopka, 2013 Uzupełniająca: 1. M. Jarosz, J. Dzieniszewski: Interakcje leków z żywnością i alkoholem, Borgis, Warszawa 2004 2. Z. Zachwieja (red. naukowy): Interakcje leków z pożywieniem Med Pharm, 2016 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
W
ĆW-P
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 12 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Pakulska - Marchewka | |
Prowadzący grup: | Wanda Pakulska - Marchewka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE: Student powinien posiadać wiedzę z zakresu biologii, fizjologii człowieka oraz biochemii. ZAKRES TEMATÓW: I. Farmakologia ogólna. Podstawowe pojęcia w farmakologii. Lek, trucizna. Dawka, miejsce podania, zależność - droga podania leku a efekt działania. Elementy farmakokinetyki, mechanizmy działania leków, receptory, enzymy. Działania niepożądane, toksyczność leków, indeks terapeutyczny. Lekozależność. Farmakogenetyka. Interakcje leków – definicja, rodzaje, implikacje kliniczne. II.Farmakologia szczegółowa z zakresu: 1. Leki stosowane w chorobach układu pokarmowego i zaburzeniach przemiany materii: - chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy - chorobach tarczycy - zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego (leki przeczyszczające i zapierające, leki spazmolityczne - zaburzeniach funkcji wydzielniczych wątroby - zakażeniach przewodu pokarmowego - otyłości - cukrzycy III.Układ wegetatywny, fizjologia, zaburzenia pracy i możliwości farmakologicznej oraz dietetycznej regulacji. IV. Interakcje leków żywnością – implikacje kliniczne V.. Antyoksydanty – występowanie, właściwości oraz znaczenie w środkach żywności i farmakoterapii. METODY DYDAKTYCZNE i POMOCE NAUKOWE: - wykłady konwersatoryjne, prezentacje multimedialne, dyskusje; - komputer z projektorem, tablica. |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. W. Janiec: Kompendium farmakologii, wydanie 5, PZWL Wyd. Lekarskie, 2021 2. G. Rajtar-Cynke (red. naukowy): Farmakologia, PZWL Wyd. Lekarskie, 2022 3. D. Modnicki: Farmakologia dla policealnych szkół farmaceutycznych, tom 1, wyd. STOPKA, 2014 Uzupełniająca: 1. M. Jarosz, J. Dzieniszewski (red. naukowa): Interakcje leków z żywnością i alkoholem, Wyd. Borgis, 2004 2. Z. Zachwieja (red. naukowy): Interakcje leków z pożywieniem, Med. Pharm, 2016 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N ĆW-P
ĆW-P
W
W
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 12 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wanda Pakulska - Marchewka | |
Prowadzący grup: | Wanda Pakulska - Marchewka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
WYMAGANIA WSTĘPNE: Student powinien posiadać wiedzę z zakresu biologii, fizjologii człowieka oraz biochemii. ZAKRES TEMATÓW: I. Farmakologia ogólna. Podstawowe pojęcia w farmakologii. Lek, trucizna. Dawka, miejsce podania, zależność - droga podania leku a efekt działania. Elementy farmakokinetyki, mechanizmy działania leków, receptory, enzymy. Działania niepożądane, toksyczność leków, indeks terapeutyczny. Lekozależność. Farmakogenetyka. Interakcje leków – definicja, rodzaje, implikacje kliniczne. II. Farmakologia szczegółowa z zakresu: 1. Leki stosowane w chorobach układu pokarmowego i zaburzeniach przemiany materii: - chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy - chorobach tarczycy - zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego (leki przeczyszczające i zapierające, leki spazmolityczne - zaburzeniach funkcji wydzielniczych wątroby - zakażeniach przewodu pokarmowego - otyłości - cukrzycy 2. Układ wegetatywny, fizjologia, zaburzenia 3. Antyoksydanty – występowanie, właściwości oraz znaczenie w środkach żywności i farmakoterapii. |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. W. Janiec: Kompendium farmakologii, wydanie 5, PZWL Wyd. Lekarskie, 2021 2. G. Rajtar-Cynke (red. naukowy): Farmakologia, PZWL Wyd. Lekarskie, 2022 3. D. Modnicki: Farmakologia dla policealnych szkół farmaceutycznych, tom 1, wyd. STOPKA, 2014 Uzupełniająca: 1. M. Jarosz, J. Dzieniszewski (red. naukowa): Interakcje leków z żywnością i alkoholem, Wyd. Borgis, 2004 2. Z. Zachwieja (red. naukowy): Interakcje leków z pożywieniem, Med. Pharm, 2016 |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".