"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza i ocena jakości żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0201-DIET-1-4051N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0915) Terapia i rehabilitacja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Analiza i ocena jakości żywności
Jednostka: Instytut Nauk o Zdrowiu
Grupy: Dietetyka, semestr IV, tryb niestacjonarny
Punkty ECTS i inne: 4.00 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Cel przedmiotu: Zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu analizy żywności.

Nabycie umiejętności doboru metod analitycznych w celu określenia jakości różnych surowców i produktów spożywczych.

Zrozumienie przez studentów podstaw teoretycznych oraz samodzielne

przeprowadzenie wybranych procedur analitycznych.

Pełny opis:

Student zdobywa wiedzę na temat stosowanych w analizie żywności podstawowych metodach chemicznych i fizykochemicznych, wykorzystywanych przy oznaczaniu cech fizykochemicznych żywności oraz zawartości podstawowych składników odżywczych w surowcach i półproduktach oraz wyrobach gotowych przemysłu spożywczego.

Student nabywa umiejętności obsługi podstawowych urządzeń laboratoryjnych (wagi, suszarki, pehametru, refraktometru) oraz umiejętności związane z przygotowaniem próbek do analiz (klarowanie,

sączenie) oraz umiejętności analizy miareczkowej i analizy spektrofotometrycznej stosowanej

w badaniu żywności

Literatura:

Literatura podstawowa :

1. Obiedziński M. : Wybrane zagadnienia z analizy żywności .SGGW, Warszawa

2. Konieczko P., Namieśnik J.: Ocena i kontrola jakości wyników pomiarów analitycznych. Wydawnictwo Naukowo-techniczne Warszawa.

3. Małecka M.: Wybrane metody analizy żywności. Wyd. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu.

4. Klepacka M.: Analiza żywności. SGGW Warszawa.

Efekty uczenia się:

,

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie przedmiotu, w formie testu.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-15 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 19 godzin więcej informacji
Wykład, 11 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksandra Karmańska
Prowadzący grup: Aleksandra Karmańska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 19 godzin więcej informacji
Wykład, 11 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksandra Karmańska
Prowadzący grup: Aleksandra Karmańska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 19 godzin więcej informacji
Wykład, 11 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aleksandra Karmańska
Prowadzący grup: Aleksandra Karmańska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)