Analiza i ocena jakości żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0201-DIET-1-4051N |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0915) Terapia i rehabilitacja
|
Nazwa przedmiotu: | Analiza i ocena jakości żywności |
Jednostka: | Instytut Nauk o Zdrowiu |
Grupy: |
Dietetyka, semestr IV, tryb niestacjonarny |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Cel przedmiotu: Zapoznanie studentów z zagadnieniami z zakresu analizy żywności. Nabycie umiejętności doboru metod analitycznych w celu określenia jakości różnych surowców i produktów spożywczych. Zrozumienie przez studentów podstaw teoretycznych oraz samodzielne przeprowadzenie wybranych procedur analitycznych. |
Pełny opis: |
Student zdobywa wiedzę na temat stosowanych w analizie żywności podstawowych metodach chemicznych i fizykochemicznych, wykorzystywanych przy oznaczaniu cech fizykochemicznych żywności oraz zawartości podstawowych składników odżywczych w surowcach i półproduktach oraz wyrobach gotowych przemysłu spożywczego. Student nabywa umiejętności obsługi podstawowych urządzeń laboratoryjnych (wagi, suszarki, pehametru, refraktometru) oraz umiejętności związane z przygotowaniem próbek do analiz (klarowanie, sączenie) oraz umiejętności analizy miareczkowej i analizy spektrofotometrycznej stosowanej w badaniu żywności |
Literatura: |
Literatura podstawowa : 1. Obiedziński M. : Wybrane zagadnienia z analizy żywności .SGGW, Warszawa 2. Konieczko P., Namieśnik J.: Ocena i kontrola jakości wyników pomiarów analitycznych. Wydawnictwo Naukowo-techniczne Warszawa. 3. Małecka M.: Wybrane metody analizy żywności. Wyd. Akademia Ekonomiczna w Poznaniu. 4. Klepacka M.: Analiza żywności. SGGW Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
, |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu, w formie testu. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-15 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 19 godzin
Wykład, 11 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Karmańska | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Karmańska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
N LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 19 godzin
Wykład, 11 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Karmańska | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Karmańska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-01 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 19 godzin
Wykład, 11 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksandra Karmańska | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Karmańska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".