"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Organizacja pracy

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0201-DIET-1-2060
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0915) Terapia i rehabilitacja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Organizacja pracy
Jednostka: Instytut Nauk o Zdrowiu
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem zajęć jest kształtowanie umiejętności optymalnej organizacji pracy na stanowisku dietetyka.

Pełny opis:

 Charakterystyka głównych pojęć związanych z pracą

 Podział pracy ( na wybranych przykładach); rodzaje struktur organizacyjnych, przepływ informacji w poszczególnych strukturach

 Znaczenie pracy zespołowej, komunikacja międzyludzka jako warunek dobrej organizacji

 Formy organizacji pracy

 Zasady organizacji pracy; w tym kultury organizacyjnej: delegowanie uprawnień; zarządzanie czasem, optymalne wykorzystanie kompetencji pracowniczych i osobistych

 Dokumentowanie pracy ( akta osobowe pracowników, znaczenie prawa pracy, sprawy wynikające ze stosunku pracy)

 Ergonomia na stanowisku pracy dietetyka

 Personalizm pracy ludzkiej

Literatura:

Podstawowa:

1. Baraniak B., Metody badania pracy. WAiP, Warszawa 2009

2. Jasiński Z. red., Zarządzanie pracą. Organizowanie, planowanie, motywowanie, kontrola. Przedsiębiorstwo jako system pracy. Rola kierowników w osiąganiu sukcesu. AW Placet, Warszawa 1999

3. Janicka Panek T., Zasady organizowania i prowadzenia szkoleń bhp w zakresie ochrony pracy. [w:] Ochrona pracy jako przedmiot badań pedagogiki pracy. Red. A. Sas Badowska, WSBiOP, ITeE-PIB, Radom 2013

4. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003, Nr 169, poz. 1650)

5. Solak A., Bluszcz J. red., Personalizm pracy ludzkiej; Współczesne konotacje. Wyd. APS, Warszawa 2017

Uzupełniająca:

1. Chojnicki J., Jarosiewicz G., ABC BHP; Informator dla pracodawców. PIP, Warszawa 2011

2. Czasopisma branżowe z obszaru dietetyki, czasopismo ATEST; wybrane numery

Efekty uczenia się:

Posiada wiedzę z zakresu prawa pracy, organizacji i zarządzania oraz organizacji usług gastronomicznych, niezbędną do prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej (poradnictwo dietetyczne, usługi gastronomiczne itp.)

Umiejętności

Potrafi prowadzić wybrane działania z zakresu poradnictwa dietetycznego i promocji zdrowia na stanowisku pracy, a także zarządzając zakładem pracy

Kompetencja społeczne

Potrafi pracować w zespole, w którym końcowe rozwiązanie problemu zależy od współpracy i podziału ról

Zna oraz rozumie znaczenie przestrzegania zasad bezpiecznej pracy w laboratorium i w trakcie przygotowywania potraw

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie z oceną na podstawie:

 aktywności na zajęciach,

 testu pisemnego z materiału przekazanego na wykładach i ćwiczeniach (karta pracy studenta),

 realizacji ćwiczeń/projektów – praca w grupach,

 obserwacji zaangażowania studentów w realizację przydzielonych zadań oraz samokształcenia.

Praktyki zawodowe:

Podczas praktyk studenci zwracają uwagę na przejawy dobrej organizacji pracy na stanowisku dietetyka, bądź dostrzegają uchybienia z tego zakresu, formułują wnioski i rekomendacje.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-17 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Teresa Janicka-Panek
Prowadzący grup: Teresa Janicka-Panek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)