Organizacja pracy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0201-DIET-1-2060 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0915) Terapia i rehabilitacja
|
Nazwa przedmiotu: | Organizacja pracy |
Jednostka: | Instytut Nauk o Zdrowiu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest kształtowanie umiejętności optymalnej organizacji pracy na stanowisku dietetyka. |
Pełny opis: |
Charakterystyka głównych pojęć związanych z pracą Podział pracy ( na wybranych przykładach); rodzaje struktur organizacyjnych, przepływ informacji w poszczególnych strukturach Znaczenie pracy zespołowej, komunikacja międzyludzka jako warunek dobrej organizacji Formy organizacji pracy Zasady organizacji pracy; w tym kultury organizacyjnej: delegowanie uprawnień; zarządzanie czasem, optymalne wykorzystanie kompetencji pracowniczych i osobistych Dokumentowanie pracy ( akta osobowe pracowników, znaczenie prawa pracy, sprawy wynikające ze stosunku pracy) Ergonomia na stanowisku pracy dietetyka Personalizm pracy ludzkiej |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baraniak B., Metody badania pracy. WAiP, Warszawa 2009 2. Jasiński Z. red., Zarządzanie pracą. Organizowanie, planowanie, motywowanie, kontrola. Przedsiębiorstwo jako system pracy. Rola kierowników w osiąganiu sukcesu. AW Placet, Warszawa 1999 3. Janicka Panek T., Zasady organizowania i prowadzenia szkoleń bhp w zakresie ochrony pracy. [w:] Ochrona pracy jako przedmiot badań pedagogiki pracy. Red. A. Sas Badowska, WSBiOP, ITeE-PIB, Radom 2013 4. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003, Nr 169, poz. 1650) 5. Solak A., Bluszcz J. red., Personalizm pracy ludzkiej; Współczesne konotacje. Wyd. APS, Warszawa 2017 Uzupełniająca: 1. Chojnicki J., Jarosiewicz G., ABC BHP; Informator dla pracodawców. PIP, Warszawa 2011 2. Czasopisma branżowe z obszaru dietetyki, czasopismo ATEST; wybrane numery |
Efekty uczenia się: |
Posiada wiedzę z zakresu prawa pracy, organizacji i zarządzania oraz organizacji usług gastronomicznych, niezbędną do prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej (poradnictwo dietetyczne, usługi gastronomiczne itp.) Umiejętności Potrafi prowadzić wybrane działania z zakresu poradnictwa dietetycznego i promocji zdrowia na stanowisku pracy, a także zarządzając zakładem pracy Kompetencja społeczne Potrafi pracować w zespole, w którym końcowe rozwiązanie problemu zależy od współpracy i podziału ról Zna oraz rozumie znaczenie przestrzegania zasad bezpiecznej pracy w laboratorium i w trakcie przygotowywania potraw |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie z oceną na podstawie: aktywności na zajęciach, testu pisemnego z materiału przekazanego na wykładach i ćwiczeniach (karta pracy studenta), realizacji ćwiczeń/projektów – praca w grupach, obserwacji zaangażowania studentów w realizację przydzielonych zadań oraz samokształcenia. |
Praktyki zawodowe: |
Podczas praktyk studenci zwracają uwagę na przejawy dobrej organizacji pracy na stanowisku dietetyka, bądź dostrzegają uchybienia z tego zakresu, formułują wnioski i rekomendacje. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-17 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Janicka-Panek | |
Prowadzący grup: | Teresa Janicka-Panek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".