Żywienie człowieka zdrowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0201-DIET-1-2040 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie człowieka zdrowego |
Jednostka: | Instytut Nauk o Zdrowiu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
(1) Wymagania wstępne i dodatkowe: wiedza ogólna biologiczno-chemiczna ze szkoły średniej (2) Treści kształcenia Wykłady – obszary tematyczne: 1. Rola dietetyka w ochronie zdrowia publicznego 2. Normy żywienia człowieka 3. Zasady zdrowego żywienia - Piramidy żywieniowe 4. Żywienie a bilans energetyczny i homeostaza organizmu 5. Prawidłowe żywienie człowieka zdrowego - grupy populacyjne 6. Wegetarianizm i weganizm 7. Indeks glikemiczny 8. Wartość odżywcza żywności 9. Suplementy diety 10. Informacje żywieniowe na etykietach a wybór produktu Ćwiczenia: • Ustalanie zapotrzebowania żywieniowego osób zdrowych. Obliczenia wartości: całkowitej przemiany materii (CPM), dobowego zapotrzebowania energetycznego, masy należnej, wskaźnika masy ciała (BMI) dla konkretnego przypadku • Obliczanie wartości odżywczej diety. Oszacowanie wartości żywieniowej produktów spożywczych i dań poprzez obliczenie wskaźnika jakości żywieniowej (INQ). Ocena jakości białka poprzez obliczenie wskaźnika aminokwasu ograniczającego (AASc) • Określenie zasadowości i kwasowości produktów spożywczych, rozróżnianie pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych. • Ocena zawartości składników odżywczych w diecie: Nabycie praktyki posługiwania się i korzystania z tabel składu oraz norm żywienia i wyżywienia • Przeprowadzanie wywiadów żywieniowych, ocena sposobu żywienia (3) Metody dydaktyczne i pomoce naukowe Prezentacje multimedialne, dyskusja, praca z tabelami wartości odżywczej żywności, program komputerowy Dieta 5, normy żywienia, album fotograficzny produktów i potraw |
Literatura: |
Literatura podstawowa przedmiotu: 1, Red. M. Jarosz. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017. 2. Red. M. Jarosz: Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 3. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, IŻŻ, 2017 4. Red. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. T. 1. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2009. 5. Red. J. Hasik, J. Gawęcki: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2009. Literatura uzupełniająca przedmiotu: 1. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009. 2. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H.: Zasady żywienia człowieka, WSiP, Warszawa 2009. 3. Rozporządzenie WE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności 4. Rozporządzenie WE Nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności 5. Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 432/2012 ustanawiające wykaz dopuszczalnych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności 6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student zna zasady prawidłowego żywienia człowieka zdrowego, rozumie znaczenie żywienia oraz jego rolę w utrzymaniu zdrowia Umiejętności: Korzystając ze źródeł (tabele, programy komputerowe) potrafi wyliczyć wartość odżywczą żywności i potraw Potrafi dokonać prawidłowego doboru produktów spożywczych, pod kątem ich wartości odżywczej i pro-zdrowotnego żywienia Potrafi wyliczyć i zinterpretować wskaźniki wagowo-wzrostowe Potrafi przeprowadzić wywiad z pacjentem i na tej podstawie ocenić jego potrzeby żywieniowe Potrafi na podstawie zebranych danych (wywiad, obliczenia wskaźników wagowo-wzrostowych) zaprojektować jadłospis o określonej wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych Potrafi udzielić porady dietetycznej osobom zdrowym w zakresie racjonalnego żywienia, w zależności od zapotrzebowania energetycznego i poziomu aktywności fizycznej Kompetencje społeczne: Student ma właściwą postawę etyczną, wyrażającą się szacunkiem wobec pacjenta oraz przestrzegania tajemnicy zawodowej (wywiad, dieta), potrafi w sposób właściwy wyrażać swoje opinie, dotyczące zasad żywienia i stylu życia |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza: - egzamin ustny lub pisemny Umiejętności: - wykonanie wymaganych zadań w trakcje zajęć - przygotowanie samodzielne zleconych zadań Kompetencje społeczne: - obserwacja podejścia studenta do powierzonych zadań - współpraca na zajęciach |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-17 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 25 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Regina Wierzejska | |
Prowadzący grup: | Stella Buczek, Regina Wierzejska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".