"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie człowieka zdrowego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0201-DIET-1-2040
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie człowieka zdrowego
Jednostka: Instytut Nauk o Zdrowiu
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 6.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

(1) Wymagania wstępne i dodatkowe:

wiedza ogólna biologiczno-chemiczna ze szkoły średniej

(2) Treści kształcenia

Wykłady – obszary tematyczne:

1. Rola dietetyka w ochronie zdrowia publicznego

2. Normy żywienia człowieka

3. Zasady zdrowego żywienia - Piramidy żywieniowe

4. Żywienie a bilans energetyczny i homeostaza organizmu

5. Prawidłowe żywienie człowieka zdrowego - grupy populacyjne

6. Wegetarianizm i weganizm

7. Indeks glikemiczny

8. Wartość odżywcza żywności

9. Suplementy diety

10. Informacje żywieniowe na etykietach a wybór produktu

Ćwiczenia:

• Ustalanie zapotrzebowania żywieniowego osób zdrowych. Obliczenia wartości: całkowitej przemiany materii (CPM), dobowego zapotrzebowania energetycznego, masy należnej, wskaźnika masy ciała (BMI) dla konkretnego przypadku

• Obliczanie wartości odżywczej diety. Oszacowanie wartości żywieniowej produktów spożywczych i dań poprzez obliczenie wskaźnika jakości żywieniowej (INQ). Ocena jakości białka poprzez obliczenie wskaźnika aminokwasu ograniczającego (AASc)

• Określenie zasadowości i kwasowości produktów spożywczych, rozróżnianie pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych.

• Ocena zawartości składników odżywczych w diecie: Nabycie praktyki posługiwania się i korzystania z tabel składu oraz norm żywienia i wyżywienia

• Przeprowadzanie wywiadów żywieniowych, ocena sposobu żywienia

(3) Metody dydaktyczne i pomoce naukowe

Prezentacje multimedialne, dyskusja, praca z tabelami wartości odżywczej żywności, program komputerowy Dieta 5, normy żywienia, album fotograficzny produktów i potraw

Literatura:

Literatura podstawowa przedmiotu:

1, Red. M. Jarosz. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017.

2. Red. M. Jarosz: Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, 2010.

3. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, IŻŻ, 2017

4. Red. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. T. 1. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2009.

5. Red. J. Hasik, J. Gawęcki: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2009.

Literatura uzupełniająca przedmiotu:

1. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009.

2. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H.: Zasady żywienia człowieka, WSiP, Warszawa 2009.

3. Rozporządzenie WE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

4. Rozporządzenie WE Nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności

5. Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 432/2012 ustanawiające wykaz dopuszczalnych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności

6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Student zna zasady prawidłowego żywienia człowieka zdrowego, rozumie znaczenie żywienia oraz jego rolę w utrzymaniu zdrowia

Umiejętności:

Korzystając ze źródeł (tabele, programy komputerowe) potrafi wyliczyć wartość odżywczą żywności i potraw

Potrafi dokonać prawidłowego doboru produktów spożywczych, pod kątem ich wartości odżywczej i pro-zdrowotnego żywienia

Potrafi wyliczyć i zinterpretować wskaźniki wagowo-wzrostowe

Potrafi przeprowadzić wywiad z pacjentem i na tej podstawie ocenić jego potrzeby żywieniowe

Potrafi na podstawie zebranych danych (wywiad, obliczenia wskaźników wagowo-wzrostowych) zaprojektować jadłospis o określonej wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych

Potrafi udzielić porady dietetycznej osobom zdrowym w zakresie racjonalnego żywienia, w zależności od zapotrzebowania energetycznego i poziomu aktywności fizycznej

Kompetencje społeczne:

Student ma właściwą postawę etyczną, wyrażającą się szacunkiem wobec pacjenta oraz przestrzegania tajemnicy zawodowej (wywiad, dieta), potrafi w sposób właściwy wyrażać swoje opinie, dotyczące zasad żywienia i stylu życia

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza:

- egzamin ustny lub pisemny

Umiejętności:

- wykonanie wymaganych zadań w trakcje zajęć

- przygotowanie samodzielne zleconych zadań

Kompetencje społeczne:

- obserwacja podejścia studenta do powierzonych zadań

- współpraca na zajęciach

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-17 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 25 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Regina Wierzejska
Prowadzący grup: Stella Buczek, Regina Wierzejska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)