Chemia żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0201-DIET-1-2010 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chemia żywności |
Jednostka: | Instytut Nauk o Zdrowiu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
(1)Wymagania wstępne i dodatkowe: Podstawy chemii ogólnej i organicznej (2)Treści kształcenia: Wykłady: Podstawowe składniki chemiczne w żywności: woda, węglowodany, tłuszczowce, białka, witaminy i składniki mineralne. Właściwości aminokwasów i białek. Spektrofotometryczne oznaczanie zawartości białek. Cukrowce i ich struktury i podział: monosacharydy, sacharoza, cukrowce złożone: struktura, właściwości i analiza; Tłuszcze: budowa i ich przemiany w żywności: hydroliza, utwardzanie tłuszczów; tłuszcze nasycone i nienasycone; sterole, steroidy; analiza lipidów: ekstrakcja, wykrywanie składników tłuszczów złożonych, chromatografia; procesy utleniania i starzenia lipidów. Witaminy w żywności: typy i przemiany podczas wytwarzania i przechowywania żywności. Wykrywanie i analiza witamin rozpuszczalnych w wodzie i rozpuszczalnych w tłuszczach. Barwniki, substancje zapachowe i inne naturalne składniki żywności; związki i flawonoidy; Składniki mineralne; Dodatki do żywności; skażenie żywności: pestycydy, metale ciężkie i inne toksyczne składniki żywności. Przemiany chemiczne w żywności; Utrwalanie i przechowywanie żywności: mrożenie, suszenie, liofilizacja; fermentacja jako metoda utrwalania żywności. Interakcje składników żywności. Seminarium: przygotowanie prezentacji ustnej i pisemnej na zadany temat z zakresu przedmiotu (3)Metody dydaktyczne i pomoce naukowe: Wykład: z wykorzystaniem opracowanych prezentacji w programie Power Point Wygłoszenie i opracowanie pisemne prezentacji na zadany temat w ramach przedmiotu |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Praca zbiorowa pod red. Z. E. Sikorskiego „Chemia Żywności”, WNT 2006. Praca zbiorowa pod red. Z. E. Sikorskiego „Chemia żywności. Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności” WNT, 2007. Literatura uzupełniająca: Praca zbiorowa pod red. W. Grajka „Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne”, WNT, 2007. A. Rutkowski, S. Gwiazda, K. Dąbrowski „Dodatki funkcjonalne do żywności”, Agro & Food Technology, Katowice 1993 Streszczenia i konspekty wykładów dostarczane przez prowadzącego |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA („Student zna i rozumie...”) Zna główne składniki chemiczne żywności: cukrowce, tłuszczowce, białka i ich główne metody ich analiz (D1_W01); Zna i charakteryzuje witaminy, składniki mineralne, wybrane metabolity wtórne i dodatki do żywności (D1_W01); Zna i rozumie przemiany białek, tłuszczowców, cukrowców i witamin podczas przetwarzania żywności (D1_W14). UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”) Potrafi przygotować prezentację omawiającą główne składniki żywności: cukrowce, tłuszczowce, białka oraz ich rolę odżywczą (D1_U13; D1_U14); Potrafi przygotować prezentację o rolę w żywności i żywieniu witamin, składników mineralnych i wybranych metabolitów wtórnych (D1_U13; D1_U14); Potrafi wyjaśnić jak zachowują się składniki żywności podczas jej przetwarzania i przechowywania (D1_U03). KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”) Ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie chemii żywności (D1_K01). |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny. Weryfikacja efektów kształcenia w zakresie wiedzy następuje na egzaminie. Weryfikacja efektów kształcenia w zakresie umiejętności i kompetencji społecznych następuje na podstawie prezentacji seminaryjnych (ocena). Warunek uzyskania zaliczenia przedmiotu: uzyskanie łącznie co najmniej 51% ogólnej liczby punktów z egzaminu Przedział punktacji (%) 0-50 51-60 61-70 71-80 81-90 91-100 Ocena 2,0 3,0 3,5 4,0 4,5 5,0 Forma egzaminu pisemnego (pytania otwarte i zamknięte). Forma prezentacji: ustna (PowerPoint) i pisemna |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-17 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 15 godzin
Wykład, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | MARCIN HORBOWICZ | |
Prowadzący grup: | MARCIN HORBOWICZ | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".