Mikroekonomia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0102-FIR-1-2010 |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0411) Rachunkowość i podatki
|
Nazwa przedmiotu: | Mikroekonomia |
Jednostka: | Instytut Nauk Ekonomicznych i o Zarządzaniu |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
(1) Wymagania wstępne i dodatkowe: brak (2) Treści kształcenia: Godziny (studia stacjonarne/studia niestacjonarne) Wprowadzenie do ekonomii, systemy społeczno–gospodarcze – 10 h/5h Ekonomia jako nauka; Proces gospodarowania, czynniki i środki produkcji; Klasyfikacja własności; Gospodarowanie z wykorzystaniem ograniczonych zasobów; Granica możliwości produkcyjnych i koszt alternatywnej decyzji; Zastosowanie prakseologii w gospodarowaniu; Gospodarka rynkowa – warunki istnienia dojrzałego rynku; Dominacja prywatnej własności i rynkowa alokacja zasobów – cechy gospodarki rynkowej; Zalety i wady rynku; Charakterystyka systemu gospodarki centralnie planowanej, ważniejsze wady gospodarki centralnej, transformacja systemu społeczno-gospodarczego w Polsce. Rynek, popyt, podaż, elastyczność popytu i podaży – 12 h/7h Pojęcie rynku, klasyfikacja, funkcje; Rynek doskonały i niedoskonały; Cena i jej funkcje; Popyt i jego rodzaje, czynniki określające; Popyt a cena – ujęcie graficzne; Nietypowe krzywe popytu; Czynniki pozacenowe a popyt; Podaż a cena – ujęcie graficzne; Czynniki pozacenowe a podaż; Równowaga rynkowa; Popyt, podaż a czynnik czasu; Elastyczność cenowa popytu i podaży, elastyczność dochodowa popytu, elastyczność mieszana – formuły matematyczne i ujęcie graficzne. Teoria wyboru konsumenta – 15 h/10h Gospodarstwo domowe jako podmiot gospodarujący, jego funkcje; Preferencje jako podstawa wyboru struktury konsumpcji; Konstrukcja krzywej obojętności, przykłady krzywych obojętności; Użyteczność krańcowa i całkowita; Zasada malejącej użyteczności krańcowej, krańcowa stopa substytucji; Linia ograniczenia budżetowego, konstrukcja, nachylenie, przesunięcie; Konstrukcja krzywej cena-konsumpcja oraz dochód-konsumpcja; Optimum konsumenta, zastosowanie teorii w zadaniach. Podstawy przedsiębiorstwa – 13 h/8h Pojęcie przedsiębiorstwa, rodzaje, cele; Pojęcie izokwanty i izokosty; Zasada malejącej produkcyjności krańcowej. Techniczna stopa substytucji; Graficzne ujęcie optymalnej kombinacji czynników produkcji. Koszty i ich rodzaje; Koszty w krótkim i długim okresie (3) Pomoce naukowe i metody dydaktyczne: Prezentacja multimedialna z komentarzem wykładowcy; ćwiczenia, zadania, dyskusja |
Literatura: |
Literatura podstawowa: R.Milewski (red.), Podstawy Ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013 E.Moroz, Podstawy mikroekonomii, PWE, Warszawa 2005, wydanie: I S.Marciniak (red.), Makro- i Mikroekonomia, podstawowe problemy, PWN, Warszawa 2005 Literatura uzupełniająca: D.Begg, S.Fischer, R.Dornbusch, Ekonomia Mikroekonomia, Makroekonomia, PWE, Warszawa 2013 P.A.Samuelson, W.D.Nordhaus, Ekonomia, Rebis, Warszawa 2012 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA („Student zna i rozumie…”): wybrane fakty, uwarunkowania mikroekonomiczne z zakresu nauk społecznych, szczególnie ekonomii, metody i teorie wyjaśniające złożone zależności między systemami gospodarczymi, konsumentami i przedsiębiorcami (FIR_W01); metody pozyskiwania źródeł i przetwarzania danych dotyczących problemów mikroekonomicznych (FIR_W04). UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”): posługiwać się terminologią ekonomiczną, podstawowymi metodami pozyskiwania danych dotyczących podmiotów mikroekonomicznych, analizowania i interpretowania zjawisk i procesów społecznych (FIR_U01); przeprowadzić wstępną analizę ekonomiczną różnych podmiotów gospodarczych pod kątem optymalizacji decyzji, dokonać prezentacji wyników i merytorycznej argumentacji, analizować przyczyny i przebieg podmiotów gospodarczych oraz prognozować praktyczne skutki tych procesów (FIR_U02); zidentyfikować uwarunkowania mikroekonomiczne działalności przedsiębiorstw i ich wpływ na podejmowane decyzje (FIR_U05). KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”): głębszej analizy problemów poznawczych i praktycznej ich interpretacji (FIR_K03); określenia zależności przyczynowo-skutkowych pomiędzy podmiotami gospodarującymi (FIR_K05). |
Metody i kryteria oceniania: |
(1) Efekty w zakresie WIEDZY weryfikuje się poprzez kolokwium sprawdzające wiedzę; UMIEJĘTNOŚCI weryfikowane są poprzez rozwiązanie określonych problemów i podjęcie optymalnych decyzji przez menedżera z punktu widzenia rozwoju przedsiębiorstwa; KOMPETENCJE SPOŁECZNE ocenia się poprzez: ocenę aktywności studenta w trakcie zajęć oraz podczas realizacji zadań w trakcie zajęć; (2) 2 kolokwia w semestrze; ocena końcowa to średnia arytmetyczna uzyskana z obu ocen; każde kolokwium musi być zaliczone co najmniej na 3); kolokwium obejmuje pytania otwarte i zadania; jest nieparzysta ilość pytań i aby zaliczyć trzeba mieć 50%+1 (np. jest 9 pytań – żeby zaliczyć trzeba mieć 5 dobrze) egzamin końcowy, do którego przystępują osoby mające zaliczenie z ćwiczeń; forma taka jak w przypadku kolokwium |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-17 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Maciej Kozłowski | |
Prowadzący grup: | Maciej Kozłowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Konwersatorium - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".