"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie roślin

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0203-OGR-1-3041S
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0812) Ogrodnictwo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Żywienie roślin
Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Głównym celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studenta z tymi działami wiadomości o glebie, roślinach i nawozach, które niezbędne są do "optymalizacji nawożenia". Optymalizacja, to ustalenie takich dawek, form i terminów stosowania nawozów, które prowadzą do osiągnięcia maksymalnych plonów, dobrej jakości, przy wysokiej efektywności i opłacalności nawożenia oraz bez ujemnego wpływy na środowisko.

W części ćwiczeniowej celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studenta z podstawowymi nawozami mineralnymi, metodami ich rozpoznawania oraz metodami oznaczania zawartości podstawowych składników w nawozach glebie i roślinie. Na podstawie wyników analiz studenci poznają podstawy ustalania potrzeb pokarmowych i nawozowych dla podstawowych grup roślin w produkcji polowej.

Pełny opis:

Wiadomości wprowadzające. Zakres i zadania przedmiotu, Chemia Rolna w ujęciu historycznym. Teorie i prawa dotyczące odżywiania roślin. Funkcje nawożenia.

Gleba jako środowisko odżywiania roślin. Właściwości fizyczne gleby a ich żyzność (zawartość próchnicy, pojemność sorpcyjna, właściwości buforowe, roztwór glebowy, minerały uruchamiające składniki pokarmowe). Właściwości chemiczne gleby (ilości i formy makro i mikroelementów, ocena zasobności gleby). Właściwości biologiczne gleb (bakterie i grzyby wpływające na przemiany składników pokarmowych w glebie).

Fizjologia mineralnego odżywiania roślin. Nawozy naturalne. Skład chemiczny, przechowywanie, wartość nawozowa i stosowania: obornika, gnojowicy. Nawozy organiczne i organiczno-mineralne. Nawozy mineralne. Nawożenie organiczne, zasady wapnowania. Ekologiczne skutki nawożenia.

ćwiczenia laboratoryjne: Analiza jakościowa nawozów azotowych i fosforowych. Analiza jakościowa nawozów potasowych i wapniowo-magnezowych. Analiza jakościowa wieloskładnikowych oraz zasady mieszania nawozów. Analiza ilościowa nawozów fosforowych. Oznaczanie fosforu przyswajalnego w glebie metodą Egnera- Riehma oraz ustalanie potrzeb nawożenia fosforem. Oznaczanie zawartości składników w podłożach ogrodniczych metodą uniwersalną. Obliczanie efektywności i opłacalności nawożenia.

Literatura:

Podstawowa:

Nawożenie Roślin Ogrodniczych. 2003. J. Nurzyński. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie.

Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych. Praca zbiorowa pod redakcją Starcka.WRiL. 1997

Nawożenie roślin uprawnych Cz.1 i 2. Grzebisz W. PWRiL 2008

Uzupełniająca:

Nawozy i nawożenie drzew owocowych. Wójcik P. Hortpress 2009.

Nawożenie mineralne roślin uprawnych. Praca zbiorowa pod redakcją Czuby. Police 1996.

Chemia Rolna. Gorlach E., Mazur T. PWN 2001.

Chemia Rolna - Podstawy Teoretyczne i Praktyczne, pod red. S. Mercika, SGGW 2002.

Efekty uczenia się:

WIEDZA

Zna właściwości nawozów i ich wpływ na środowisko przyrodnicze -OGR_W08

W zaawansowanym stopniu ma wiedzę z zakresu biologii, chemii oraz nauk pokrewnych niezbędną dla zrozumienia i interpretacji podstawowych zjawisk i procesów związanych z rolą poszczególnych składników pokarmowych we wzroście i rozwoju roślin oraz z wyborem odpowiednich technologii nawożenia - OGR_W01, OGR_W05

Zna podstawowe normy i standardach jakość w odniesieniu do jakości gleby i nawozów Potrafi godzić wymogi przyrodnicze i ekonomiczne z potrzebami współczesnego człowieka, normami etycznymi i prawnymi - OGR_W09

UMIEJĘTNOŚCI

Posiada umiejętność wykonania podstawowych analiz fizykochemicznych niezbędne do opracowania zaleceń nawozowych - OGR_U05

Na podstawie wyników analiz gleby i roślin umie wykonać proste opracowania projektowe z zakresu doradztwa nawozowego. Umie wykorzystywać praktycznie podstawowe programy komputerowe w zakresie doradztwa agrotechnicznego w rolnictwie - OGR_U10, OGR_U11

Umie wykorzystać materiały źródłowe przy opracowywaniu zaleceń nawozowych - OGR_U01, OGR_U02

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

Ma świadomość zagrożeń jakie powoduje intensyfikacja nawożenia na jakość żywności i paszy oraz na środowisko przyrodnicze - OGR_K02, OGR_K03

Ma świadomość znaczenia społecznego znajomość uwarunkowań prawnych w zakresie ochrony środowiska i produkcji bezpiecznej żywności przy prowadzeniu gospodarstwa ogrodniczego- OGR_K06

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin w formie pisemnej, na ćwiczeniach laboratoryjnych zaliczenia pisemne poszczególnych działów- ocena końcowa z ćwiczeń, jako średnia z 3 działów. Z ćwiczeń obliczeniowych studenci opracują pisemnie szczegółowe zalecenia nawozowe dla wybranych roślin.

Ocena ustalana powinna być na podstawie następującej skali: Poniżej 55.00 % - ocena 2; 55.00 % i więcej - ocena 3; 60.00 % i więcej - ocena 3,5; 70.00 % i więcej - ocena 4; 80.00 % i więcej - ocena 4,5; 90.00 % i więcej - ocena 5

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia praktyczne, 38 godzin więcej informacji
Wykład, 25 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Stępień
Prowadzący grup: Wojciech Stępień
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)