Żywienie roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0203-OGR-1-3041S |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0812) Ogrodnictwo
|
Nazwa przedmiotu: | Żywienie roślin |
Jednostka: | Instytut Nauk Przyrodniczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Głównym celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studenta z tymi działami wiadomości o glebie, roślinach i nawozach, które niezbędne są do "optymalizacji nawożenia". Optymalizacja, to ustalenie takich dawek, form i terminów stosowania nawozów, które prowadzą do osiągnięcia maksymalnych plonów, dobrej jakości, przy wysokiej efektywności i opłacalności nawożenia oraz bez ujemnego wpływy na środowisko. W części ćwiczeniowej celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studenta z podstawowymi nawozami mineralnymi, metodami ich rozpoznawania oraz metodami oznaczania zawartości podstawowych składników w nawozach glebie i roślinie. Na podstawie wyników analiz studenci poznają podstawy ustalania potrzeb pokarmowych i nawozowych dla podstawowych grup roślin w produkcji polowej. |
Pełny opis: |
Wiadomości wprowadzające. Zakres i zadania przedmiotu, Chemia Rolna w ujęciu historycznym. Teorie i prawa dotyczące odżywiania roślin. Funkcje nawożenia. Gleba jako środowisko odżywiania roślin. Właściwości fizyczne gleby a ich żyzność (zawartość próchnicy, pojemność sorpcyjna, właściwości buforowe, roztwór glebowy, minerały uruchamiające składniki pokarmowe). Właściwości chemiczne gleby (ilości i formy makro i mikroelementów, ocena zasobności gleby). Właściwości biologiczne gleb (bakterie i grzyby wpływające na przemiany składników pokarmowych w glebie). Fizjologia mineralnego odżywiania roślin. Nawozy naturalne. Skład chemiczny, przechowywanie, wartość nawozowa i stosowania: obornika, gnojowicy. Nawozy organiczne i organiczno-mineralne. Nawozy mineralne. Nawożenie organiczne, zasady wapnowania. Ekologiczne skutki nawożenia. ćwiczenia laboratoryjne: Analiza jakościowa nawozów azotowych i fosforowych. Analiza jakościowa nawozów potasowych i wapniowo-magnezowych. Analiza jakościowa wieloskładnikowych oraz zasady mieszania nawozów. Analiza ilościowa nawozów fosforowych. Oznaczanie fosforu przyswajalnego w glebie metodą Egnera- Riehma oraz ustalanie potrzeb nawożenia fosforem. Oznaczanie zawartości składników w podłożach ogrodniczych metodą uniwersalną. Obliczanie efektywności i opłacalności nawożenia. |
Literatura: |
Podstawowa: Nawożenie Roślin Ogrodniczych. 2003. J. Nurzyński. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie. Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych. Praca zbiorowa pod redakcją Starcka.WRiL. 1997 Nawożenie roślin uprawnych Cz.1 i 2. Grzebisz W. PWRiL 2008 Uzupełniająca: Nawozy i nawożenie drzew owocowych. Wójcik P. Hortpress 2009. Nawożenie mineralne roślin uprawnych. Praca zbiorowa pod redakcją Czuby. Police 1996. Chemia Rolna. Gorlach E., Mazur T. PWN 2001. Chemia Rolna - Podstawy Teoretyczne i Praktyczne, pod red. S. Mercika, SGGW 2002. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA Zna właściwości nawozów i ich wpływ na środowisko przyrodnicze -OGR_W08 W zaawansowanym stopniu ma wiedzę z zakresu biologii, chemii oraz nauk pokrewnych niezbędną dla zrozumienia i interpretacji podstawowych zjawisk i procesów związanych z rolą poszczególnych składników pokarmowych we wzroście i rozwoju roślin oraz z wyborem odpowiednich technologii nawożenia - OGR_W01, OGR_W05 Zna podstawowe normy i standardach jakość w odniesieniu do jakości gleby i nawozów Potrafi godzić wymogi przyrodnicze i ekonomiczne z potrzebami współczesnego człowieka, normami etycznymi i prawnymi - OGR_W09 UMIEJĘTNOŚCI Posiada umiejętność wykonania podstawowych analiz fizykochemicznych niezbędne do opracowania zaleceń nawozowych - OGR_U05 Na podstawie wyników analiz gleby i roślin umie wykonać proste opracowania projektowe z zakresu doradztwa nawozowego. Umie wykorzystywać praktycznie podstawowe programy komputerowe w zakresie doradztwa agrotechnicznego w rolnictwie - OGR_U10, OGR_U11 Umie wykorzystać materiały źródłowe przy opracowywaniu zaleceń nawozowych - OGR_U01, OGR_U02 KOMPETENCJE SPOŁECZNE Ma świadomość zagrożeń jakie powoduje intensyfikacja nawożenia na jakość żywności i paszy oraz na środowisko przyrodnicze - OGR_K02, OGR_K03 Ma świadomość znaczenia społecznego znajomość uwarunkowań prawnych w zakresie ochrony środowiska i produkcji bezpiecznej żywności przy prowadzeniu gospodarstwa ogrodniczego- OGR_K06 |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej, na ćwiczeniach laboratoryjnych zaliczenia pisemne poszczególnych działów- ocena końcowa z ćwiczeń, jako średnia z 3 działów. Z ćwiczeń obliczeniowych studenci opracują pisemnie szczegółowe zalecenia nawozowe dla wybranych roślin. Ocena ustalana powinna być na podstawie następującej skali: Poniżej 55.00 % - ocena 2; 55.00 % i więcej - ocena 3; 60.00 % i więcej - ocena 3,5; 70.00 % i więcej - ocena 4; 80.00 % i więcej - ocena 4,5; 90.00 % i więcej - ocena 5 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT W
ĆW-P
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 38 godzin
Wykład, 25 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Stępień | |
Prowadzący grup: | Wojciech Stępień | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".