Żywienie roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 0203-OGR-1-3020 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie roślin |
Jednostka: | Instytut Nauk Przyrodniczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
celem tego przedmiotu jest poznanie właściwości nawozów mineralnych, naturalnych, organicznych itp. jako podstawowych środków produkcji w ogrodnictwie niezbędnych do uzyskiwania odpowiednich pod względem ilości i jakości plonów roślin uprawnych. Nabycie umiejętności przez studentów posługiwania się nawozami w celu efektywnego kształtowania plonów roślin oraz żyzności gleb uprawnych z zachowaniem bezpieczeństwa środowiska przyrodniczego. |
Pełny opis: |
wykład 1. Wiadomości wprowadzające. Zakres i zadania przedmiotu, Chemia Rolna w ujęciu historycznym. Teorie i prawa dotyczące odżywiania roślin. Funkcje nawożenia. 2. Gleba jako środowisko odżywiania roślin. Właściwości fizyczne gleby a ich żyzność (zawartość próchnicy, pojemność sorpcyjna, właściwości buforowe, roztwór glebowy, minerały uruchamiające składniki pokarmowe). Właściwości chemiczne gleby (ilości i formy makro i mikroelementów, ocena zasobności gleby). Właściwości biologiczne gleb (bakterie i grzyby wpływające na przemiany składników pokarmowych w glebie). 3. Fizjologia mineralnego odżywiania roślin. 4. Nawozy naturalne. Skład chemiczny, przechowywanie, wartość nawozowa i stosowania: obornika, gnojowicy. 5. Nawozy organiczne i organiczno-mineralne. 6. Nawozy mineralne. 7. Nawożenie organiczne, zasady wapnowania. 8. Ekologiczne skutki nawożenia. ćwiczenia laboratoryjne 1. Analiza jakościowa nawozów azotowych i fosforowych. 2. Analiza jakościowa nawozów potasowych i wapniowo-magnezowych 3. Analiza jakościowa wieloskładnikowych oraz zasady mieszania nawozów. 4. Oznaczanie fosforu przyswajalnego w glebie metodą Egnera- Riehma oraz ustalanie potrzeb nawożenia fosforem. 5. Oznaczanie zawartości składników w podłożach ogrodniczych metodą uniwersalną 6. Obliczanie potrzeb nawozowych rośli. 7. Obliczanie efektywności i opłacalności nawożenia 8. Opracowanie zaleceń nawozowych w ogrodnictwie |
Literatura: |
1. Nawożenie Roślin Ogrodniczych. 2003. J. Nurzyński. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie. 2. Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych. Praca zbiorowa pod redakcją Starcka.WRiL. 1997 3. Nawożenie roślin uprawnych Cz.1 i 2. Grzebisz W. PWRiL 2008 Uzupełniająca: 1. Nawozy i nawożenie drzew owocowych. Wójcik P. Hortpress 2009. 2. Nawożenie mineralne roślin uprawnych. Praca zbiorowa pod redakcją Czuby. Police 1996. 3. Chemia Rolna. Gorlach E., Mazur T. PWN 2001. 4. Chemia Rolna - Podstawy Teoretyczne i Praktyczne, pod red. S. Mercika, SGGW 2002 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA Zna właściwości nawozów i ich wpływ na środowisko przyrodnicze -OGR_W08 W zaawansowanym stopniu ma wiedzę z zakresu biologii, chemii oraz nauk pokrewnych niezbędną dla zrozumienia i interpretacji podstawowych zjawisk i procesów związanych z rolą poszczególnych składników pokarmowych we wzroście i rozwoju roślin oraz z wyborem odpowiednich technologii nawożenia - OGR_W01, OGR_W05 Zna podstawowe normy i standardach jakość w odniesieniu do jakości gleby i nawozów Potrafi godzić wymogi przyrodnicze i ekonomiczne z potrzebami współczesnego człowieka, normami etycznymi i prawnymi - OGR_W09 UMIEJĘTNOŚCI Posiada umiejętność wykonania podstawowych analiz fizykochemicznych niezbędne do opracowania zaleceń nawozowych - OGR_U05 Na podstawie wyników analiz gleby i roślin umie wykonać proste opracowania projektowe z zakresu doradztwa nawozowego. Umie wykorzystywać praktycznie podstawowe programy komputerowe w zakresie doradztwa agrotechnicznego w rolnictwie - OGR_U10, OGR_U11 Umie wykorzystać materiały źródłowe przy opracowywaniu zaleceń nawozowych - OGR_U01, OGR_U02 KOMPETENCJE SPOŁECZNE Ma świadomość zagrożeń jakie powoduje intensyfikacja nawożenia na jakość żywności i paszy oraz na środowisko przyrodnicze - OGR_K02, OGR_K03 Ma świadomość znaczenia społecznego znajomość uwarunkowań prawnych w zakresie ochrony środowiska i produkcji bezpiecznej żywności przy prowadzeniu gospodarstwa ogrodniczego- OGR_K06 |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej, na ćwiczeniach laboratoryjnych zaliczenia pisemne poszczególnych działów- ocena końcowa z ćwiczeń, jako średnia z działów . (1) Skala ocen: bardzo dobry (5) dobry plus (4,5) dobry (4) dostateczny plus (3,5) dostateczny (3) niedostateczny (2) Ocena ustalana powinna być na podstawie następującej skali: Poniżej 55.00 % - ocena 2 55.00 % i więcej - ocena 3 60.00 % i więcej - ocena 3,5 70.00 % i więcej - ocena 4 80.00 % i więcej - ocena 4,5 90.00 % i więcej - ocena 5 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO W
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia praktyczne, 23 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Stępień | |
Prowadzący grup: | Wojciech Stępień | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia praktyczne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".