"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Propedeutyka rolnictwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 0203-OGR-1-1041N
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0812) Ogrodnictwo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Propedeutyka rolnictwa
Jednostka: Instytut Nauk Przyrodniczych
Grupy: Ogrodnictwo, semestr I, tryb niestacjonarny
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Wprowadzenie do zagadnień związanych z produkcją rolniczą

Omówienie funkcji rolnictwa i specyfiki prowadzenia produkcji rolniczej

Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami produkcji roślinnej i zwierzęcej

Przedstawienie uwarunkowań przyrodniczych prowadzenia produkcji rolniczej

Pełny opis:

(1)Wymagania wstępne i dodatkowe

Nie są wymagane. Propedeutyka rolnictwa jest wprowadzeniem do przedmiotów kierunkowych

(2)Treści kształcenia

Cykl 1 (połowa semestru)

1. Pojęcia związane z rolnictwem, cele rolnctwa, filary produktywności, jednostki plonu i powierzchni

2. Przemiany w rolnictwie XIX – XXI wiek, rodzaje użytków i użytków rolnych, struktura obsiewów w Polsce. Systemy rolnictwa

3. Sezon wegetacyjny w Polsce, uwarunkowania świetlne i termiczne roślin

Cykl 2 (druga część semestru)

1. Podział roślin uprawy polowej pod względem znaczenia gospodarczego

2. Przydatność poszczególnych gatunków roślin rolniczych i specjalnych w różnych działach gospodarki ze szczególnym uwzględnieniem produkcji żywności

3. Znaczenie gospodarcze i przyrodnicze łąk i pastwisk

(3)Metody dydaktyczne i pomoce naukowe

Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych

Wykonanie 5 prac domowych z wykorzystaniem technik komputerowych

Literatura:

Kowalczyk Z.: Produkcja rolnicza cz. 1 i 2. 2002, Poznań

Nazaruk M.: Podstawy rolnictwa, 1998, SGGW

Kodeks dobrej praktyki rolniczej, 2004, MR i RW, MŚ

Rocznik statystyczny GUS

J. Starczewski (red.) Uprawa roślin t. I i II, Siedlce 2006

Internet: Hasła związane z tematyką wykładów

Efekty uczenia się:

WIEDZA

Zna pojęcia związane z szeroko pojętym rolnictwem w tym z działem ogrodnictwo OGR_W01, OGR_W06

Rozumie różnice między rolnictwem i ogrodnictwem OGR_W03

Zna jednostki związane z polową produkcją roślinną OGR_W07

Rozumie zmiany zachodzące w rolnictwie od XIX wieku OGR_W06

UMIEJĘTNOŚCI

Umie zwięźle zdefiniować pojęcia dotyczące produkcji roślinnej OGR_U02

Umie scharakteryzować znaczenie gospodarcze różnych roślin uprawnych OGR_U02

Umie przeliczać jednostki plenności OGR_U049

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

Ma świadomość przemian społeczno-gospodarczych zachodzących na obszarach wiejskich OGR_K04, OGR_K06

Ma świadomość problemów społecznych wywoływanych przez intensyfikację produkcji żywności OGR_K02

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie przedmiotu składa się z dwu części:

1. Zaliczenie trzech sprawdzianów pisemnych w formie pytań otwartych punktowanych 0 - 2. Razem 18 pytań

2. Zaliczenie 5 prac domowych punktowanych 0,5 - 2

Razem do zaliczenia przedmiotu można uzyskać 46 punktów. Minimum zaliczające wynosi 24 punkty

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Stępień
Prowadzący grup: Wojciech Stępień
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-20
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Andrzej Radecki
Prowadzący grup: Andrzej Radecki
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Stępień
Prowadzący grup: Wojciech Stępień
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Wprowadzenie do zagadnień związanych z produkcją rolniczą

Omówienie funkcji rolnictwa i specyfiki prowadzenia produkcji rolniczej

Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami produkcji roślinnej i zwierzęcej

Przedstawienie uwarunkowań przyrodniczych prowadzenia produkcji rolniczej

Pełny opis:

1.Pojęcia związane z rolnictwem, cele rolnictwa, filary produktywności, jednostki plonu i powierzchni

2. Przemiany w rolnictwie XIX – XXI wiek, rodzaje użytków i użytków rolnych, struktura obsiewów w Polsce. Systemy rolnictwa

3. Sezon wegetacyjny w Polsce, uwarunkowania świetlne i termiczne roślin

4. Podział roślin uprawy polowej pod względem znaczenia gospodarczego

5. Przydatność poszczególnych gatunków roślin rolniczych i specjalnych w różnych działach gospodarki ze szczególnym uwzględnieniem produkcji żywności

6. Znaczenie gospodarcze i przyrodnicze łąk i pastwisk

Literatura:

Kowalczyk Z.: Produkcja rolnicza cz. 1 i 2. 2002, Poznań

Nazaruk M.: Podstawy rolnictwa, 1998, SGGW

Kodeks dobrej praktyki rolniczej, 2004, MR i RW, MŚ

Rocznik statystyczny GUS

J. Starczewski (red.) Uprawa roślin t. I i II, Siedlce 2006

Internet: Hasła związane z tematyką wykładów

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Wojciech Stępień
Prowadzący grup: Wojciech Stępień
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Skrócony opis:

Wprowadzenie do zagadnień związanych z produkcją rolniczą

Omówienie funkcji rolnictwa i specyfiki prowadzenia produkcji rolniczej

Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami produkcji roślinnej i zwierzęcej

Przedstawienie uwarunkowań przyrodniczych prowadzenia produkcji rolniczej

Pełny opis:

1.Pojęcia związane z rolnictwem, cele rolnictwa, filary produktywności, jednostki plonu i powierzchni

2. Przemiany w rolnictwie XIX – XXI wiek, rodzaje użytków i użytków rolnych, struktura obsiewów w Polsce. Systemy rolnictwa

3. Sezon wegetacyjny w Polsce, uwarunkowania świetlne i termiczne roślin

4. Podział roślin uprawy polowej pod względem znaczenia gospodarczego

5. Przydatność poszczególnych gatunków roślin rolniczych i specjalnych w różnych działach gospodarki ze szczególnym uwzględnieniem produkcji żywności

6. Znaczenie gospodarcze i przyrodnicze łąk i pastwisk

Literatura:

Kowalczyk Z.: Produkcja rolnicza cz. 1 i 2. 2002, Poznań

Nazaruk M.: Podstawy rolnictwa, 1998, SGGW

Kodeks dobrej praktyki rolniczej, 2004, MR i RW, MŚ

Rocznik statystyczny GUS

J. Starczewski (red.) Uprawa roślin t. I i II, Siedlce 2006

Internet: Hasła związane z tematyką wykładów

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-3 (2024-06-10)