Propedeutyka rolnictwa
Informacje ogólne
| Kod przedmiotu: | 0203-OGR-1-1040 |
| Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
| Nazwa przedmiotu: | Propedeutyka rolnictwa |
| Jednostka: | Instytut Nauk Przyrodniczych |
| Grupy: | |
| Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
| Język prowadzenia: | polski |
| Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest wprowadzenie do zagadnień związanych z produkcją rolniczą, omówienie historii rozwoju rolnictwa i jego funkcji oraz specyfiki prowadzenia produkcji rolniczej, zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami produkcji roślinnej i zwierzęcej i przedstawienie uwarunkowań przyrodniczych prowadzenia produkcji rolniczej |
| Pełny opis: |
(1)Wymagania wstępne i dodatkowe Nie są wymagane. Propedeutyka rolnictwa jest wprowadzeniem do przedmiotów kierunkowych (2)Treści kształcenia Cykl 1 (połowa semestru) 1. Pojęcia związane z rolnictwem, cele rolnctwa, filary produktywności, jednostki plonu i powierzchni 2. Przemiany w rolnictwie XIX – XXI wiek, rodzaje użytków i użytków rolnych, struktura obsiewów w Polsce. Systemy rolnictwa 3. Sezon wegetacyjny w Polsce, uwarunkowania świetlne i termiczne roślin Cykl 2 (druga część semestru) 1. Podział roślin uprawy polowej pod względem znaczenia gospodarczego 2. Przydatność poszczególnych gatunków roślin rolniczych i specjalnych w różnych działach gospodarki ze szczególnym uwzględnieniem produkcji żywności 3. Znaczenie gospodarcze i przyrodnicze łąk i pastwisk (3)Metody dydaktyczne i pomoce naukowe Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych Wykonanie 5 prac domowych z wykorzystaniem technik komputerowych |
| Literatura: |
Produkcja roślinna tom 1 i 2 – Redakcja W. Grzebisz 2008 Uprawa roli roślin tom 1 i 2 – Redakcja J.Starczewski 2006 Rocznik Statystyczny GUS 2018 Internet: Hasła związane z tematyką wykładów |
| Efekty uczenia się: |
WIEDZA Zna pojęcia związane z szeroko pojętym rolnictwem w tym z działem ogrodnictwo OGR_W01, OGR_W06 Rozumie różnice między rolnictwem i ogrodnictwem OGR_W03 Zna jednostki związane z polową produkcją roślinną OGR_W07 Rozumie zmiany zachodzące w rolnictwie od XIX wieku OGR_W06 UMIEJĘTNOŚCI Umie zwięźle zdefiniować pojęcia dotyczące produkcji roślinnej OGR_U02 Umie scharakteryzować znaczenie gospodarcze różnych roślin uprawnych OGR_U02 Umie przeliczać jednostki plenności OGR_U049 KOMPETENCJE SPOŁECZNE Ma świadomość przemian społeczno-gospodarczych zachodzących na obszarach wiejskich OGR_K04, OGR_K06 Ma świadomość problemów społecznych wywoływanych przez intensyfikację produkcji żywności OGR_K02 |
| Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu składa się z dwu części: 1. Zaliczenie trzech sprawdzianów pisemnych w formie pytań otwartych punktowanych 0 - 2. Razem 18 pytań 2. Zaliczenie 5 prac domowych punktowanych 0,5 - 2 Razem do zaliczenia przedmiotu można uzyskać 46 punktów. Minimum zaliczające wynosi 24 punkty |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
| Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
| Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
| Koordynatorzy: | Andrzej Radecki | |
| Prowadzący grup: | Andrzej Radecki | |
| Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
| Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
| Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
| Typ zajęć: |
Wykład
|
|
| Koordynatorzy: | Wojciech Stępień | |
| Prowadzący grup: | Wojciech Stępień | |
| Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
| Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
