"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Warzywnictwo szklarniowe 0203-OGR-1-7121N
Wykład (W) Semestr zimowy 2022/2023

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 8
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Literatura:

Literatura podstawowa:

Dobrzańska J. 2007 Ogórki pod osłonami. Hortpress Sp. z o.o.

Dobrzańska J., Dobrzański A. 1997 Papryka pod szkłem i folią. PWRiL

Stępowska A., Rogowska M. 2004. Uprawa sałaty w polu i pod osłonami. Plantpress Sp.z o.o. Stępowska A., Rogowska M. 2006. Uprawa rzodkiewki w polu i pod osłonami. Plantpress

Wysocka-Owczarek M. 2004. Zaburzenia wzrostu i rozwoju pomidora. Plantpress Sp. z o.o.

Literatura uzupełniająca:

Wszelkie dostępne materiały tematyczne.

Efekty uczenia się:

WIEDZA („Student zna i rozumie...”):

• zasady, znaczenie i metody produkcji różnych gatunków warzyw w gruncie otwartym i pod osłonami ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnych technologii oraz prośrodowiskowych, społecznych i prawnych uwarunkowań produkcji (OGR_W01, OGR_W08)

• podstawowe techniczne, ekonomiczne i prawne uwarunkowania i rozwiązania w produkcji warzywniczej (OGR_W07)

UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”):

• ocenić ryzyko występowania zjawisk i reakcji roślin oraz rozpoznawać i omawiać zjawiska i procesy zachodzące w uprawie różnych gatunków w polu i pod osłonami w odniesieniu do środowiska naturalnego (OGR_U01, OGR_U03,);

• stosować metody uprawy , posługiwać się urządzeniami dla przeprowadzenia eksperymentów uwzględniających obserwacje i pomiary rozwoju roślin, oraz interpretować wyniki i wyciągać wnioski w zakresie procesowym i ekonomicznym (OGR_U05, OGR_U06);

• posługiwać się standardami europejskimi i normatywami w celu utrzymania wysokiej jakości plonów warzyw (OGR_U04);

• poprawnie wyrażać się w dyskusji i używać języka fachowego w zakresie dyscypliny (OGR_U16);

KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”):

• poszerzania i propagowania wiedzy w zakresie produkcji warzyw, z uwzględnieniem aspektów poznawczych i praktycznych, krytycznej interpretacji treści zewnętrznych oraz kreatywnej dyskusji i wdrażania nabytej wiedzy i umiejętności w życie (OGR_K01)

• odpowiedzialności za obowiązki zawodowe i postawę etyczną oraz budowania efektywnych relacji zawodowych i społecznych (OGR_K04, OGR_K06)

Metody i kryteria oceniania:

A: Wiedza: egzamin – ocena punktowa (0-25 pkt.)

Ocena końcowa: średnia arytmetyczna ocen z ćwiczeń i wykładu

Ocena ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 55.00 % - ocena 2 (niedostateczny)

55.00 % i więcej - ocena 3 (dostateczny)

60.00 % i więcej - ocena 3,5 (dostateczny plus)

70.00 % i więcej - ocena 4 (dobry)

80.00 % i więcej - ocena 4,5 (dobry plus)

90,00% i więcej –ocena 5 (bardzo dobry)

Zakres tematów:

Przedmiot i zakres warzywnictwa szklarniowego

• Typy osłon, technologie, gatunki

• Zasady kontroli i sterowania klimatem

• Uprawy w glebie: warunki glebowe dla upraw pod osłonami, zasady nawożenia i nawadniania, pobieranie próbek analizy gleby i interpretacja wyników,

• Uprawy bezglebowe: klasyfikacja substratów, charakterystyka i

wykorzystanie,

zasady nawożenia i nawadniania, zasady komponowania pożywek, interpretacja wyników analiz chemicznych.

• Nawozy i środki usprawniające produkcję pod osłonami: nawozy dokorzeniowe i dolistne, stymulatory i regulatory wzrostu i rozwoju, Środki poprawiające właściwości gleby , wykorzystanie trzmieli.

• Produkcja rozsad : metody produkcji i wyposażenie mnożarek, metody szczepienia

• Gatunki ciepłolubne (pomidor, ogórek, papryka): wiadomości ogólne, charakterystyka cech odmianowych, wymagania klimatyczne, metody uprawy , przyczyny i skutki zaburzeń fizjologicznych

wymagania jakościowe, zbiór i pakowanie

• Gatunki krótkoterminowe (sałata, rzodkiewka): wiadomości ogólne, typy uprawne, wymagania klimatyczno-glebowe, okresy uprawy i dobór odmian, przyczyny i skutki zaburzeń fizjologicznych zbiory i pakowanie

• Gatunki mało popularne (melon, kawon, pepino, warzywa liściowe itp.)

• Uprawy przyspieszone (pietruszka na natkę, szczypior, koper, ziemniaki itp.)- ogólne zasady uprawy

• Zasady integrowanej i ekologicznej uprawy warzyw pod osłonami

Metody dydaktyczne:

Prezentacja multimedialna

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda sobota, 16:30 - 17:15, sala C023
Agnieszka Stępowska 13/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek C
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)