"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przechowalnictwo i przetwórstwo 0203-OGR-1-7021N
Ćwiczenia praktyczne (ĆW-P) Semestr zimowy 2021/2022

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 9
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura:

Literatura jest podana w opisie przedmiotu w cyklu zima 2021/2022

Efekty uczenia się:

Wiedza – 1. Znajomość celów i zadań przetwórstwa owoców i warzyw, 2. Znajomość podstawowych technologii przetwarzania owoców i warzyw, 3. Znajomość procesów chemicznych i fizycznych przebiegających w trakcie przetwarzania żywności roślinnej.

Umiejętności – 1. Student potrafi określić przydatność do przetwórstwa głównych gatunków owoców i warzyw, 2. Student potrafi postępować na poszczególnych etapach i wstępnych poprzedzających właściwy proces konserwowania i przetwarzania. 3. Student umie ocenić dobór odpowiedniej technologii przetwarzania do danego gatunku surowca ogrodniczego.

Kompetencje – Student jest gotów do wyboru odpowiedniego kierunku zagospodarowania pozbiorczego plonów roślin ogrodniczych uprawianych w danym gospodarstwie sadowniczym lub warzywniczym.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena w skali: b,dobra, dobra, dostateczna, niedostaeczna, pisemnej pracy technologicznej opracowanej przez studenta z zakresu prezentowanych technologii przetwórczych. Kryterium oceny: kompletność pracy, zawartość treści, sposób opracowania, czytelność i poprawność merytoryczna, elementy graficzne, prawidłowość doboru literatury

Zakres tematów:

1. Technologia produkcji konserw owocowo-warzywnych- apertyzacja - operacje technologiczne, urządzenia

2. Technologia produkcji kiszonek warzywnych - kwaszarnictwo, operacje technologiczne, wymagania, urządzenia

3. Technologia produkcji mrożonek owocowo-warzywnych - zamrażalnictwo - operacje technologiczne, wymagania, urządzenia

4. Technologia produkcji suszy owocowo-warzywnych - suszarnictwo - operacje technologiczne, wymagania, urządzenia

Metody dydaktyczne:

Ćwiczenia – praktyczne zapoznanie studenta z procesami przetwarzania i konserwowania owoców i warzyw poprzez prezentacje multi medialne (filmy wideo), zajęcia terenowe – zapoznanie studenta z urządzeniami technologicznymi na przykładzie wizytacji w zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 jednokrotnie, sobota (konkretny dzień, zobacz opis przedmiotu), 13:55 - 14:40, sala C017
Ryszard Kosson 0/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek C
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)