"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przechowalnictwo i przetwórstwo 0203-OGR-1-7021N
Wykład (W) Semestr zimowy 2021/2022

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 9
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Literatura:

Literatura jest podana w opisie przedmiotu w cyklu zima 2021/2022

Efekty uczenia się:

Wiedza – 1. Znajomość jednostkowych procesów technologicznych w przetwórstwie owoców i warzyw, 2. Znajomość podziału produktów na grupy zależnie od stopnia przetworzenia owoców i warzyw, 3. Znajomość zmian fizyko-chemicznych podczas konserwowania surowców ogrodniczych.

Umiejętności – 1. Student potrafi określić kierunki przerobowe wybranych gatunków owoców i warzyw, 2. Student potrafi stosować odpowiednie zasady postepowania na poszczególnych etapach konserwowania. 3. Student umie dobrać odpowiednie urządzenia i aparaty w danej technologii przetwarzania owoców lub warzyw.

Kompetencje – Student może udzielić konsultacji w zakresie metod i sposobów konserwowania produktów ogrodniczych stosowanych na skalę domową i w indywidualnych gospodarstwach ogrodniczych.

Metody i kryteria oceniania:

Oceny z egzaminów pisemnych sprawdzających wiedzę studenta z wykładów.

Ocena ustalana na podstawie następującej skali:

Poniżej 55.00 % - ocena 2

55.00 % i więcej - ocena 3

60.00 % i więcej - ocena 3,5

70.00 % i więcej - ocena 4

80.00 % i więcej - ocena 4,5

90.00 % i więcej - ocena 5

Zakres tematów:

1. Wymagania jakościowe dla owoców i warzyw jako surowców dla przetwórstwa i składniki chemiczne surowców owocowo-warzywnych i przetworów

2. Charakterystyka ogólna metod przetwórstwa owoców i warzyw.

3. Stosowanie wysokich i niskich temperatur w technologii przetwórstwa – pasteryzacja, sterylizacja i mrożenie.

4. Charakterystyka biologicznych metod przetwórstwa surowców owocowych i warzywnych - fermentacyjne ukwaszenie

5. Metody chemiczne utrwalania owoców i warzyw: chemiczne środki konserwujące, dodatek kwasów organicznych, kw. octowego i mlekowego

Metody dydaktyczne:

Wykłady – zapoznanie studenta z procesami przetwarzania i konserwowania owoców i warzyw poprzez wykłady i prezentacje multi medialne.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 jednokrotnie, sobota (konkretny dzień, zobacz opis przedmiotu), 13:10 - 13:55, sala C017
Ryszard Kosson 0/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek C
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)