Literatura: |
Podstawowa
R. Milewski (red.) Podstawy ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2004
R. Milewski, E. Kwiatkowski (red.) Podstawy ekonomii. Ćwiczenia i zadania. Wydawnictwo Naukowe PWN, Wydanie III zmienione, Warszawa 2012
P. Samuelson, W. Nordhaus, Ekonomia1 i Ekonomia 2, PWN, Warszawa 1997 i 1998
D. Begg, S. Dornbusch, Mikroekonomia, PWE, Warszawa 1996 i wydania następne
Uzupełniajaca
R. Milewski (red.) Elementarne zagadnienia ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1998
T. Grabowski, Podstawy teorii ekonomii, wyd. A. Marszałek, Toruń 1999
S. Marciniak (red) Makroekonomia i mikroekonomia dla inżynierów,, PWN, Warszawa 1995 i wydania następne
M. Nasiłowski, System rynkowy, Wydawnictwo KeyText, Warszawa 1992 i wydania następne
|
Efekty uczenia się: |
Efekty kształcenia
Wiedza
Student zna i rozumie
1. w zaawansowanym stopniu: wybrane fakty, pojęcia i zjawiska stanowiące podstawową wiedzę ogólną z zakresu ekonomii - OGR_W01
2. podstawowe ekonomiczne uwarunkowania działalności gospodarczej oraz zasady tworzenia i rozwoju różnych form indywidualnej przedsiębiorczości - OGR_W07
Umiejętności
Student potrafi
1. formułować oraz rozwiązywać problemy właściwe dla działalności ogrodniczej oraz wykonywać zadania w warunkach nie w pełni przewidywalnych przez właściwy dobór źródeł, krytyczną ocenę, analizę i syntezę informacji ekonomicznych - OGR_U01
2. w działalności ogrodniczej dokonywać wstępnej oceny ekonomicznej - OGR_U08
Kompetencje społeczne
Student ma świadomość i jest gotów do
1. uznawania znaczenia wiedzy ekonomicznej w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz krytycznej oceny odbieranych treści, siebie oraz zespołów i organizacji, w których uczestniczy OGR_K01
2. wypełniania zobowiązań społecznych i zawodowych z wykorzystaniem kompetencji osobowych i interpersonalnych, inicjowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego i interesu publicznego – z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju, ochrony przyrody i zarządzania środowiskowego- OGR_K02
|
Metody i kryteria oceniania: |
Efekty w zakresie WIEDZY i UMIEJĘTNOŚCI weryfikuje się poprzez: zaliczenie testu.; KOMPETENCJE SPOŁECZNE ocenia się poprzez: ocenę aktywności studenta w trakcie zajęć. bardzo dobry (5)
dobry plus (4,5)
dobry (4)
dostateczny plus (3,5)
dostateczny (3)
niedostateczny (2)
Ocena ustalana powinna być na podstawie następującej skali:
Poniżej 55.00 % - ocena 2
55.00 % i więcej - ocena 3
60.00 % i więcej - ocena 3,5
70.00 % i więcej - ocena 4
80.00 % i więcej - ocena 4,5
90.00 % i więcej - ocena 5
|
Zakres tematów: |
Konwersatorium (stacjonarne/niestacjonarne)
Treści kształenia
1. Wprowadzenie do ekonomii. Systemy społeczno-gospodarcze
2. Rynek, popyt, podaż. Elastyczność popytu i podaży
3. Teoria wyboru konsumenta. Podstawy teorii przedsiębiorstwa
4. Podstawowe problemy makroekonomii. Produkt i dochód narodowy. Rachunek dochodu narodowego. Determinanty dochodu narodowego
5. Rola państwa w gospodarce. Pieniądz i system bankowy
6. Cykl koniunkturalny. Bezrobocie
7. Inflacja. Zagadnienia gospodarki światowej
|