"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Warzywnictwo szklarniowe 0203-OGR-1-7121N
Ćwiczenia praktyczne (ĆW-P) Semestr zimowy 2024/2025

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 21
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura:

Literatura podstawowa:

Dobrzańska J. 2007 Ogórki pod osłonami. Hortpress Sp. z o.o.

Dobrzańska J., Dobrzański A. 1997 Papryka pod szkłem i folią. PWRiL

Stępowska A., Rogowska M. 2004. Uprawa sałaty w polu i pod osłonami. Plantpress Sp.z o.o. Stępowska A., Rogowska M. 2006. Uprawa rzodkiewki w polu i pod osłonami. Plantpress

Wysocka-Owczarek M. 2004. Zaburzenia wzrostu i rozwoju pomidora. Plantpress Sp. z o.o.

Literatura uzupełniająca:

Wszelkie dostępne materiały tematyczne.

Efekty uczenia się:

WIEDZA („Student zna i rozumie...”):

• zasady, znaczenie i metody produkcji różnych gatunków warzyw w gruncie otwartym i pod osłonami ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnych technologii oraz prośrodowiskowych, społecznych i prawnych uwarunkowań produkcji (OGR_W01, OGR_W08)

• podstawowe techniczne, ekonomiczne i prawne uwarunkowania i rozwiązania w produkcji warzywniczej (OGR_W07)

UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”):

• ocenić ryzyko występowania zjawisk i reakcji roślin oraz rozpoznawać i omawiać zjawiska i procesy zachodzące w uprawie różnych gatunków w polu i pod osłonami w odniesieniu do środowiska naturalnego (OGR_U01, OGR_U03,);

• stosować metody uprawy , posługiwać się urządzeniami dla przeprowadzenia eksperymentów uwzględniających obserwacje i pomiary rozwoju roślin, oraz interpretować wyniki i wyciągać wnioski w zakresie procesowym i ekonomicznym (OGR_U05, OGR_U06);

• posługiwać się standardami europejskimi i normatywami w celu utrzymania wysokiej jakości plonów warzyw (OGR_U04);

• poprawnie wyrażać się w dyskusji i używać języka fachowego w zakresie dyscypliny (OGR_U16);

KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”):

• poszerzania i propagowania wiedzy w zakresie produkcji warzyw, z uwzględnieniem aspektów poznawczych i praktycznych, krytycznej interpretacji treści zewnętrznych oraz kreatywnej dyskusji i wdrażania nabytej wiedzy i umiejętności w życie (OGR_K01)

• odpowiedzialności za obowiązki zawodowe i postawę etyczną oraz budowania efektywnych relacji zawodowych i społecznych (OGR_K04, OGR_K06)

Metody i kryteria oceniania:

ĆWICZENIA:

A: Wiedza: 3 -4 kolokwia (test) – ocena punktowa (0-25 pkt.)

B: Umiejętności: wykonanie zadania: weryfikacja wyników analiz chemicznych, rozpoznawanie eksponatów – - ocena pozytywna, negatywna

C:Kompetencje : obserwacja pracy, postawy i aktywności studenta w trakcie zajęć - ocena pozytywna, negatywna . OCENA KOŃCOWA: A + B (+/- 10%) + C (+/- 10%)

Ocena ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 55.00 % - ocena 2 (niedostateczny)

55.00 % i więcej - ocena 3 (dostateczny)

60.00 % i więcej - ocena 3,5 (dostateczny plus)

70.00 % i więcej - ocena 4 (dobry)

80.00 % i więcej - ocena 4,5 (dobry plus)

90,00% i więcej –ocena 5 (bardzo dobry)

Zakres tematów:

Przedmiot i zakres warzywnictwa szklarniowego

• Typy osłon, technologie, gatunki

• Sposoby kontroli i sterowania klimatem

• Uprawy w glebie: warunki glebowe dla upraw pod osłonami,pobieranie próbek analizy gleby i interpretacja wyników, obliczanie dawek i ustalanie zaleceń nawozowych dla warzyw pod osłonami,

• Uprawy bezglebowe: - organoleptyczna ocena substratów

zasady komponowania pożywek, interpretacja wyników analiz chemicznych.

• Program poprawy jakości plonów –kompleksowy program stosowania nawozów i środków wspomagających wzrost i rozwój roślin

• Gatunki ciepłolubne (pomidor, ogórek, papryka): rozpoznawanie objawów

• Gatunki krótkoterminowe (sałata, rzodkiewka): -rozpoznawanie objawów,

Metody dydaktyczne:

Prezentacje

praca z eksponatami

warsztaty uprawowe, obliczeniowe, sensoryczne

lustracje upraw

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 wielokrotnie, sobota (niestandardowa częstotliwość), 13:55 - 14:40, sala C017
wielokrotnie, sobota (niestandardowa częstotliwość), 14:50 - 16:20, sala C017
Agnieszka Stępowska 4/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek C
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)