"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zielarstwo 0203-OGR-1-7151N
Ćwiczenia praktyczne (ĆW-P) Semestr zimowy 2023/2024

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 22
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura:

Literatura podstawowa:

Burkhard B., Peter D., Rośliny lecznicze od A do Z. Wyd. KDC

Sobieralski K. 2006. Warzywa przyprawowe w naszym ogrodzie. Wyd. „Kurpisz”

Sikora E. 2008. Ogród ziołowy. Wyd. Działkowiec

„Panacea” Kwartalnik Centrum Fitoterapii ,wyd. IWFL „Labofarm”

Literatura uzupełniająca:

Wszelkie dostępne publikacje (w tym strony WWW.) związane z tematem

Efekty uczenia się:

WIEDZA („Student zna i rozumie...”)

• istotę umiejętnego i zgodnego z prawem korzystania ze środowiska

naturalnego jako źródła surowców zielarskich oraz podstawowe kierunki

współczesnego rozwoju produkcji i konsumpcji roślin zielarskich

(OGR_W05, OGR_W06)

UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”)

• dokonać krytycznej oceny, analizy i syntezy informacji, dobrać

odpowiednie metody i techniki pozyskiwania i obróbki ziół oraz potrafi

zakwalifikować gatunki do różnych kierunków wykorzystania (OGR_U01),

• zaplanować i ocenić efektywność działań w zakresie pozyskiwania i

uprawy ziół i (OGR_U06, OGR_U10

• posługiwać się językiem fachowym i poprawną polszczyzną, ze

znajomością tradycji zielarskich ( OGR_U16)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”)

• poszerzania i propagowania wiedzy w zakresie produkcji warzyw, z

uwzględnieniem aspektów poznawczych i praktycznych, krytycznej

interpretacji treści zewnętrznych oraz kreatywnej dyskusji i wdrażania

nabytej wiedzy i umiejętności w życie (OGR_K01)

• odpowiedzialności za obowiązki zawodowe i postawę etyczną oraz

budowania efektywnych relacji zawodowych i społecznych (OGR_K04, )

Metody i kryteria oceniania:

ĆWICZENIA:

A: Wiedza: wykorzystanie posiadanej wiedzy do wykonania zadań - ocena punktowa (maks. 5 pkt.)

B: Umiejętności: wykonanie zadania: zielnik zielarski, rozpoznawanie roślin i produktów zielarskich - ocena punktowa (maks.20 pkt.)

C: Kompetencje : obserwacja pracy, postawy i aktywności studenta w trakcie zajęć- - ocena pozytywna, negatywna

OCENA KOŃCOWA: A + B +C (+/- 10%)

Ocena wg standardowej skali ocen.

Zakres tematów:

• Surowce i produkty zielarskie

• Naturalne stanowiska roślin zielarskich, rozpoznawanie gatunków (spacer

dydaktyczny)

• Występowanie i rejonizacja produkcji, rozpoznawanie gatunków

uprawnych (spacer dydaktyczny),

Uprawa ziół, zbiór, utrwalanie, przechowywanie, pożytki pszczele

• Egzotyczne rośliny zielarskie- przegląd produktów,

• Kulinarne zastosowanie roślin zielarskich -przegląd gatunków i

produktów

• Sensoryczne rozpoznawanie wybranych cech surowca i produktu

Metody dydaktyczne:

ĆWICZENIA (18 h)

Prezentacje multimedialne

Praca z eksponatami

Warsztaty sensoryczne i uprawowe

Lustracje upraw

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda niedziela, 14:50 - 16:20, sala C023
każda niedziela, 13:55 - 14:40, sala C023
Agnieszka Stępowska 17/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek C
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)