"Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego" - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zielarstwo 0203-OGR-1-7151N
Wykład (W) Semestr zimowy 2023/2024

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 8
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Literatura:

Literatura podstawowa:

Burkhard B., Peter D., Rośliny lecznicze od A do Z. Wyd. KDC

Sobieralski K. 2006. Warzywa przyprawowe w naszym ogrodzie. Wyd. „Kurpisz”

Sikora E. 2008. Ogród ziołowy. Wyd. Działkowiec

„Panacea” Kwartalnik Centrum Fitoterapii ,wyd. IWFL „Labofarm”

Literatura uzupełniająca:

Wszelkie dostępne publikacje (w tym strony WWW.) związane z tematem

Efekty uczenia się:

WIEDZA („Student zna i rozumie...”)

• w stopniu zaawansowanym fakty, pojęcia, zjawiska procesy i zależności

dotyczące roślin zielarskich, ich pozyskiwania, uprawy oraz wykorzystania

(OGR_W01)

• istotę umiejętnego i zgodnego z prawem korzystania ze środowiska

naturalnego jako źródła surowców zielarskich oraz podstawowe kierunki

współczesnego rozwoju produkcji i konsumpcji roślin zielarskich

(OGR_W05, OGR_W06)

UMIEJĘTNOŚCI („Student potrafi…”)

• dokonać krytycznej oceny, analizy i syntezy informacji, dobrać

odpowiednie metody i techniki pozyskiwania i obróbki ziół oraz potrafi

zakwalifikować gatunki do różnych kierunków wykorzystania (OGR_U01),

• posługiwać się językiem fachowym i poprawną polszczyzną, ze

znajomością tradycji zielarskich ( OGR_U16)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE („Student jest gotów do…”)

• poszerzania i propagowania wiedzy w zakresie produkcji warzyw, z

uwzględnieniem aspektów poznawczych i praktycznych, krytycznej

interpretacji treści zewnętrznych oraz kreatywnej dyskusji i wdrażania

nabytej wiedzy i umiejętności w życie (OGR_K01)

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza: egzamin pisemny – ocena punktowa (0-25 pkt.)

Ocena ustalana jest na podstawie następującej skali:

Poniżej 55.00 % - ocena 2 (niedostateczny)

55.00 % i więcej - ocena 3 (dostateczny)

60.00 % i więcej - ocena 3,5 (dostateczny plus)

70.00 % i więcej - ocena 4 (dobry)

80.00 % i więcej - ocena 4,5 (dobry plus)

90,00% i więcej –ocena 5 (bardzo dobry

Zakres tematów:

• Historia zielarstwa i ziołolecznictwa

• Związki biologicznie czynne– rodzaje i działanie

• Uwarunkowania prawne, zasady i metody pozyskiwania ziół• Naturalne

stanowiska roślin zielarskich, rozpoznawanie gatunków (spacer

dydaktyczny)

• Występowanie i rejonizacja produkcji,

zasady i metody uprawy ziół, zbiór,

utrwalanie, przechowywanie, pożytki pszczele

• Egzotyczne rośliny zielarskie- przegląd gatunków,

• Lecznicze zastosowanie roślin zielarskich:

med. konwencjonalna,

ziołolecznictwo, homeopatia

• Kosmetyczne zastosowanie roślin zielarskich,

aromatoterapia i przemysł perfumeryjny

• Kulinarne zastosowanie roślin zielarskich

• Gospodarcze i dekoratorskie (min. florystyka) wykorzystanie ziół –

• Ogrody ziołowe i zioła w pojemnikach, zasady projektowania

Metody dydaktyczne:

WYKŁAD (6 h)

Prezentacje multimedialne

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każda niedziela, 13:10 - 13:55, sala C023
Agnieszka Stępowska 17/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek C
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest "Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego".
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)